«Tvinges» til å flytte på grunn av legning: – Vanskelig å være meg selv

2 hours ago 5



– Da datteren vår kom ut som transkjønnet, skjønte vi raskt at vi måtte dra herfra. Det er ikke trygt, sier amerikaneren Rachel Raum til Thomas Seltzer i den tredje sesongen av UXA.

Familien Raum bestående av mor Rachel, far Doug og fire barn, flyttet til Florida med et håp om en bedre framtid.

Florida er et morsomt sted, tenkte de. Kort avstand til Disney World var en av årsakene til at familien ville dit.

Familien Raum - UXA

VIL FLYTTE: Rachel og Doug Raum er bekymret for den mentale helsen til datteren sin i Florida. Nå vil de flytte.

Foto: Halvor Haugen / NRK

Men da datteren Lyenna kom ut som transkjønnet, var plutselig ikke den solfylte staten så morsom lenger.

Nylig banet en føderal domstol vei for staten å gjøre det ulovlig for mindreårige å få utskrevet pubertetsblokkere og hormonell behandling, selv med foreldrenes tillatelse.

Jeg bekymrer meg mye for hennes mentale helse. Det kan ikke være greit når staten prøver å viske ut eksistensen hennes, sier mor Rachel.

Samler inn penger for å «flykte»

Florida har de siste årene innført en rekke lover som mange mener gjør det vanskelig å leve fullkomment som transkjønnet.

– Lovene skaper et miljø hvor folk som vanligvis ikke bryr seg, plutselig tenker: «Vi liker ikke disse menneskene». Det skaper rom for at noen mennesker ikke er velkommen, sier far i familien, Doug Raum.

En tidslinje over Florida og LGBTQ+

Nå vil familien ut av Florida, og de er ikke alene.

På donasjonsnettsiden GoFundMe er det en rekke personer og familier innenfor LGBTQ+-bevegelsen som søker om pengestøtte til å flytte til en annen stat.

En undersøkelse gjort av KFF/Washington Post viser at en av fire transkjønnede har flyttet til steder som fører en mer aksepterende politikk overfor transkjønnede.

– Å kalle dette en ny klasse for flyktninger er ikke å overdrive, uttaler Abbie Goldberg, som er direktør for kvinne- og kjønnsstudier på Clark Universitetet, og har i en årrekke kartlagt LGBTQ+-familier i USA, til rollingstone.com.

Oppgjør med Woke

Ifølge Eirik Løkke, rådgiver i Civita, er det flere grunner til at Florida har blitt en av statene med sterkest motstand mot transrettigheter.

– Ron DeSantis har gjort det til en kampsak å gjøre et oppgjør med wokebevegelsen.

Da DeSantis ble gjenvalgt som guvernør i 2022 sa han blant annet i seierstalen at «Florida is where woke goes to die».

– Han har kapitalisert på den motstanden som allerede finnes i den pågående kulturkrigen. Med både Trump og MAGA-bevegelsen som viktige støttespillere, sier Løkke.

Eirik Løkke rådgiver i Civita

FRAMTIDEN TIL USA: Debatten rundt transrettigheter forteller oss at det er en pågående kamp mellom progressive krefter versus mer tradisjonelle holdninger om hva USA skal være, sier Eirik Løkke.

Foto: Hanna Johre / NRK

Debatten rundt rettighetene til transpersoner har blitt en av de viktigste kampsakene i USA.

– Hva er årsaken til det?

– Det er fordi dette er noe som opptar veldig mange amerikanere. Det er et tema som går rett inn i kulturkrigen, sammen med debattene rundt våpen, abort og religion. Det fyller derfor folk med sterke følelser, svarer Løkke.

Aktivisme med tilbakeslag

Men hva er det med transkjønnedes rettigheter som vekker så sterke følelser i verdens største demokrati?

Løkke peker på den sterke aktivismen blant transkjønnede, og måten de har fremmet sine rettigheter på.

For eksempel trekker han frem at mange føler at transaktivister har bidratt til å presse radikal kjønnsideologi inn i skolene i USA.

– Når aktivistene «pusher» så hardt på at det finnes mer enn to kjønn så fører det til et voldsomt tilbakeslag, sier han.

Ron DeSantis.

GUVERNØR I FLORIDA: Republikaneren Ron DeSantis har vært guvernør i Florida siden 2019 og fører en konservativ politikk.

Foto: GIORGIO VIERA / AFP

Men Løkke presiserer at det er én ting å være uenig om det er mer enn to kjønn, og én annen ting å være enig om å være uenig.

– Det er viktig å skille Trumps og hans støttespillere sin nedverdigende omtale av transpersoner på, fra den legitime bekymringen som mange amerikanere har, også personer på venstresiden, når det gjelder kravene transbevegelsen kommer med.

– Men nå har det seg slik at mange transkjønnede i Florida ikke føler seg ivaretatt, verken medisinsk eller som en del av samfunnet – hva forteller det oss?

Det er et uttrykk for hvordan de føler seg i Florida, og hvordan lovgivning og retorikk fra høyresiden, fører til at de ikke føler seg velkomne.

Føler seg isolert

Familien Raum har også opprettet en egen innsamlingsside for å nok penger til å flytte ut av Florida.

De vil flytte til Massachusetts. Et sted hvor de har familie, og staten fører en politikk som i større grad samsvarer med synet til den lille familien.

Løkke beskriver et USA som er på vei mot sosial segregering.

Det er flere og flere som gifter seg, bosetter seg og skaper fritidsaktiviteter med folk man er enig i. Det reflekterer et samfunn som ikke er bra for demokratiet, sier Løkke.

For datteren Lyenna Raum, som ikke ønsker å vise sin fulle identitet, er konsekvensen ved å bli i Florida at hun føler seg isolert.

Det er vanskelig å være meg selv i Florida. Jeg har venner som vet hvem jeg er, men jeg kan ikke være meg selv offentligheten.

Hun unngår mest mulig kontakt med folk på skolen.

– Jeg har ingen venner på skolen, og føler ikke at jeg kan gjøre noe særlig eller bli med på noe, sier hun.

Lær mer om familien Raum og MAGA-bevegelsen i Florida i UXA på NRK TV.

Publisert 09.10.2024, kl. 13.25

Read Entire Article