Tror ikke nordmenn husker på dette: – Det er gull verdt

1 month ago 48



Sommeren er gjerne en sesong som preges av mindre luftveissykdommer. 

Så snart gradene synker og vi oppholder oss mer innendørs, blir det også mer smitte i samfunnet. 

– Hver eneste høst siden pandemien brøt ut har det vært en økning i koronasmitten på høsten. Dessverre er jeg pessimistisk, så jeg tror det vil komme en ny bølge nå også, sier Arne Søraas. 

Han er lege og koronaforsker ved Avdeling for mikrobiologi på Oslo universitetssykehus. 

 Alf Simensen / TV 2
FLERE BØR VAKSINERES: Arne Søraas, infeksjonsmedisiner og prosjektleder av koronastudien ved OUS, er bekymret for senfølger etter koronasmitte. Foto: Alf Simensen / TV 2

Han er også under 65 år og har ingen underliggende sykdommer, i hvert fall ikke som han vet om. 

Likevel velger Søraas fortsatt å ta en oppfriskningsdose av koronavaksinen en til to ganger i året. 

– Jeg skal ta vaksinen igjen nå, og det mener jeg at flere andre bør vurdere også, sier Søraas. 

Tre fordeler 

Før forrige høst- og vintersesong var det hovedsakelig eldre over 65 år og personer som inngikk i en risikogruppe som ble anbefalt å ta en oppfriskningsdose.

– Du inngår ikke i disse kategoriene, hvorfor velger du likevel å vaksinere deg?

– For det første beskytter vaksinen mot smitte og minsker risikoen for at jeg skal bli alvorlig syk. I tillegg beskytter vaksinen mot long covid. Det er gull verdt, sier Søraas. 

Ettersom det ikke er en stående anbefaling om at friske voksne bør vaksinere seg, tror Søraas mange glemmer at tilbudet eksisterer. 

– Derfor ender nok de aller fleste opp med å ikke ta vaksinen. Jeg mener ikke at absolutt alle skal ta den, men at det er viktig å minne om fordelene. 

Nylig skrev TV 2 om at mange nordmenn fortsatt er syke med long covid. 

Plager som kortpustethet og kognitiv dysfunksjon ser ut til å være de mest typiske kjennetegnene for long covid. 

Mens noen får milde symptomer, blir andre så alvorlig rammet at de ikke klarer å vedlikeholde verken jobb, trening eller familieliv.

– Jeg er sjokkert over hvor få som blir friske, sa Britt Elin Gihleengen, som har vært alvorlig syk i fire og et halvt år.

Totalt har det blitt rapportert om over 200 symptomer som angriper ulike deler av kroppen, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Risikoen øker for hver gang

Søraas er leder av Den norske koronastudien, som forsker på long covid. 

– For hver gang du blir smittet av korona, øker risikoen for long covid. Derfor er fortsatt det viktigste tiltaket mot sykdommen å vaksinere seg. 

Ifølge Søraas beskytter vaksinen mot senfølger på to måter. 

– Vaksinen er forbyggende siden den minsker risikoen for smitte. I tillegg så ser vi at vaksinerte som får long covid kommer bedre ut av det på lang sikt. 

Han setter spørsmål ved om Folkehelseinstituttet vektla long covid da lagde vaksineanbefalingene. 

– I Norge fremstår det som om målet bare er å beskytte mot alvorlig sykdom, ikke mot long covid. Dersom det stemmer, synes jeg det er foruroligende. 

– Det er kjent at vaksinen kan gi bivirkninger. Hvordan vektlegger du risikoen for det i avgjørelsen om en oppfriskningsdose?

– Vaksinene har bivirkninger, så det er alltid en avveining man må gjøre. Den risikoen må veies mot fordelene ved vaksinen, som jeg mener klart er flest, sier han. 

FHI: – Ikke en tydelig fordel 

Det er Folkehelseinstituttet som har ansvar for vaksinestrategien i Norge.  

Fungerende direktør Are Stutwitz Berg sier FHI foreløpig mener det ikke er en tydelig fordel for yngre og friske å ta en oppfriskingsdose. 

– Vaksinen beskytter mot smitte også i yngre alder, men risiko for alvorlig sykdom er langt lavere, samt at vi vet at dagens covid-vaksiner kan gi noen bivirkninger som er hyppigere i yngre alder, sier han til TV 2.

 Aage Aune / TV 2
IKKE GRUNN NOK: Fungerende direktør Are Stuwitz Berg ved Folkehelseinstituttet mener det ikke er grunn til å råde alle under 65 år til å ta vaksinen. Foto: Aage Aune / TV 2

Berg sier FHI altså anbefaler at personer som har økt risiko for alvorlig sykdom tar koronavaksine i høst. Men han påpeker: 

 – Det er ikke slik at vi fraråder andre å ta vaksinen. 

– Kunnskap om senfølger er sprikende

Berg bekrefter at vaksinestrategien til FHI først og fremst handler om å beskytte de med høyest risiko for alvorlig forløp.

– Hvor mye vektlegger dere risikoen for senfølger av koronainfeksjon i vaksinestrategien?

– Denne risikoen er en del av regnestykket. Men kunnskap om senfølger er krevende og så langt sprikende, sier han.

Ifølge Berg vil derfor vaksinerådene for den kommende høst- og vintersesongen være de samme som i fjor.  

– Vi kom med en foreløpig anbefaling om målgrupper for videre koronavaksinering til Helse- og omsorgsdepartementet allerede i vinter. Det er sannsynlig at det vil være de samme gruppene som anbefales vaksinasjon. 

Read Entire Article