Ulstein sitter med nøkkelen

3 weeks ago 14



Krisen i KrF:

Tidligere KrF-topp Filip Rygg er aktuell som ny leder i det kriserammede partiet, ifølge TV 2s kilder. Men spørsmålet er om Dag-Inge Ulstein likevel stiller.

 Ole Berg-Rusten / NTB
LEDERDUO: Partileder Dag-Inge Ulstein og en friskmeldt nestleder Ida Lindtveit Røse på landsstyremøte i KrF på Stortinget mandag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert 16.09.2024 12:07 Sist oppdatert 3 minutter siden

Hvem som skal lede KrF i valgåret 2025 er det store spørsmålet når KrFs landsstyre samles mandag.

Partiet har vært i krise siden Olaug Bollestad gikk av 22. august, etter at hun skal ha følt seg presset av de andre i partiledelsen.

Ulstein rykket opp som leder, men han har sagt at han ikke ønsker å fortsette som partileder, og at han ikke tar gjenvalg til Stortinget. 

Også de tidligere lederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad har sagt nei til en ny periode på Stortinget. 

TV 2 får bekreftet at Filip Rygg i en slik situasjon er åpen for å være kandidat hvis partiet ønsker det. Han er tidligere leder i Hordaland KrFU, og har bakgrunn som heltidspolitiker i Bergen fra 2004 til 2014, og har vært vararepresentant til Stortinget.

Rygg skal, ifølge TV 2s kilder, være villig til å stille både som lederkandidat og på toppen av stortingsvalgslisten for Hordaland KrF.

 Rexir.no
LEDERKANDIDAT: Filip Rygg har vært politiker i Hordaland i mange år og var Byråd for byutvikling, klima og miljø i Bergen mellom 2011 og 2014. Foto: Rexir.no

Men dette forutsetter, etter det TV 2 forstår, at ingen i nåværende ledelse eller KrFs stortingsgruppe stiller som lederkandidat.

– Glad i KrF

Det blir pekt på overfor TV 2 at det vanligvis er mest nærliggende at en person i partiledelsen eller stortingsgruppa blir valgt til ny partileder, men i den krisen KrF står i, kan det ende med at andre kandidater.

Vårt Land meldte først at krefter i KrF jobber for Rygg som lederkandidat.

Fylkesleder i Agder KrF, Jorunn Elisabeth Gleditsch Lossius, blir også pekt på som en mulig kandidat overfor TV 2 av flere fylkesledere.

Det blir argumentert med at det kan være en fordel at en person som ikke har vært en del av den betente striden rundt Bollestad leder partiet framover.

– Jeg er fryktelig glad i KrF, og skulle jeg får et spørsmål om å stille som leder, får jeg vurdere det da. Jeg heier på de som gjør sitt beste som for å legge kursen for KrF framover. De som tror at KrF ikke er å regne med lenger tar helt feil, sier Rygg Til TV 2.

Han har de siste fem årene vært daglig leder i eiendomsselskapet Relix Holdning, og arbeidet før det i Tankesmien Skaperkraft.

Forventninger til Ulstein

Ulstein har gjentatte ganger avvist at han er villig til å stille når KrF skal velge partileder på et ekstraordinært landsmøte i januar neste år.

Men det er forventninger internt i KrF til at Ulstein stiller som partileder, men ikke til en ny periode på Stortinget, ifølge kilder.

Ulstein vil ikke svare på spørsmål om dette overfor TV 2 mandag.

Etter det TV 2 kjenner til regnes det som en styrke at Rygg både skal være villig til å stille som leder og ta politisk ansvar gjennom å stille som toppkandidat i stortingsvalget for Hordaland KrF.

Det blir også framholdt at han kan være en overgangsfigur til nestleder Ida Lindtveit Røse er klar til å gå til topps i partiet.

Røse friskmeldt

Ida Lindtveit Røse var regnet som en sterk kandidat til ledervervet. Det er imidlertid stor usikkerhet internt om dette, etter at ektemannen, tidligere KrF-profil John Anders Røse, ble siktet for å ha filmet folk i skjul med et spionkamera.

 Aage Aune / TV 2
KRISEMØTE: Etter at Olaug Bollestad trakk seg som KrF-leder rykket Dag-Inge Ulstein opp som partileder, og Ida Lindtveit Røse som 1. nestleder. Foto: Aage Aune / TV 2

Røse er friskmeldt og deltar på landsstyremøtet i dag, men vil ikke svare på om hun ønsker å være lederkandidat.

– Mitt fokus i dag er å møte landsstyret og få gode samtaler om veien videre for KrF. Jeg forstår at det er spørsmål rundt dette, og det vil jeg svare på senere, sier Røse til TV 2.

KrF kjemper mot sperregrensen, og den nye partilederens jobb nummer én blir å bringe partiet over den. 

Read Entire Article