Kommunekrisen: Frykter fatale konsekvenser

3 hours ago 3



Fredag ettermiddag var det krisemøte mellom kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) og KS. Møtet handlet om kommuneøkonomien.

Mange kommuner mener situasjonen er alvorlig, og etterspør mer midler fra regjeringen. 

Flere har nå åpnet for å stenge ned skoler, blant annet som følge av dårlig økonomi. 

 Jan Helge Rambjør / TV 2
KRISEMØTE: Kommunalminister Erling Sande (Sp) møtte Gunn Marit Helgesen i KS til krisemøte om kommuneøkonomien fredag ettermiddag. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

– Kan miste livslysten

I Innlandet fylkeskommune har det blitt foreslått å legge ned flere videregående skoler. Dette mener Tale Engvik, bedre kjent som «Helsesista», kan få fatale konsekvenser. 

– Dette vil tvinge barna til å bruke fritiden sin på en buss eller kjøre selv over lange strekninger. I verste fall vil dette påvirke barn og unges psykiske helse. Hvis de ikke får fritid, mister de også livslysten sin. Færre fullfører skolen, og det vil bli mer rus og utenforskap, sier Engvik.

Hun påpeker at vi allerede har alt for høye selvmordstall i dette landet.

– Vi har ikke et hjelpesystem som kan hjelpe de som allerede sliter, og vi har ikke råd til å miste noen.

Hun trekker frem en artikkel som viser at en trygg tilknytning til foreldre gir god beskyttelse mot selvmord. For gutter gir aktiviteter som sport og fritidsaktiviteter.

– At barn tvinges til å flytte fra familien sin og foreldrene sine for å gå på skole, blir tvunget til å slutte på fritidsaktiviteter og sporten de driver fordi de flytter eller fordi de må pendle opp mot fem timer med buss hver dag, øker dermed risikoen for selvmord.

Trenger du noen å snakke med?

Hvis du trenger noen å snakke med, kan du benytte noen av disse lavterskeltilbudene:

Mental Helse Hjelpetelefonen: Ring 116 123. Tast 2 for foreldresupport og tast 3 for studenttelefonen på samme nummer.

Mental Helse Ungdom: Chattetjeneste åpen hver dag kl. 18-21. Tjenesten er rettet mot unge voksne (18-35 år).

Kirkens SOS: Ring 22 40 00 40.

Kors på halsen: Ring 800 333 21. Tjenesten tilbys av Røde Kors og er for deg under 18 år.

Rådgiving om spiseforstyrrelser: De har både chattetjeneste og telefonlinje.

Akutt selvmordsfare? Ring 113 når det er akutt og står om liv. Ring legevakt på tlf. 116117 for øyeblikkelig hjelp.

Leve Landsforeningen for etterlatte ved selvmord: Tar imot henvendelser på e-post: post@leve.no eller telefon 22 36 17 00 (hverdager 9-15)

Spillavhengighet Norge: Ring 4770200 eller skriv til kontakt@spillavhengighet.no.

Hjelpelinjen: Hjelp i forbindelse med penge- eller dataspill. Ring 800 800 40.

Skeptisk til konsekvensene 

Professor i suicidologi og leder ved Nasjonalt Senter for selvmordsforsikring og forebygging, Lars Mehlum mener det er fint å gi utrykk for bekymring, men at man skal være forsiktig med å si at skolenedleggelser fører til selvmord.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
SKEPTISK: Lars Mehlum er ikke like sikker på at det er så alvorlig med stengte skoler. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

– Man kan ikke utelukke at det kan gå så galt for enkeltpersoner. Men generelt må man ha hold for at det er en klar sammenheng mellom stenging av videregående skole og selvmordsrate.

Han fortsetter:

– Jeg sier ikke at det er bra å stenge skolene, men vi må være varsomme med å trekke sånne konklusjoner rundt et så alvorlig tema. 

Han trekker frem at å slutte på fritidsaktiviteter i verste fall kan føre til dårligere psykisk helse hos enkelte, men at man heller ikke vet dette.

Mener loven blir brutt

Engvik mener både barnekonvensjonen og loven vil bli brutt hvis skolene blir lagt ned.

– Barn har rett på fritid. Dermed vil det være et brudd på barnekonvensjonen. Eventuelt vil barna måtte flytte hjemmefra før de er klare for det. Slik jeg forstår det har det ikke vært noen konsekvensutredning. Det er alvorlig, og jeg mener de bryter loven da. Det er mennesker det er snakk om her, sier hun.

 TV 2
PÅVIRKER DEN PSYKISKE HELSEN: «Helsesista» tror usikkerheten rundt de videregående skolene i Innlandet allerede påvirker den psykiske helsen til folk. Foto: TV 2

Tale Engvik etterlyser nå noen som kan overprøve forslagene juridisk. Hun tror usikkerheten allerede påvirker den psykiske helsen til folk i Innlandet:

– Det kan være et forferdelig politisk spill for å presse egen regjering til å gi penger. Folk i hele Innlandet er opprørte, sier hun.

Etterspør empiri

Denne tematikken snakket hun om i Oppland Arbeiderblad tidligere denne uken. 

Det har fått fylkesordfører i innlandet, Thomas Breen (Ap) til å se rødt i kommentarfelt på Facebook.

– Helsesista, dine påstander synes jeg er interessant. Som fagperson, hvilke empiri har du når du viser til risiko for selvmord?, innleder han kommentaren med.

 Skjermbilde / Facebook
FACEBOOK: Fylkesordfører Thomas Breen tok til orde på Facebook. Foto: Skjermbilde / Facebook

Tale Engvik mener det er tydelig at fylkesordføreren ikke forstår at å ta fra ungdommene de trygge rammene gjør dem mer sårbare. 

TV 2 har vært i kontakt med Thomas Breen. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere til TV 2, da de sitter i forhandlinger i skolesaken. 

Møte mellom ministeren og KS

Fredag ettermiddag møttes KS og kommunal- og distriktsminister Erling Sande for å gå igjennom situasjonen i Kommune-Norge.

– Det har vært mest kartlegging, også kommer vi tilbake til videre prosess på hva mer vi må gjøre, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen til TV 2 i etterkant av møtet. 

 Jan Helge Rambjør / TV 2
MØTE: Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen var i møte med ministeren fredag ettermiddag. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Hun opplever at ministeren forstår alvoret i situasjonen. 

– Spørsmålet nå er hva regjeringen vil gjøre nå, og hva forhandlinger i Stortinget kan føre til.

Erling Sande forteller at målet er å få et best mulig bilde av situasjonen som kommunene står i. 

– Vårt budskap her i dag er at regjeringen skal jobbe sammen med kommunene, og bidra til at den tøffe situasjonen de står i bedrer seg, sier Erling Sande til TV 2.

Read Entire Article