Oberstløytnant Palle Ydstebø mener at Russlands krav til våpenhvile – hvis de stemmer – er urealistiske.

To kilder sier til Reuters at Russland har gitt USA sine generelle krav til fredsforhandlinger om Ukraina.
Det er uklart hva som står på listen og om Russland vil gå i forhandlinger før kravene er godkjent, men nyhetsbyrået skriver at kildene beskriver kravene som likelydende krav Russland tidligere har stilt til Ukraina, USA og Nato.
De kravene har vært at Ukraina ikke får bli Nato-medlem, at utenlandske soldater ikke skal kunne utplasseres i Ukraina og at det internasjonale samfunnet anerkjenner Russlands annektering av Krim-halvøya og regionene Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporizjzja.
Kan ikke godtas
– Dette er ting som er av en sånn art at Ukraina ikke kan godta det, sier oberstløytnant Palle Ydstebø ved Krigsskolen til TV 2.
Det vet også Russlands president Vladimir Putin, mener Ydstebø, som tolker kravene dit hen at Putin ikke ønsker våpenhvile nå.
– Det ser ikke ut som det i første omgang. Det er òg signaler som tyder på at Russland kan ville tøye grensa for når våpenhvile skal inngås, gitt framgangen de har hatt i Kursk fylke. Det ser ut til at de kan klare å drive Ukraina ut der, mener Ydstebø.

Oberstløytnanten påpeker at den russiske fremgangen har vært så god at Putin selv har besøkt fronten.
Ydstebø tror at Ukraina vil slite med å holde på områder i det russiske fylket, ettersom Russland er i stand til å angripe alt av forsyninger inn og ut av det området Ukraina okkuperer.
– Russland har et viktig politisk kort de skal spille der og få uttelling for, før de eventuelt går med på noen videre fredsforhandlinger, mener Ydstebø.
Putin møter media
Vladimir Putin skal torsdag møte media i forbindelse med at Belarus' president Aleksandr Lukasjenko er på offisielt besøk i Moskva.
Kremls talsperson Dmitrij Peskov sier ifølge det statlige nyhetsbyrået at Putin kan komme til å uttale seg om den mulige våpenhvilen med Ukraina der.
– Alt kommer an på hva journalistene spør om, sier Peskov ifølge NTB på spørsmål om Putin vil svare på andre temaer enn forholdet til Belarus.
I så fall kan det raskt komme tydeligere tegn på hvor Putin står.
Palle Ydstebø er forberedt på at krigen i Ukraina kan komme til å pågå i lang tid fremover, så lenge USA og Vesten står på ukrainernes side.
– Begge parter står så langt ifra hverandre som de kan komme, når det gjelder hva de vil oppnå med denne krigen. Begge parter har ressurser til å fortsette krigen. Og begge tror nok at de vil kunne komme ut av den som de ønsker. Enn så lenge, iallfall. Så er det en god sjanse for at denne krigen vil fortsette, sier Ydstebø til TV 2.

USA har gjenopptatt våpenleveransene til Ukraina og delingen av etterretning. Hvor lenge det varer, er det bare Donald Trump som vet.
– Det er en ressurskrig, en økonomisk utmattelseskrig. Her står det om hvem som har mest ressurser av økonomi og industri i ryggen. Gitt at Ukraina har Vesten i ryggen, og hvis spesielt Europa nå begynner å produsere ting og får opp volumet, samtidig som den russiske økonomien sliter, så er ikke utfallet gitt her. Men det vil nok fortsatt ta tid.