En av Donald Trumps mest kontroversielle utvelgelser kan gi Norge en fordel, tror USA-ekspert.
Publisert 26.11.2024 09:29 Sist oppdatert 4 minutter siden
20. januar innsettes Donald Trump til sin andre presidentperiode. I motsetning til før hans første periode, har Trump denne gangen raskt satt sammen den nye regjeringen.
Selv om enkelte av navnene både har stilt til valg mot og ellers vært kritiske til Trump, består regjeringen av lojale Trump-støttespillere.
– Om vi husker tilbake til Trumps forrige kabinett, ble mange beroliget av at det var firestjerners generaler og erfarne forretningsfolk der, sier TV 2s USA-ekspert Eirik Bergersen.
– Men det er det i mye mindre grad nå. Dette er Maga-regjeringen. De skal snu systemet opp ned.
– Realityshow
Blant ministrene trekker Bergersen særlig fram Robert F. Kennedy jr. og Pete Hegseth som kontroversielle.
Kennedy, som blir helseminister, er vaksineskeptiker og har flere ganger spredt konspirasjonsteorier, mens Hegseth, som Trump ønsker som forsvarsminister, blant annet er anklaget for seksuelle overgrep.
Hegseth, som har bakgrunn fra den amerikanske hæren, kommer fra en jobb som programleder i Fox News.
– Min frykt er at Trump er en realitystjerne, og deler av kabinettet er satt sammen som et realityshow med folk som er gode på TV. Flere av dem er TV-stjerner fra Fox News, men er de i stand til å lede et departement? Det er noe annet enn å snakke på TV.
– Hadde det vært et tilstrekkelig kriterium, hadde folk som meg ledet departementer, sier TV 2-Bergesen.
– Skader
I tillegg nevner han Tulsi Gabbard, som Trump ønsker som etterretningsdirektør. Også Eirik Løkke mener Gabbard blir den store utfordringen for Norge og andre USA-allierte.
– Hun har lite erfaring og manglende etterretningsbakgrunn. Hun har uttalt seg på en måte som skader USA og vestlige interesser, sier Civita-rådgiveren til TV 2.
Gabbard har tidligere sittet som demokratisk kongressrepresentant for Hawaii fra 2013 til 2021, men forlot partiet i 2022 og meldt seg inn i Det republikanske partiet tidligere i år.
De siste årene har hun vært godt brukt som gjest på Fox News. Hun har stadig forsvart Russland og president Vladimir Putin og blitt anklaget for å ha koblinger til landet.
– Hun er et usikkert kort og vil skape usikkerhet blant allierte.
– De voksne
Men er noen av Trumps valg også godt nytt for Norge?
– Det som er bra for Nato, er bra for Norge, understreker Løkke.
En av dem som vil ha en betydning for Norge og Natos forhold til USA, er utenriksministeren. Her har Trump valgt seg Marco Rubio.
– Rubio er et godt valg, gitt det faktumet at Trump er den han er. Rubio kan utenrikspolitikk, er Nato-vennlig og forutsigbar, er Løkkes dom.
Også Bergersen mener Norge skal være fornøyd med valget av Rubio som utenriksminister.
– Grunnen til at nordmenn er opptatt av amerikansk politikk, er fordi det påvirker oss. Det handler særlig om sikkerhet- og handelspolitikk, der det er av reell interesse hvem som får postene.
– Presidenten har mye selvbestemmelse i internasjonale forhold. Det er mye han kan gjøre uten kongressen, og da er utenriksministeren den fremste støttespilleren han har.
Løkke trekker også fram Mike Waltz, som Trump ønsker som ny nasjonal sikkerhetsrådgiver.
Waltz, som har tjenestegjort som oberst i nasjonalgarden, er en skarp kritiker av Kina, og har tatt til orde for at USA må forberede seg på en mulig konflikt i området.
– Det kan være de kan få rollen som de voksne i rommet, sier Løkke.
Norsk blod
Løkke trekker også fram en kanskje noe uventet personen som et godt valg for Norges interesser, nemlig forsvarsminister Pete Hegseth.
Fox-programlederen har tjenestegjort i blant annet Afghanistan, Irak og Guantánamo Bay på Cuba, men Løkke mener Hegseths arbeidserfaring ikke kvalifiserer han til jobben som leder av forsvarsdepartementet.
Likevel kan utvelgelsen altså være godt nytt for Norge.
– Mye er sagt om Hegseth, men han har norske aner. Isolert sett kan det være bra for Norge, som kan pleie et godt forhold, sier Løkke.
Han trekker fram at både daværende statsminister Erna Solberg og daværende Nato-sjef Jens Stoltenberg hadde et godt forhold til Trump. Trump omtalte også Norge og nordmenn i positive ordelag flere ganger sist han var president.
Løkke forteller at Trump gjerne retter fokuset mot bilaterale forhold enn multilaterale. Han liker altså bedre å forholde seg til enkeltland enn til større allianser og organisasjoner, ifølge Løkke.
– Da blir det viktigere for Norge å ha et personlig godt forhold til Trump og å styrke båndene til USA, sier Løkke, som samtidig understreker at det fortsatt er viktig at Nato og andre større alliansefellesskap fungerer godt.
– Viktig for verden
Et av de siste valgene Trump kunngjorde, var rollen som finansminister. Trump ønsker seg Scott Bessent, som er toppsjef i Key Square Group, har undervist på Yale universitetet og tidligere arbeidet med å forvalte investeringene til milliardæren George Soros.
Løkke ser ikke bekmørkt på utnevnelsen.
– Han har god erfaring med økonomi og det som er viktig å kunne.
Bessent støtter i stor grad Trumps ideer om å heve tollsatsene, en av Trumps viktigste saker i valgkampen. Og Løkke mener han nok kommer til å gjennomføre politikken Trump ønsker.
– Det er ikke en fordel for Norge, men at du ikke har en person som ikke aner hva den driver med i den rollen, det er viktig for verden.