Trump vil aldri godta å tape

1 month ago 24



Trump vil aldri erkjenne nederlag.

Ingen steder bruker Harris og Trump flere dollar enn i Pennsylvania. Ingen annen delstat får like ofte besøk av presidentkandidatene.

Sannsynligheten er stor for at den som vinner Pennsylvania blir USAs president. Det er så jevnt at noen få tusen stemmer i delstaten kan avgjøre det hele.

Og nettopp forventningen om et ekstremt jevnt valg fører til en velbegrunnet frykt for hva som kommer etter valget 5. november.

Tegning: Roar Hagen Foto:

Jeg er i den amerikanske konstitusjonens by, Philadelphia i Pennsylvania. Stormingen av Kongressen 6. januar 2021 var det alvorligste angrepet på demokratiet i nyere tid. Nå kan demokratiets og konstitusjonen bli satt på en ny stresstest.

I 2021 ble angrepet slått tilbake. Men tåler det politiske systemet en ny storm?

– Det spiller ingen rolle om du vinner eller taper. Du må fortsatt slåss som bare helvete, skal Donald Trump ha sagt til familiemedlemmer etter valgnederlaget i 2020.

En medarbeider i Det hvite hus skal ha overhørt uttalelsen, ifølge bevismaterialet i den føderale straffesaken mot Trump som ble lagt frem av dommer Tanya Chutkan i forrige uke.

Trump-kampanjen kaller offentliggjøringen av det delvis sensurerte bevismaterialet for en drittpakke i valginnspurten. Men Trump sa bare det alle vet. Han vil aldri erkjenne nederlag. Han er villig til å bruke metoder ingen før ham har gjort for å omstøte et valgresultat.

 Kevin Lamarque / Reuters / NTBKlar for spennende innspurt. Kamala Harris talte på et valgmøte i Pittsburgh i Pennsylvania 25. september. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB

I artikkel II i grunnloven står det at «presidenten for Senatet skal, i nærvær av Senatet og Representantenes hus, åpne alle sertifikater, og stemmene skal deretter telles». «Personen som har flest stemmer skal bli president.»

Presidenten for Senatet er landets visepresident. I januar 2021 var det Mike Pence.

Det tjener ham til ære at han fulgte konstitusjonen og ikke ga etter for Trumps krav om at han skulle nekte å godkjenne sertifikatene, som var de offisielle valgresultatene i delstatene.

Det ringes fra klokketårnet ved det nasjonale konstitusjonssenteret i Philadelphia.

Det er riktignok ikke den ikoniske frihetsklokken, Liberty Bell, som ifølge en populær, men kanskje ikke korrekt, historie ble tatt i bruk da den amerikanske uavhengighetserklæringen ble forkynt i 1776.

Nå står klokken, med den bibelske teksten «forkynn frihet for hele landet» på utstilling.

Den eneste debatten mellom Kamala Harris og Donald Trump fant sted her, på stedet hvor uavhengighetserklæringen ble vedtatt i 1776 og grunnloven deretter ble utformet.

VGs tegner minner med sin strek om at Trump i debatten sa at innvandrere i Ohio spiste naboenes hunder og katter, en udokumentert og grunnløs påstand. Harris smilte og ristet på hodet.

Grunnlovsfedrene hadde ingen forutsetninger for å ane hvor absurd en valgkamp kan fortone seg i 2024.

Men de forsto betydningen av maktfordeling mellom en utøvende, lovgivende og dømmende makt. Og de beskrev i detalj hvordan en fredelig overføring av makt skulle skje etter et valg.

Utstillingen i Konstitusjonssenteret viser hvordan bestrebelsen om å skape en mer perfekt union, som det heter i første setning i Grunnloven, er blitt satt på harde prøver og tålt tilbakeslag gjennom historien. Men idealet består, selv om virkeligheten er langt fra perfekt.

Nå sier begge presidentkandidatene at kampen står om landets lov og demokratiet, men bare Trump har sagt at han vil være diktator på dag 1. Og bare Trump snakker med beundring og respekt for verdens autoritære ledere.

 SAUL LOEB / AFP / NTBKamala Harris og Donald Trump møttes for første og foreløpig siste gang under debatten i Philadelphia 10. september. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB

Trumps visepresidentkandidat, J.D. Vance, ville i debatten mot Tim Walz ikke svare på om Trump tapte 2020 valget.

Han ville heller se fremover, sa han. Det foruroligende er at Trump lenge har sett fremover og varslet en reprise fra 2020, hvis han igjen skulle tape. Før den første forhåndsstemme var avgitt, startet Trump å snakke om at demokratene vil jukse.

Pennsylvanias 19 valgmenn kan bli tungen på vektskålen, det som gjør at enten Harris eller Trump får minst 270 valgmenn. Det vil åpne døren til Det hvite hus.

I 2016 vant Donald Trump delstaten med 0,7 prosentpoeng. Av mer enn seks millioner avlagte stemmer fikk Trump 44 000 flere enn Hillary Clinton. Joe Biden fikk 80 000 flere stemmer enn Trump i 2020 og vant med 1,2 prosentpoeng.

 RYAN COLLERD / AFP / NTBTidligere president Barack Obama taler på et valgmøte for Kamala Harris i Pittsburgh 10. oktober. Foto: RYAN COLLERD / AFP / NTB

Du kan ikke skru på TV i delstaten uten å bli bombardert av politisk reklame for Trump eller Harris. Det handler like mye om å rakke ned på motstanderen som å markedsføre egen politikk.

Harriskampanjen har satt av svimlende 76 millioner dollar, eller 800 millioner kroner til politisk markedsføring i Pennsylvania de siste ukene av valgkampen. Trump har satt til side 61 millioner dollar, som tilsvarer 650 millioner kroner.

Harris har størst oppslutning i de store byene og noen av forstedene. Trump gjør det klart best på landsbygda og i småstedene. Den største delen av det politiske kartet over Pennsylvania er farget rødt, som er republikanernes farge.

Frem til 2016 hadde demokratiske presidentkandidater vunnet Pennsylvania de siste seks valgene med solid margin. Barack Obama vant med over 10 prosentpoeng i 2008. Men åtte år senere kom Donald Trump på banen og han overbeviste mange hvite arbeiderklassevelgere om å bytte side og støtte ham.

Slik ble Pennsylvania en vippestat, kanskje den viktigste av dem alle. Her kan noen få tusen stemmer bli avgjørende.

Hvis meningsmålerne undervurderer støtten til Trump, slik de tidligere har gjort, vinner han både Pennsylvania og republikken.

Hør mer om det amerikanske presidentvalget i podkasten Amerikanske tilstander:

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article