Uanmeldte fly skal ha landet på flyplassen. Frykter narkosmugling

5 hours ago 2



 Iril Schau JohansenNattestid har uregistrerte fly landet her på Bømoen flyplass i Voss, ifølge flyplassjefen. Foto: Iril Schau Johansen

I sommer skal flere uregistrerte fly ankommet uten å legge fra seg elektroniske spor. Og ingen vet hvem de er.

fredag 20. september kl. 09:53

– Det er små fly som kommer midt på natten, er her halvtime, og så drar igjen, sier Iril Schau Johansen.

Hun er flyplassjef ved Bømoen flyplass i Voss og bekrefter at hun har fått flere henvendelser knyttet til mystisk aktivitet nattestid.

I sommer skal flere uregistrerte fly ha landet uten å legge fra seg elektroniske spor, ifølge rapporter hun har fått.

Johansen sier til VG at hun frykter at det kan være narkosmugling fra utlandet.

Bømoen flyplass er en av flere såkalte ukontrollerte flyplasser i Norge. Det betyr at de bare har bemanning i tårnet deler av døgnet, skriver Bergensavisen som først omtalte saken.

Ingen kontroll

Flyplassen stenger som regel klokken ni på kvelden og tidligere i helgene, sier Johansen. Utenom disse tidene er det ingen kontroll med hvem som ankommer og hvorfor.

 PrivatFlyplassjef ved Bømoen, Iril Schau Johansen. Foto: Privat

En pilot som flyr fra en ukontrollert flyplass i utlandet til en ukontrollert flyplass i Norge, plikter å levere reiseplan før avgang og melde fra til tollvesenet minst fire timer før ankomst.

– Dessuten må du betale landingsavgift. Det er en ordning basert på tillit, sier Johansen og legger til at det er ikke noe vanskelig å sno seg unna dette.

I fjor skrev Bergens Tidende om et småfly lastet med 222 kilo cannabis som angivelig var på vei til Voss, men som på grunn av uvær landet på Jarlsberg flyplass i Tønsberg.

Der ble smuglerne møtt av politi.

– Politiets ansvar

– Jeg liker ikke kombinasjonen fly som kommer nattestid og Jarlsberg-saken, sier Johansen.

Hun forteller at det uansett ikke er mye de kan gjøre med at uvedkommende kommer om natten.

– Det er politiets ansvar å følge opp, dersom det er skjedd straffbare forhold.

Hverken Vest politidistrikt og poitistasjonssjefen på Voss vil til Bergensavisen uttale seg om hva politiet vet om trafikken på Bømoen flyplass.

 TolletatenHasjsmuglere fløy fra Tyskland til Kjeller i dette småflyet i oktober 2018. Foto: Tolletaten

Tolletaten kjenner andre tilfeller der småfly er brukt som transportmetode for smugling.

Et småfly fra Tyskland landet uten tillatelse på Kjeller flyplass i Akershus 8. oktober 2018. Om bord var to kofferter med 50 kilo hasj og et stort antall piller. Tre menn ble pågrepet.

– Smuglere lever av å krysse grenser ulovlig og velger de smuglerrutene som til enhver tid gir lavest risiko og kostnad, sier seksjonssjef i Tolletaten Martin Bjørnstad til VG.

Bømoen er en av mange flyplasser med grensekryssende trafikk. Tollletaten har gjenomført flere kontroller ved flyplassen på Voss de siste årene, uten å avdekke ulovlig vareførsel.

– Deler dere flyplassjefens bekymring for at flyplassen brukes til narkosmugling?

– Ja, men ikke mer enn andre småflyplasser eller havner i distriktet, sier Bjørnstad.

– Ingen spesifikke mistanker

Han viser til at alle som krysser grensen inn til Norge, risikerer å bli kontrollert av Tolletaten - uavhengig av transportmetode og hvor man ankommer.

Luftfartstilsynet mener at bekymring for uregistrerte besøk nattestid bør diskuteres med etatene som har ansvar for å bekjempe kriminalitet, altså politi og tollmtyndigheter.

– Vi har ingen spesifikke mistanker knyttet til småflytrafikk og smugling, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Luftfartstilsynet Sanne Blom til VG.

Tilsynet påpeker at småfly har høy grad av bevegelsesfrihet innenfor Schengen, men at piloter plikter å følge gjeldende regelverk for småflytrafikk.

Read Entire Article