Donald Trump har alltid vært en antikrigspresident, mener Austin Rasmussen (36).

Europeiske statsledere er mer opptatt av forsvar og sikkerhetspolitikk i våre dager enn de har vært siden den kalde krigen tok slutt.
En måned før krigen mellom Russland og Ukraina rundet tre år, ble Donald Trump innsatt som president i USA. Hans primærfokus er innenrikspolitikk, noe vi allerede har sett materialisere seg ved at USA har trukket seg ut av flere internasjonale avtaler.
Kan USA komme til å trekke seg ut av Nato også?
Frykter krig i Norge
Bare det at spørsmålet stilles i politiske kretser, er urovekkende for mange. En måling fra Ipsos viser at 46 prosent av nordmenn frykter å oppleve krig i Norge og 59 prosent støtter økt pengebruk på forsvar.
– Jeg forstår at mange nordmenn nå for tiden løper rundt som om håret har tatt fyr, sier Austin Rasmussen til TV 2.
36-åringen er leder for «Republicans Abroad Norway», en organisasjon for amerikanere i Norge som støtter Republikanerne, altså partiet til Donald Trump.
Rasmussen kjenner begge landene godt. Han bor i Drammen, har vært sammen med sin norske kone i 17 år og ble selv norsk statsborger i fjor.
– Jeg ser på dette med øynene til en norsk-amerikansk far som oppdrar fire barn i Norge, med en norsk kone, i et norsk samfunn som jeg verdsetter. Jeg er like mye en del av dette landet som noe annet, konstaterer han.
36-åringen er trygg på at USA vil forbli i Nato i all overskuelig framtid.
– Jeg er ikke enig med oppfatningen i norsk presse om at Nato er i fare, og at alliansen mellom europeiske nasjoner og Amerika er i fare. Men Europa må slutte å belage seg så mye på arbeidskraften og svetten til amerikanske skattebetalere. Og Trump har sin egen metode for å få det til å skje, sier Rasmussen.

Han poengterer at det heller ikke internt i partiet er støtte for å trekke USA ut av Nato.
– Jeg tror det er viktig at dere nordmenn trekker pusten. Jeg mener det er bortkastet tid og energi å debattere dette.
Begravde venner
Han bruker imidlertid gjerne tid på å diskutere krigen i Ukraina.
Trump har vakt oppsikt med feilaktige påstander som at Ukraina startet krigen mot Russland og at landets president Volodymyr Zelenskyj er en diktator.
Rasmussen vedgår at Trump har kommet med «litt skuffende» uttalelser og retorikk den siste tiden.
– Men jeg tror han sier dette for å kunne være arkitekten for en fredsavtale, at han kanskje prøver å etablere en tone av nøytralitet før han får partene til bordet. Du oppnår ikke like mye ved å angripe den ene eller andre siden.

Austin Rasmussen forteller at han selv har tjenestegjort i det amerikanske forsvaret.
– Jeg flyttet hjemmefra for å gå på militærskole da jeg var 14, gikk inn i militæret som 17-åring og jobbet med militær etterretning før jeg startet universitetsstudiene mine.
Han gikk også frivillig inn i Æresgarden, hvor en del av oppdraget var å begrave døde soldater og overleverte det sammenbrettede, amerikanske flagget til enken eller moren.
– Jeg begravde mange soldater. Noen av dem var mine egne venner, som døde i Midtøsten, forteller Rasmussen til TV 2.
Han er derfor opprørt over at både Ukraina og Russland nå mister en hel generasjon unge menn, som selv ikke hadde noen innflytelse på avgjørelsen om å gå i krig.

– Trump er den første
– I de tre årene som har gått siden krigen startet, har jeg ikke sett en eneste vestlig leder gjøre noe som helst for å stanse den. Alt jeg har sett, er at ledelsen i Vesten gir Ukraina akkurat nok våpen og penger til å la unge menn i det landet drepe unge menn i det andre landet, sier Rasmussen med oppgitt røst.
– Og her sitter vi og føler oss bra fordi vi setter ukrainske flagg på profilbildene våre, for å sørge for at alle i verden vet at vi tror på det rette. Vi sitter i våre behagelige lenestoler, mens blodet renner og ingen gjør noe for å stoppe det, fortsetter han.
Rasmussen er engasjert nå.

– Jeg tror mange i denne debatten mister sporet eller ikke forstår den faktiske, menneskelige kostnaden ved krig. Og Trump er den første vestlige lederen som gjør noe for å oppnå en fredelig løsning på krigen.
Han tror at Trump ser på seg selv som en fredsmekler.
– Trump har alltid vært en antikrigspresident. Han var den første presidenten i min levetid som ikke inngikk en ny utenlandsk konflikt eller satte amerikanske soldatstøvler på utenlandsk jord for krigens skyld.