Holder pusten på vei til byen: – Heldigvis ikke blitt tatt

2 hours ago 3



Saras Monsen tror det ville blitt franske tilstander om andre måtte levd med samme utrygghet. – Det er helt uakseptabelt, sier han.

 Vegard Stien / Screen Story
BEKYMRET: Vinteren har kommet til Hammerfest, og det betyr én ting for Saras Monsen. De neste månedene vil han alltid kikke opp mot høyre på vei inn til Hammerfest. Foto: Vegard Stien / Screen Story

Publisert 13.10.2024 21:23

Saken oppsummert

  • Strekningen mellom Bekkeli og Hammerfest har vært stengt åtte ganger i 2024 grunnet snøskred, noe som utgjør en stor risiko for lokalbefolkningen.
  • Ordfører i Hammerfest, Terje Rogde, uttrykker bekymring for innbyggernes sikkerhet og kritiserer manglende bevilgninger til tunnel.
  • Statssekretær Tom Kalsås erkjenner utfordringene ved riksvei 94 og viser til pågående og planlagte utbedringer, men konkret tidspunkt for tunnelprosjektet er uvisst.
  • Lokalbefolkningen i Finnmark føler en grense for hva de kan tolerere av risiko, og krever bedre sikkerhetstiltak for å unngå alvorlige ulykker.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

– Man holder pusten når man kjører på strekningen inn til byen. Jeg har heldigvis ikke blitt tatt, sier Saras Monsen.

Han bor i Bekkeli, et boligområde langs riksvei 94, som er den eneste veien inn og ut av Hammerfest i Finnmark. Det er preget av barnefamilier og nybygg. 

 Vegard Stien / Screen Story
SKOLEVEI: Saras Monsen bor i Bekkeli ved Hammerfest. Området preges av nybygg og barnefamilier. Foto: Vegard Stien / Screen Story

Men mellom Bekkeli og byen, må de passere en overhengende fare nå som det igjen går mot vinter.

– Det er så bratt. Det er ikke noe fjellsikring, det er ikke noe trær, ingenting, det er bare stup rett ned, sier Monsen.

 Vegard Stien / Screen Story
FARE: Veien inn til Hammerfest har blitt stengt åtte ganger som følge av snøskred hittil i 2024. Foto: Vegard Stien / Screen Story

– Snakk om sekunder

Den korte strekningen på cirka åtte kilometer mellom Bekkeli og Hammerfest, har i løpet av 2024 vært stengt åtte ganger som følge av snøskred, ifølge Statens Vegvesen.

– Det er ingen andre steder i Norge man hadde godtatt å sende ungene eller sine nærmeste ut på en så farlig strekning. Det er helt uakseptabelt, sier Monsen.

Flere av naboene har opplevd å komme kjørende rett inn i skredet, eller akkurat passere det.

 Frida Xiang
RASTE NED: 9. januar 2024 gikk det er stort snøskred på strekningen. En bil ble tatt av skredet, men ingen omkom. Foto: Frida Xiang

– Det er snakk om sekunder hver gang, sier Monsen.

Frykter liv går tapt

– Vi har hatt fryktelig flaks. I fjor var det en bil som ble tatt. Han stod helt ute på kanten, med 30 meter ned hvis han hadde havnet utfor. Det var unger med i bilen som måtte redde seg selv ut fra skredområdet, sier Terje Rogde.

 Vegard Stien / Screen Story
FLAKS: Ordfører i Hammerfest, Terje Rogde (H), mener det kun er flaks at ikke liv har gått tapt. Foto: Vegard Stien / Screen Story

Han er ordfører (H) i Hammerfest og mener de rett og slett ikke kan akseptere at det ikke blir bevilget midler til tunnelen som skal sikre trafikantene på den eneste veien inn og ut av byen. 

– Vi er redd og bekymret for innbyggerne våre i Hammerfest. Snart kan liv gå tapt, sier han.

Rogde mener det må være regjeringens vurdering at det rett og slett ikke er viktig nok at veien blir trygg for innbyggerne i Hammerfest.  Han påpeker imidlertid at veien er viktig for langt flere enn de som bor i byen.

– Nå har vi bygget et nytt beredskapssykehus her i Hammerfest, som skal være for hele Vest-Finnmark. Her er det pasienttransport, i tillegg til at det er skolevei og at næringsliv og industri er avhengige av tilkomst, sier Rogde. 

 Vegard Stien / Screen Story
KNUTEPUNKT: Hammerfest huser beredskapssykehuset til Vest-Finnmark og det skapes store verdier i området, blant annet knyttet til LNG-anlegget på Melkøya. Foto: Vegard Stien / Screen Story

– Kjent med utfordringene

– Vi er godt kjent med utfordringene på riksvei 94 ved Hammerfest, skriver Tom Kalsås, statssekretær i Samferdselsdepartementet i en epost til TV 2. 

Han viser til at utbedringen av deler av strekningen, Mollstrand-Grøtnes på riksvei 94, ble satt i gang i 2023. 

 Vegard Stien / Screen Story
BEDRE VEI: Det arbeides på strekningen mellom Bekkeli og Hammerfest, men ikke der snøskredene kommer gang på gang. Foto: Vegard Stien / Screen Story

Spørsmålet om hvorfor det enda ikke er bevilget penger til tunnelen på strekningen, svarer han ikke på.

– Som kjent er prosjektet prioritert i Nasjonal transportplan 2025-2036, med prioritert oppstart i første seksårsperiode. Vi kan ikke si noe nærmere nå om tidspunktet for oppstart av prosjektet. Dette må vurderes i arbeidet med de årlige statsbudsjettene, skriver Kalsås.

Han påpeker også at det i regjeringens budsjettforslag for 2025 ble prioritert oppstart av ny E45 Kløfta, ved Alta. 

– Dette er også en vei med dårlig standard og som er utsatt for skred. Utbedring av denne strekningen vil bidra til tryggere ferdsel, og samtidig fjerne en flaskehals for eksportnæringen mellom Finnmark og Finland/Sverige på vinterstid, skriver Kalsås.

– Det går grenser

Monsen ser opp i fjellsiden og peker på hvor skredene kommer nedover. 

– Her ramler det tonnevis. Får du en av isblokkene ned på bilen, blir både du og bilen flat som en pannekake, sier han.

 Vegard Stien / Screen Story
TOLERANTE: Saras Monsen mener finnmarkinger er mer tolerante, men han påpeker at det også finnes en grense for hva de tåler aller lengst nord. Foto: Vegard Stien / Screen Story

– Vi som bor i Finnmark er kanskje mer tolerante på hva vi finner oss i, men det går grenser. Man skal ikke måtte kjøre skuter over fjellet og krysse veier med øyene lukket, sier Monsen.

Read Entire Article