De bryr seg om denne saken på en måte de ikke har brydd seg om andre saker, sier ekspert om MAGA-bevegelsen.

Publisert 26.07.2025 23:15
Epstein-saken har ført til stor splittelse.
Donald Trump blir angrepet av sine egne, og han blir angrepet av demokratene.
Trump har også saksøkt flere medier etter at de har publisert avsløringer om hans relasjon til dem avdøde seksualforbryteren Jeffrey Epstein.
Nylig har amerikanske medier publisert et avhør fra 2010 hvor Epstein blir spurt om han hadde sosialisert med mindreårige jenter sammen med Trump.
Han holder tyst ved å vise til det femte grunnlovstilleget, noe Trump tidligere har sagt skyldige gjør.
Bakgrunnen for det som nå utspiller seg i USA, er at Trump ikke har offentliggjort dokumenter fra FBIs etterforskning av saken mot Epstein, som tok sitt eget liv i fengsel i 2019.
Kan dette felle Trump?
TV 2 har snakket med to USA-eksperter om hvilke konsekvenser Epstein-saken kan få for Trump.
Jonas Stein, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, sier at dette er en spesiell sak, da det er intern konflikt i MAGA-bevegelsen (Make America Great Again), Trumps lojale politiske støttespillere.
– De har vist seg å være lojale på omtrent hva det skal være. Altså Trump har jo tidligere sagt at han kunne skyte en mann på åpen gate, og ikke tape stemmer på det. Men han kan tydeligvis ikke skjule Epstein-dokumentene uten at det får noen konsekvenser for ham.

Han sier også at flere republikanske politikere nok faktisk tror på konspirasjonsteoriene og hardnakket vil ha dokumentene løslatt.
– Trump lovet jo i valgkampen at han skulle frigi dokumentene, så det er problemet da.
Demokratene har derimot det bra nå, og virker å endelig være i førersetet.
– De har en field day. De koser seg veldig, fordi det endelig er intern splittelse i MAGA-bevegelsen. Det er det som driver kritikken mot Trump.

– Ville ikke møte velgere
– Hvis jeg hadde vært republikaner nå, så hadde jeg vært var for å møte velgerne mine direkte, før det dette er løst opp i.
Det sier Morgan Alengeh, rådgiver i Tankesmien Agenda.
– Nå ser jeg folk på ytre høyre skrive at «ok, kanskje dette er beviset på at alle politikere er det samme, Trump var ikke spesiell».
– Kan det radikalisere de lenger til høyre?

– Jeg ville fryktet for det.
Han sier Trump har nøret opp under konspirasjoner om at det finnes store pedofile nettverk dypt i statsapparatet i USA, og spesielt blant Demokratene.
– Dette har vært i kjernen av konspirasjonsteoriene til Trump, det at du ikke kan stole på de i staten, og at han skulle komme og rydde opp. Det har vært et viktig element for at Trump vant makten.
– Rydder ikke opp
Med makt er det vanskelig for Trump å sno seg unna.
– Når du eier den politiske makten, og sitter helt, helt på toppen og styrer alle departementene og har flertall i Kongressen, så går det en grense for hvor lenge du kan sitte uten å stilles ansvarlig for hva som skjer i staten.
– Men så blir Trump selv denne «staten» og han rydder ikke opp. Da snur basen seg mot han. De bryr seg om denne saken på en måte de ikke har brydd seg om andre saker.
– Kan dette felle Trump?
– Trumps felling har blitt spådd mange ganger, ikke minst etter stormingen av Kongressen, da det virkelig så ut som han kunne bli felt. Det har ikke skjedd, så det er skummelt å si at noe kan felle Trump, men dette ser i alle fall veldig ille ut for ham.
Trumps håp
Lederen av Representantenes hus sendte politikerne hjem på ferie en dag tidligere, slik at de unngikk å stemme over forslag fra demokratene om offentliggjøring av Epstein-dokumenter.
– Så kanskje det blir lite bensin på bålet de neste ukene når politikerne er bortreist og ikke kan presse på?
– Det vil være håpet til Trump, men så ser vi jo at mye av det som har drevet saken fram, er avsløringer som har kommet fra media, i tillegg til at MAGA-basen skriver enormt mye om dette på nett, sier Alengeh.
Dette har skjedd i saken
26. februar: Riksadvokat Pan Bondi sier hun har en «klient-liste» på sin pult når hun blir spurt av Fox News om Epstein-dokumenter.
27. februar: Det hvite hus offentligjør Epstein-dokumenter, men blir kritisert for at det er «gamle nyheter» av ytre-høyre influensere.
1. mars: Bondi sier amerikanere vil få alle Epstein-dokumentene.
22. april: Trump blir spurt når disse dokumentene skal komme, og svarer at «100% av alle dokumentene blir sendt»
7. mai: Bondi sier det er «titusener av videoer av Epstein med barn og barneporno»
Uviss dato: En gang i mai skal Bondi ha sagt til Trump at navnet hans dukker opp i Epstein-dokumentene.
18. mai-4. juni: Trump-administrasjonen begynner å bagatellisere Epstein-dokumentene, går tilbake på viktigheten av de.
5. juni: Elon Musk sier den ordentlige grunnen til at Trump ikke løslater dokumentene er at han selv er i de.
6. juli: Justisdepartementet har offesielt konkludert med at Epstein døde av selvmord og at det ikke finnes en «klient-liste», i motsetning til Bondis kommentarer i Februar.
7. juli: Samme departement sier de ikke vil frigi flere dokumenter, fordi mye av det er under rettsordre om å ikke offentliggjøres.
8. juli: Trump angriper for første gang reportere for å stille spørsmål om Epstein.
15. juli: Trump nekter for at Bondi fortalte han at navnet hans er i dokumentene.
17. juli: WSJ avslører at Trump tegnet en bursdagshilsen av en naken kvinne til Epstein.
22. juli: CNN viser nye bilder av Trump og Epstein fra 90-tallet.
Alengeh sier Trump er en som tett følger hva MAGA-basen ønsker seg politisk.
– En annen som gjør det er Rupert Murdoch, som eier Fox News og Wall Street Journal. Han gir det leserne vil ha, selv om det er noe annet enn det Trump vil ha.
– En verkebyll som ikke forsvinner
– Så det gjør denne saken spesiell, det at han ikke har ukritisk støtte fra Fox News og andre medier. Murdoch følger i dette tilfellet MAGA-basen bedre enn Trump.

Han sier videre at Murdoch personlig ikke har mye til overs for Trump.
– Han uttalte seg jo veldig negativt mot Trump i begynnelsen av hans politiske karriere. Og nå varsler jo Trump rettssak på 10 milliarder dollar mot Murdoch og Wall Street Journal.
Begge ekspertene tror saken er langt fra over.
– Saken forsvinner nok ikke, sier Stein.
– Dette virker som en verkebyll som ikke forsvinner med det første, avslutter Alengeh.