Trump-grep kan gå ut over nordmenn

5 hours ago 4



Et av de fattigste landene i Asia ligger an til å bli enda fattigere.

 Leah Millis / Reuters / NTB
VIL SNU UNDERSKUDDET: President Donald Trump ønsker å gjøre noe med USAs enorme handelsunderskudd. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB

Publisert 14.07.2025 13:11

USAs president Donald Trump har varslet en straffetoll på 36 prosent overfor Kambodsja fra 1. august. 

Det er lavere enn den opprinnelige trusselen, som var på 49 prosent, men fortsatt dramatisk for et av de fattigste landene i Asia.

– Dette er utrolig trist for mitt folk, for dette kommer ikke til å påvirke eliten. Det kommer til å gå veldig ut over vanlige folk, fabrikkarbeiderne og bøndene, sier Samady Ou (25) til TV 2.

 Truls Aagedal / TV 2
BEKYMRET: Samady Ou flyttet fra Kambodsja til USA som 10-åring, men bruker fortsatt store deler av tiden sin på hjemlandet. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Han er ungdomspresident i Det kambodsjanske redningspartiet i USA, der han har bodd siden han flyttet fra Kambodsja som tiåring, og møter TV 2 i forbindelse med Oslo Freedom Forum.

Samady Ou kan forklare hvorfor USAs straffetoll mot Kambodsja til slutt vil kunne påvirke nordmenn. Og amerikanere, for den saks skyld.

Gigantisk underskudd

USA har et gigantisk handelsunderskudd hvert år. I fjor endte det på 9300 milliarder kroner. Dette mener Trump at straffetollene kan gjøre noe med.

Handelsunderskuddet er spesielt stort overfor Kambodsja. I prosent, vel å merke. USA importerte for 100 milliarder i fjor, men eksporterte bare for 2,8 milliarder.

– Det har en enkel forklaring. Vi er et fattig land. Det er nesten ingen her som har råd til noe amerikanerne lager, sier Ponnary, en næringsdrivende i hovedstaden Phnom Penh, til The Times.

Samtidig er Kambodsja ekstremt avhengig av å selge varer og tjenester til andre land. Eksporten til USA alene utgjorde nesten en fjerdedel av landets bruttonasjonalprodukt i 2024, ifølge The Diplomat.

Ifølge Camboja News har landet 1555 fabrikker og bedrifter med nærmere én million ansatte til sammen. Mange av dem er kvinner.

– Jeg er redd for at sjefen min vil investere i andre land, og at arbeidsbetingelsene skal bli verre eller føre til at jeg mister jobben og inntekten min, sier fabrikkarbeideren Long Sophat til Camboja News.

To konsekvenser

Samady Ou ser to åpenbare konsekvenser av Trump-grepet for kambodsjanernes del.

Begge er negative.

– Kinesiske investeringer og importer fra Kambodsja vil øke. Vi ønsker ikke at Kambodsja skal bli en region i Kina, som Hongkong, sier Ou.

Kinas president Xi Jinping besøkte nylig Kambodsja. Ou frykter at Trumps grep vil styrke vennskapet mellom Kinas kommunistparti og den styrende Hun-familien i hjemlandet.

– Jeg tror også at straffetollen vil presse flere ut i cyberkriminalitet, sier Ou.

Hans poeng er at dersom kambodsjanske varer blir for dyre for amerikanerne, vil dette føre til nedleggelser og oppsigelser og færre arbeidsplasser – akkurat som fabrikkarbeideren Long Sophat frykter.

– Da blir cyberkriminalitet og andre ulovlige aktiviteter, som hvitvasking og menneskehandel, det enkleste grepet for å holde økonomien oppe, forklarer han.

Dette kan til slutt påvirke oss i Norge.

– Hvis folk får dårligere råd, blir de mer sårbare. Det er naturlig at folk som mister jobbene må finne alternative inntektskilder, i verste fall blir enkelte rekruttert til cyberkriminalitet, sier fagleder Thorbjørn Busch i Telenors Abuse, Fraud and Crime-avdeling.

Øker kraftig

Svindelforsøk mot nordmenn har økt kraftig i omfang de siste årene.

En analyse fra Økokrim anslår at tapene fra anmeldte bedragerier i 2024 var på mer enn to milliarder kroner. Samtidig tror Økokrim at det ligger store mørketall her i tillegg.

– Vi snakker om bedragerier som et samfunnsproblem. Hvis vi tenker oss at kriminelle sitter igjen med over 2 milliarder kroner, som de reinvesterer i videre kriminalitet, er det alvorlig, sier avdelingsdirektør Gunnar Holm Ringen i Økokrim. 

DNB forteller at de har sett en økning på 150 prosent de siste fire årene.

– Det var over 12.000 bedragerier i fjor. Det store volumet kommer nok fra Asia, sier Sebastian Takle til TV 2. Han leder DNBs Financial Cybercrime Center.

Også Nordea opplever flere svindelforsøk enn før.

 Marte Pernille Gran Nykaas forteller at også Nordea ser en økning i svindelforsøk fra Asia. I framtiden kan problemet bli enda større.
SER ØKNING: Marte Pernille Gran Nykaas forteller at også Nordea ser en økning i svindelforsøk fra Asia. I framtiden kan problemet bli enda større. Foto: Nordea

– Vi kan dessverre ikke gå ut med nøyaktig antall svindelforsøk, men vi har gjennom våren og forsommeren sett en økning i svindelforsøk fra Asia, sier Nordeas svindelekspert Marte Pernille Gran Nykaas til TV 2.

Hun forteller at phishing og kjærlighetssvindel, for eksempel via datingapper og sosiale medier, er det Nordea ser mest av.

Svindel er storindustri

TV 2 har tidligere omtalt det enorme omfanget av svindelfabrikker i Kambodsja, som beskrives som «det nye episenteret» for dette i Asia.

En 18 måneder lang etterforskning Amnesty International har gjort, avdekket 53 svindelfabrikker og ga organisasjonen grunn til å mistenke ytterligere 45 anlegg.

– Vi estimerer ikke et tall i vår rapport, men FN har antydet at det kan være så mange som 100.000 mennesker i disse svindelfabrikkene i Kambodsja. Dette er mulig, men vi kunne ikke bekrefte dette, ettersom disse menneskene er fratatt friheten sin, sier Montse Ferrer i Amnesty International til TV 2.

Amnestys rapport konkluderer med at den kambodsjanske statens respons mot disse svindelfabrikkene er «grovt utilstrekkelige» og at dette «indikerer samtykke og medvirkning i menneskerettsbruddene».

Read Entire Article