Mads Gilbert: – Ufattelig

3 hours ago 4



Flere sykehus i Libanon stanser driften etter israelske angrep. Norske Mads Gilbert jobber på et sykehus som tok imot drepte ambulansearbeidere.

 Astrid Pedersen / TV 2
FORFERDET: Mads Gilbert kan ikke forstå at så mange helsearbeidere er drept i løpet av de siste dagene i Libanon. Foto: Astrid Pedersen / TV 2

Publisert 06.10.2024 10:10

Fredag ettermiddag ble hovedsykehuset i landsbyen Marjayoun, sør i Libanon, truffet av israelske luftangrep, sier sykehusdirektør Mounes Klakesh til nyhetsbyrået Reuters.

Dette har ført til at helsearbeidere her midlertidig er evakuert og driften er stanset. 

Minst tre andre sykehus i Libanon har stanset driften etter israelske angrep fredag. 

Angrepet mot Marjayoun traff ifølge direktøren rundt fem meter fra inngangen til sykehuset.

Her skjedde angrepet:

Innledningsvis sa direktøren at ingen hadde blitt såret eller drept i angrepet.

Men kort tid etter meldte den saudiske TV-kanalen Al Hadath at fire ambulansearbeidere var drept i angrepet. Også Al Jazeera melder dette, og viser til Det nasjonale nyhetsbyrået i Libanon.

– Spiste lunsj under et tre

Den norske legen og solidaritetsarbeideren Mads Gilbert befinner seg rundt en halvtimes kjøretur unna sykehuset. 

Han sier til TV 2 at tre drepte ambulansearbeidere ble fraktet til sykehuset Al Najdah General Hospital, hvor han nå jobber side om side med libanesere.

– Jeg sitter sammen med ambulansearbeiderne som fraktet de drepte fra sykehuset i Marjayoun. Det er nok ingen tvil om at de drepte er drept, dessverre, sier han. 

Ifølge Gilbert ble også tre ambulansearbeidere såret i angrepet, som han sier var rettet mot én eller to ambulanser. 

 Karamallah Daher / Reuters
FLERE ANGREP I OMRÅDET: Sørlige Libanon har vært offer for en rekke israelske angrep de siste ukene. Her stiger røyk til værs i Khiam, en halv mil fra Marjayoun, etter angrep mellom Hizbollah og Israel sist uke. Foto: Karamallah Daher / Reuters

– De satt og spiste lunsj under et tre ved sykehuset da angrepet skjedde.

Fredag ble det jobbet for å overføre de sårede fra det midlertidig stengte sykehuset, til Al Najdah.

Men for at det skal skje, må det koordineres med Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), som er de som skaffer sikker passasje i dialog med de stridende partene.

– Vi går og venter på de tre sårede, sa Gilbert da.

Lørdag ettermiddag er de fremdeles ikke overført.

– Det er for farlig, sier de, skriver Gilbert til TV 2.

– Israelske terrorangrep

Gilbert er forferdet over de israelske angrepene mot helsearbeidere i Libanon.

Han regner på hvor mange som er drept de siste to døgnene. 

– Ni ble drept i Beirut i går, da israelerne bombet en helseklinikk. Fem andre i sivilforsvaret ble drept litt sør for oss i forgårs, og nå disse tre i dag.

– 17 uniformerte ambulansearbeidere er altså drept i israelske terrorangrep de siste 48 timene, oppsummerer han.

Tar man med alle helsearbeidere, ikke bare dem som jobber i ambulansetjenesten, er tallet enda høyere. 

 Louisa Gouliamaki / Reuters
ANGREPET: Folk går forbi bygningen som ble bombet av Israel torsdag, hvor Den islamske helseorganisasjonen hodlt til sentralt i den libanesiske hovedstaden Beirut. Foto: Louisa Gouliamaki / Reuters

Torsdag sa Libanons helseminister Firass Abiad at over 100 helse- og redningsarbeidere til da var drept i israelske angrep i landet. 

Samme dag sa Verdens helseorganisasjon (WHO) at 28 libanesiske helsearbeidere var drept det siste døgnet.

Sky: Flere team angrepet 

Flere rednings- og ambulansearbeidere har fortalt den britiske TV-kanalen Sky News at de blir angrepet og føler seg utpekt som mål.

– Et team dro for å bistå redningsarbeidet etter et angrep, men ble så angrepet selv, sier en ikke-navngitt helsearbeider til kanalen, og fortsetter:

– Da et nytt team dro for å hjelpe, ble også de angrepet. Så hastet Røde Kors dit for å hjelpe, og de også ble angrepet. 

Mads Gilbert mener dette viser at internasjonal lov ikke gjelder for Israel. 

– De dreper dem de ønsker å drepe, uten lov og dom. Beskyttelsen som vi helsearbeidere har nedfelt i internasjonal lov, gjelder like lite for helsearbeidere her, som i Gaza og på Vestbredden. 

 AFP
ANGREP: Røyk stiger til værs etter et område er blitt rammet av israelsk artillerigranater i Marjayoun fredag. Foto: AFP

– Ufattelig

Ifølge Gilbert er angrepene del av et israelsk mønster. 

På Gazastripen, hvor krigen på mandag har rast i ett år, har minst 986 helsearbeidere blitt drept, ifølge det palestinske helsedepartementet. 

– Det er et ufattelig tall. Hva hadde den vestlige verden sagt om noen andre hadde drept 1000 jødiske helsearbeidere, legestudenter eller andre i Israel? spør Gilbert.

Han omtaler angrepene som systematiske fra israelsk side, og sier at de gjør hverdagen veldig usikker for dem som jobber med helse.

– Mine ambulansekolleger her på sykehuset, ble nesten truffet nå nettopp, da de skulle hente pasienter på ett av de to andre små sykehusene i byen, sier han. 

Mens TV 2 snakker med ham, ber Gilbert en ambulansearbeider vise frem ambulansen de brukte. 

Han kan ikke ta et bilde av ambulansen, fordi det må godkjennes av libanesisk Røde Kors, men han sier ambulansen hvit og korrekt og tydelig er merket med et røde kors og flagg.

 Mads Gilbert
UTSATT: Ambulanser står utenfor sykehuset A Najdah. Bildet er tatt før angrepet Gilbert snakker om fredag. Foto: Mads Gilbert

– Ambulanser – som skal være beskyttet – er fritt vilt, sier han, før han legger til:

– Det synes som USA, Nato – trolig også Norge – aksepterer at Israel systematisk bryter internasjonal lov i fullt dagslys, uten på noen som helst måte å bli straffet for det.

Ber regjeringen ta grep

Gilbert, som første gang var i Libanon i 1982, da Israel invaderte landet, mener at lite er gjort for å forhindre slike angrep siden da.

– Tvert imot, israelske angrep er råere enn noen gang, både mot Gaza og her. Den eneste forskjellen er at motstanden, både i okkuperte Palestina og i Libanon, er mye sterkere. 

 Mads Gilbert
I LIBANON: Den norske legen Mads Gilbert, her avbildet sammen med libanesiske kolleger i byen Nabatieh. Foto: Mads Gilbert

Nå mener han at den norske regjeringen må ta grep for å legge press på Israel. 

Han oppfordrer finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til å pålegge Statens pensjonsfond Utland (Oljefondet) å selge seg ut av alle selskaper som «opererer – eller tjener på – den ulovlige okkupasjonen av Palestina».

I 2022 krevde Finansdepartementet at Oljefondet solgte seg helt ut av det russiske markedet som følge av invasjonen av Ukraina. 

– Jeg er lege, og jeg er lært opp til å ikke behandle symptomer, men årsakene, for eksempel når det gjelder smerter. 

– Den grunnleggende årsaken til alt det jævlige verden står oppi nå, er den israelske ulovlige okkupasjonen av Palestina og israelsk kolonipolitikk og apartheid. 

Han mener at det ikke finnes en militær løsning på situasjonen.

– Den eneste løsningen er at den israelske okkupasjonen bringes til en slutt og Palestina blir en egen stat.

Read Entire Article