– Trusselnivået er høyt. Vi lever i farlige tider

3 weeks ago 9



Secret Service oppdaget en rifle rettet mot tidligere president Donald Trump da han spilte golf søndag. – Kommer til å styrke forestillinger om heksejakt, sier forsker.

 Chandan Khanna
GJEMTE SEG I BUSKENE: En mann som skal ha jobbet for å rekruttere soldater til Ukraina, er ifølge kilder mistenkt for et angivelig attentatforsøk mot Donald Trump i Florida. Foto: Chandan Khanna

Publisert 16.09.2024 11:59

Det skulle være en rolig dag midt i den hektiske valgkampen for Donald Trump.

Oppdaget i buskene

Men da Secret Service oppdaget et riflesikte som stakk ut av et gjerde i buskene på Trumps golfklubb i West Palm Beach, ble det raskt dramatisk. 

En agent fra Secret Service avfyrte skudd mot den mistenkte, uten å treffe. Den mistenkte som befant seg 400-500 meter fra Trump, rakk aldri å avfyre skudd mot ekspresidenten. 

Amerikanske medier har identifisert den mistenkte som 58 år gamle Ryan Wesley Routh.

 AFPTV / NTB
NAVNGITT: Det er Ryan Wesley Routh som er mistenkt for det mulige attentatforsøket mot Trump, melder amerikanske medier. Foto: AFPTV / NTB

Han ble pågrepet i bilen sin få minutter senere. Det hele gikk rolig for seg, ifølge nyhetsbyrået AP. 

– Han spurte aldri «hva skjer?», eller «hva handler dette om?» selv om det kom masse bevæpnet politi og blålys, sier sheriff William D. Snyder under en pressekonferanse.

Politisk aktiv

Routh har flere domfellelser bak seg, blant annet for ulovlig våpenbesittelse, ifølge flere amerikanske medier.

 Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB
I UKRAINA: Routh har regelmessig ytret seg om politiske saker. Han har blant annet kjempet for mer støtte til Ukraina, og reiste selv til Kyiv for å rekruttere flere utenlandske soldater. Her er han i Kyiv 17. mai 2022. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB

Han har ved flere anledninger demonstrert for økt støtte til Ukraina, og har også vært i Kyiv og jobbet med å rekruttere utenlandske soldater til krigen mot Russland. 

I en uttalelse mandag sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at politisk vold ikke hører hjemme noe sted.

Raskt i sikkerhet

Få øyeblikk etter at Routh ble oppdaget i buskene, ble Trump hastet bort i en pansret golfbil. Trump ble brakt i sikkerhet i golfklubbens klubbhus før han dro tilbake til Mar-a-Lago.

Hendelsen reiser spørsmål om hvordan man kan holde den tidligere presidenten trygg, ikke bare når han er på valgkampturné, men også når han tilbringer tid på egne klubber og eiendommer.

– Trusselnivået er høyt. Vi lever i farlige tider, sier spesialagent Rafael Barros i Secret Service til reportere søndag. 

To angivelige drapsforsøk

Dette er andre gang på litt over to måneder at noen tilsynelatende har forsøkt å skyte Trump.

I juli ble ekspresidenten truffet i øret av et streifskudd under et valgkamparrangement. 

Denne gangen er det ikke like dramatisk, men blant kjernevelgerne til Trump kan det gi fyr på bålet når det gjelder konspirasjonsteorier om at det bedrives en heksejakt på Trump.  

Statsviter Robert Speel, som er ansatt ved Pennsylvania State University, tror ikke Trump nå vil få et tydelig oppsving på meningsmålingene.

Fyrer opp om konspirasjonsteorier

I stedet ser han for seg at hendelsen vil fyre oppunder forestillingen om at det finnes et mål om å rydde Trump av veien før valget.

Dag Blanck, professor i Nord-Amerika-studier ved Universitet i Uppsala i Sverige, peker på det samme.

– Dette kommer til å styrke republikaneres oppfatning om at det finnes en heksejakt mot Donald Trump. At de som ligger bak, ikke skyr noen midler, men forsøker å skyte ham igjen, sier Blanck til NTB.

 PBSO via Reuters
Politiet fikk melding om skyting ved golfklubben klokken 13.30 lokal tid. Foto: PBSO via Reuters

Raskt pågrepet

Trump og golfpartneren Steve Witkoff var i ferd med å putte på det femte hullet da de hørte skuddene, fortalte Fox News-vert Sean Hannity. 

Han er en nær venn av ekspresidenten. 

Tips fra vitner gjorde at politiet raskt kunne sperre av motorveien I-95 nordover og pågripe den mistenkte, som satt i en svart Nissan. 

Ved gjerdet fant de en rifle av typen AK med kikkertsikte, to ryggsekker med keramiske fliser og et GoPro-kamera.

Trump takket politiet for innsatsen og skrev på Truth Social søndag kveld at det utvilsomt hadde vært «en interessant dag!»

Dette vet vi om attentatforsøket

* Ifølge FBI fremstår en hendelse ved en golfbane i West Palm Beach i Florida som «et forsøk på et attentat» mot tidligere president Donald Trump.

* Det ble meldt om skyting ved Trump International Golf Club ved 13.30-tiden lokal tid søndag.

* Secret Service-ansatte åpnet ild etter å ha observert et gevær i buskene ved et av gjerdene til golfbanen. Ved gjerdet ble det blant annet funnet et automatgevær av typen AK-47. I tillegg fant politiet to ryggsekker, et sikte og et GoPro-kamera.

* Trump befant seg noen hundre meter unna da hendelsen skjedde. Han er uskadd.

* Det er ikke kjent om gjerningspersonen avførte skudd, men agenter fra Secret Service åpnet ild.

* Den mistenkte gjerningsmannen klarte å komme seg unna, men ble pågrepet da sheriffbetjenter stoppet en bil i nabofylket Martin. Da var han ubevæpnet.

* Mannen er ifølge amerikanske medier 58 år gamle Ryan Wesley Routh, bosatt på Hawaii. Motivet er ikke kjent.

* 58-åringen har ifølge sine egne kontoer i sosiale medier blant annet engasjert seg for å rekruttere soldater til Ukrainas kamp mot Russland.

* Routh skal i 2002 ha blitt dømt for å ha «masseødeleggelsesvåpen», trolig et automatvåpen, ifølge arkivet til North Carolina Department of Adult Correction, uten at ytterligere detaljer er kjent.

* Det har bare gått ni uker siden Trump ble utsatt for et attentat under et valgkamparrangement i Butler i Pennsylvania.

Kilder: NTB, AP

Read Entire Article