Tror ingen er savnet i ishule

1 month ago 16



Dette bekreftes av politiet til den islandske kringkasteren RUV.

Det var søndag kveld at ismassene raste over en turistgruppe som var på tur i ishulen nært isbreen Breiðamerkurjökull. Det er en brearm i den østlige delen av Islands største isbre Vatnajökull, sørøst på Island.

De fleste i turgruppen var utenfor hulen. Under ismassene fant redningspersonell to personer. Den ene ble erklært død på stedet.

Den andre ble fraktet til sykehus i Reykjavík med alvorlige skader. Tilstanden skal være stabil.

Siden har det vært søkt etter ytterligere to personer som man trodde var begravet av ismassene.

Mellom 50 og 60 personer har for hånd gravd og filt seg gjennom de sammenraste ismassene. Til sammen har mer enn 200 personer deltatt i redningsoperasjonen.

Mandag ettermiddag, rundt kl. 17.30 kom politiet med beskjeden om at letingen var avblåst, og at de med sikkerhet mener at ingen er savnet.

Trodde det var 25 i turfølget

Politi og redningspersonellet har jobbet etter opplysninger om at det var et turfølge på 25 personer som var ishulen da den raste. Men dette ble korrigert mandag ettermiddag, etter at politiet hadde gjennomgått alle påmeldinger til breturene.

Politiet hadde noen timer tidligere opplyst at de ikke visste hvem de to antatte savnede var. De som var med på den aktuelle turen inn i hulen skal ha vært fra ulike land.

Politimester Sveinn Kristján Rúnarsson på Sør-Island sa det ikke forelå en komplett navneliste på turistene som utgjorde den rammede turgruppen, men at de jobbet seg gjennom alle påmeldinger.

Det er på bakgrunn av denne gjennomgangen at politiet mener turgruppen bestod av 23 og ikke 25 personer.

Hørte raset

Andre turister i en annen gruppe som nettopp hadde besøkt ishulen, fortalte til RUV at de hørte lyden av raset, men at de ikke tenkte mer på det før de så nyhetene senere på dagen.

De forteller at ishulen var relativt liten. Med en dybde på mellom 3 og 5 meter.

Vatnajökull er Islands største isbre. Det meste av breen ligger mellom 1000 og 2000 meter over havet.

Ishuler, eller isgrotter, dannes når vann graver seg gjennom breen.

Hør Utenriksredaksjonens siste podkast:

Publisert 26.08.2024, kl. 17.58 Oppdatert 26.08.2024, kl. 18.29

Read Entire Article