USA-eksperter: Farlig og dramatisk

3 weeks ago 15



USA-valget 2024:

De nye skuddene ved Donald Trump skremmer USA-ekspertene – som frykter mer vold fram mot valget.

 Jae C. Hong / AP / NTB
LOVER Å IKKE GI SEG: Donald Trump har i en uttalelse etter skyteepisoden sagt at det ikke er noe som kan stoppe ham. USA-eksperter frykter at en dramatisk valgkamp skal bli enda mer voldelig. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB

Publisert 15.09.2024 23:45

Etter meldingen om nye skudd nær Donald Trump søndag, er USA rammet av et nytt politisk sjokk. FBI etterforsker hendelsen på golfbanen som et attentatforsøk.

Secret Service – livvaktene som passer på presidenten i USA og ekspresidentene – bekrefter at de avfyrte skudd ved golfbanen etter å ha oppdaget en person med våpen.

Det er ingenting som tyder på at gjerningspersonen avfyrte skudd mot Trump og det er heller ikke kjent om det ble skutt mot agentene.

Men ifølge politiet ble det funnet en halvautomatisk rifle, som kunne ha blitt brukt til å ramme Trump. I tillegg ble det gjort funn av et GoPro-kamera.

 Erlend A. Sørbø / TV 2
ALVORLIG: Eirik Løkke i Civita mener det som skjedde søndag, åpenbart var et attentatforsøk. Foto: Erlend A. Sørbø / TV 2

USA-ekspert Eirik Løkke i Civita sier det er en veldig alvorlig situasjon.

– Jeg tenker at dette var et åpenbart attentatforsøk. En person som ville filme. Og jeg tenker at her gjorde Secret Service og agenten som oppdaget geværet, en fenomenal jobb, sier Løkke til TV 2.

Secret Service fikk også skryt av lokalt politi søndag kveld.

– Dramatisk

– Dette var en virkelig alvorlig situasjon. Politimyndighetene som tok den mistenkte gjorde også en god jobb, legger han til.

TV 2s USA-ekspert Eirik Bergesen påpeker at det er en svært dramatisk valgkamp.

– Jeg har fryktet vold i valgkampen, og frykter ikke minst vold på valgdagen og hvis Trump taper valget, sier Bergesen.

 Marco Bello / Reuters / NTB
PÅ PLASS: Lokalt politi på plass etter skytingen på Trump International Golf Course i West Palm Beach i Florida. Foto: Marco Bello / Reuters / NTB

– Denne valgkampen kunne knapt ha vært mer dramatisk. Trump var millimeter unna å bli drept sist, og nå skjer det som kan ha vært et andre attentatforsøk, sier Bergesen.

– Attentatfaren er stor

Bergesen understreker at Trump også har bidratt med retorikk og personangrep som har økt temperaturen.

– Det er sammensatt. Selvfølgelig er det skummelt at noen igjen prøver å ta livet av Trump, så er det også skummelt at han bidrar med mer aggressiv retorikk og personangrep, sier USA-eksperten.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
ADVARER: TV 2s USA-ekspert Eirik Bergesen frykter tida framover i USA. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

– Attentatfaren er stor for begge kandidatene, legger Bergesen til.

Han understreker at det hadde vært ille for hele USA om Trump hadde blitt drept.

– Da hadde jeg virkelig vært redd for borgerkrig i USA. De som på en grotesk måte skulle ønske at Trump hadde blitt drept, aner ikke hva de prater om. Det ville snudd USA på hodet, sier Bergesen.

– Farlige tider

Løkke i Civita understreker at det fortsatt er mye som var uklart søndag kveld.

– Nå trenger vi å vite mer om motiv, og bakgrunn for den mistenkte. Det er ikke sikkert at det finnes et sterkt politisk motiv, sier Løkke.

 Yuki Iwamura / AP / NTB
STO SAMLET: Toppkandidatene fra både Demokratene og Republikanerne sto samlet på en 11. september-markering. Men splittelsen er stor. Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB

– Det er farlige tider i USA. Og vi trenger mest mulig svar så raskt som mulig, legger han til.

Read Entire Article