USAs omdømme stuper i vestlige land.
Kortversjonen
- USAs omdømme har falt kraftig i vestlige land etter Donald Trumps tiltredelse.
- Canadas statsminister Mark Carney og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har fått økt oppslutning.
- Målinger viser at europeere oppfatter USA som upålitelig under Trumps ledelse.
- I Norge mener åtte av ti at Trump tar USA i feil retning.
Og andre lands ledere blir populære på hjemmebane når de taler Donald Trump imot.
Det mest slående eksempelet er Canadas nye statsminister Mark Carney. Det liberale partiet var nederlagsdømt for et par måneder siden, men nå har Carneys parti tatt ledelsen foran valget i slutten av april.
Carney har i skarpe ordelag kritisert Donald Trumps handelskrig og hans stadige appeller om at Canada bør bli USAs 51. delstat.
– Det gamle forholdet vi hadde med USA, basert på stadig tettere integrering av våre økonomier og tett samarbeid på sikkerhets- og folkeforsvarsfronten, er over, sa Carney på torsdag.
Et annet eksempel er Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som ble skjelt ut av Trump og visepresident J.D. Vance fordi han «ikke var takknemlig nok».
En Ipsos meningsmåling foretatt i Ukraina, uken etter utskjellingen, viste en sterk økning i oppslutningen om Zelenskyj. 72 prosent av ukrainere sa at han gjør en god eller svært god jobb.
En av Trumps utallig mange falske påstander er at Zelenskyj har en oppslutning på fire prosent. Alle amerikanske målinger viser at Trump har langt lavere oppslutning blant amerikanere enn Zelenskyj har blant sine landsmenn.
En oversikt i Financial Times viser at oppslutningen om Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Keir Starmer har steget siden Trump ble president, riktignok fra lave nivåer.
I Norge har populariteten til statsminister Jonas Gahr Støre økt betraktelig i samme periode.
Trump var i valgkampen opptatt av at verden ikke respekterte USA lenger, på grunn av det han mente var dårlig amerikansk lederskap. Det lovet han å gjøre noe med.
Og Trump har på kort tid virkelig gjort en forskjell. Han har gjort stor skade på USAs renommé, særlig i vestlige og allierte land.
Europeeres syn på USA har falt dramatisk siden Trump overtok, ifølge målinger foretatt av YouGov. 78 prosent av britene oppfatter Trump som en svært stor eller ganske stor trussel mot dem.
Nesten like mange svarer det samme i Spania, Tyskland og Frankrike.
Å bli respektert er ikke det samme som å være godt likt. Fortsatt har Trump ganske høy oppslutning på sin hjemmebane i USA.
47 prosent av amerikanere er fornøyd med jobben han gjør, ifølge The Economists måling. 50 prosent er misfornøyd.
I motsetning til Russland og Kina har USA lenge hatt mange venner og allierte, fra Canada til Europa og land som Japan, Sør-Korea og Australia. Samarbeidet bygger på demokratiske verdier, men også på langsiktige avtaler når det gjelder handel og forsvar.
Det er denne politiske kapitalen Trump er i ferd med å forspille ved å bruke press, trusler og straffetoll.
Det er ikke bare et problem for USA. De liberale demokratiene blir alvorlig svekket i møte med autoritære regimer hvis ikke USA er til å stole på.
Etter Trump tok over oppfatter ikke europeerne at USA er en pålitelig alliert.
I en større måling blant over 10 000 borgere i ni EU-land, foretatt for Le Grand Continent og Cluster 17, sier bare en av ti at Trumps USA er til å stole på når det gjelder sikkerhet og forsvar.
I den samme målingen sier vel halvparten av europeere at de oppfatter Trump som en fiende. Bare 13 prosent sier at han respekterer demokratiske prinsipper og nesten fire av ti mener han opptrer som en diktator. 43 prosent mener at han har autoritære tendenser.
I Norge sier åtte av ti at Trump tar USA i feil retning, ifølge en Opinion-måling. Bare syv prosent støtter Trump.
På kort tid har tilliten til USA blitt pulverisert i Europa. Det vil ta lang tid å gjenopprette skaden, hvis det er mulig.
HØR OGSÅ PODCASTEN GIÆVER OG GJENGEN
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.