Fysio: – Skulle latt være å tøye

3 hours ago 1



Er det hensiktsmessig å tøye etter en treningsøkt? Vi har spurt ekspertene.

 Pål S. Schaathun / TV 2
ETTER TRENING: Mange kjenner på stølhet etter en hard treningsøkt. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2

Publisert 26.11.2024 12:25 Sist oppdatert 3 minutter siden

De fleste har et slags elsk-hat-forhold til det å kjenne seg støl etter en treningsøkt. 

Gangsperre etter en hard beinøkt, for eksempel. Ikke spesielt behagelig.

Mange bruker mye i tid til å tøye etter treningsøkter. Også på gruppetimer på sentre blir man oppfordret til en rask tøy og bøy etter økta. 

 Mange tøyer ut etter en løpeøkt. Hvilken effekt får man av det? Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2
STØLHET: Mange tøyer ut etter en løpeøkt. Hvilken effekt får man av det? Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Men hjelper uttøying mot stølhet?

– Uttøying på slutten av en hovedøkt har en viss effekt, men ikke for å unngå stølhet, sier Marie Moltubakk til TV 2. 

Hun har skrevet doktorgrad om bevegelighet og tøying, og jobber nå som utdanningskonsulent ved Norges Gymnastikk- og Turnforbund. 

Kan forverre skader

Det finnes ingen forskning som viser at stølhet kan dempes med en kort uttøying på slutten av en treningsøkt. I noen spesielle tilfeller kan uttøying til og med ha en negativ effekt, ifølge forskeren. 

– Etter ekstrem belastning, kan intens tøying forverre mikroskadene i musklene og forlenge restitusjonstiden. Det anbefales å tøye på et annet tidspunkt enn rett etter slike aktiviteter, forklarer Moltubakk. 

Hun mener uttøying kan være et fint tiltak på slutten av treningsøkter, men da bør fokuset være på avspenning og på en overgang til ro. 

 Privat
DOKTORGRAD: Marie Moltubakk har skrevet doktorgrad om bevegelighet og tøying. Foto: Privat

– Jeg mener også at deltakerne på gruppetimer bør få informasjon om at den korte uttøyningen ikke nødvendigvis gjør dem mykere eller mindre støle.

Vondt verre

Leder for idrettsfysioterapi og aktivitetsmedisin i Norsk Fysioterapeutforbund, Kenneth Martinsen, er enig med Moltubakk når det gjelder effekten av tøying. 

–  Noen tenker at de kanskje skulle tøyd mer siden de ble støle, men det er da altså dekning for å si at de heller kanskje skulle latt være å tøye, sier han til TV 2. 

Martinsen mener det finnes mer dekning i litteraturen på at uttøying i noen tilfeller kan gjøre vondt verre, enn at det har en positiv effekt på stølhet.

 Bo Mathisen/Norsk Fysioterapeutforbund
FYSIOTERAPEUT: Kenneth Martinsen uttøying kan oppleves behagelig og nyttig, men understreker at det ikke finnes forskning som viser at det hjelper mot stølhet. Foto: Bo Mathisen/Norsk Fysioterapeutforbund

– Uttøyninger på ekstrem sliten muskulatur kan i enkelte tilfeller ha negativ effekt og det kan oppstå  avrivninger av muskelfibre som gjør at man kan oppleve betydelig mer ømhet og sårhet i muskulaturen, forklarer Martinsen.

Kan teste stølheten

Moltubakk understreker at man kan kjenne individuelle forskjeller på uttøying. Hvis du selv mener at du blir mindre støl av å tøye ut etter trening, så er det ikke farlig å fortsette med det. 

Til de som vil teste om de blir mindre støle av uttøying, har hun et tips: 

– Man kan teste dette ved å tøye én side etter en tung økt og ikke den andre. Da kan man kjenne forskjellen dagen etterpå, sier Moltubakk. 

I utgangspunktet mener Moltubakk at stølhet bør sees på som et bra tegn etter en treningsøkt.

– Stølhet er generelt et positivt tegn på at kroppen har blitt utsatt for trening den ikke er vant med, og jobber for å bli sterkere.

– Det beste man kan gjøre for å ikke bli støl, er å slutte å trene. Det er litt tull, men også litt sant, legger hun til med et smil. 

Read Entire Article