UiO gjør egne undersøkelser etter TV 2s funn av tekstlikheter

3 weeks ago 16



Deler av masteroppgaven til idrettspresident Zaineb Al-Samarai er identisk med andre tekster. Nå skal Universitetet i Oslo se på saken.

 Bjarte Ragnhildstveit / TV 2
IDRETTSPRESIDENT: TV 2 har funnet flere tekstlikheter i idrettspresident Zaineb Al-Samarais masteroppgave. Foto: Bjarte Ragnhildstveit / TV 2

Publisert 16.09.2024 13:21 Sist oppdatert 4 minutter siden

TV 2 har funnet en rekke tekstlikheter i masteroppgaven til idrettspresident Zaineb Al-Samarai

Idrettspresidenten leverte sin masteroppgave i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO) i 2012. 

Nå har universitetet bestemt seg for å se på saken selv.

– Vi er kjent med saken fra medieoppslag, og foretar undersøkelser. Ut over det har vi ingen kommentar nå, sier dekan Ragnhild Hennum ved juridisk fakultet på UiO til TV 2.

Deler av masteroppgaven til Al-Samarai har tekstlikheter med blant annet en masteroppgave fra 2009, Wikipedia og en kronikk skrevet av tidligere høyesterettsdommer Karin M. Bruzelius – uten at disse er oppgitt som kilder, verken i tekst, litteraturliste eller fotnoter.

Se eksempler under:

Se alle eksemplene her.

På spørsmål om hva som er forklaringen på tekstlikhetene, ber idrettspresidenten, gjennom en epost fra kommunikasjonsavdelingen i NIF, om å bli sitert på følgende:

 Jon Olav Nesvold / NTB
UNIVERSITETET: Idrettspresident Al-Samarai leverte sin master i rettsvitenskap på UiO i 2012. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

«Da jeg skrev masteroppgaven min for 12 år siden husker jeg at jeg brukte mye tid på å kildehenvise. TV 2 har nå opplyst meg at de har funnet tekstlikhet som utgjør i underkant av fem prosent av oppgaven min. Jeg forsøkte så godt jeg kunne å gjøre det som var riktig. Jeg synes det er leit om jeg ikke har lykkes med dette.»

TV 2 har ved bruk av programmene Scribbr, CopyLeaks og PlagAware funnet flere passasjer med tekst som er identiske med andre tekster.

I plagiatprogrammet Scribbr slo det ut 15 prosent tekstlikhet i oppgaven. Ekspertene som har bistått TV 2 har gitt tilbakemelding om likhetene de mener er de mest vesentlige, og hvilke som ikke bør medregnes.

Etter silingen av tekstlikheter er omfanget av likheter om lag fem prosent, manuelt utregnet.

Masteroppgaven er på 56 sider. Fem prosent tilsvarer om lag tre sider.

Slik har TV 2 jobbet:

  • TV 2 har i hovedsak brukt Scribbr sitt plagiatprogram til å gjennomgå masteroppgaven til idrettspresidenten. Scribbr har et samarbeid med Turnitin, som er et plagiatprogram som brukes av både norske og internasjonale universiteter.

  • Programmene Copyleaks og PlagAware er også brukt for å gjennomgå oppgaven.

  • Alle funn er gjennomgått manuelt av TV 2s journalister.

  • Det er ved hjelp av Scribbr likhetene med høysterettsdommer Karin M. Bruzelius sin kronikk har kommet opp.

  • Kronikken ble publisert i Domstoladministasjonen (DA) sitt tidskrift Rett på sak nr. 4 i 2008, og lagt ut i pdf-format på Domstol.no, opplyser DA til TV 2. Nå ligger den ikke der lenger, fordi forvaltningsorganet fikk nye nettsider i 2022.

  • I versjonen som ble publisert i tidsskriftet i 2008 manglet fire avsnitt. TV 2 fikk tilsendt den fullstendige teksten etter en henvendelse til DA.

Read Entire Article