– Tror aldri jeg har sett det

1 month ago 31



I forkant av Demokratenes landsmøte (DNC) ligger partiets presidentkandidat Kamala Harris 2,7 prosentpoeng foran motkandidat Donald Trump på nasjonale meningsmålinger.

Det viser en oppdatert oversikt fra nettstedet 538

Siden hun tok over som partiets kandidat, etter at sittende president Joe Biden trakk seg, har hun seilt på en bølge av optimisme og entusiasme.

– Jeg tror aldri jeg har sett et så stort stemningsskifte i et parti, noensinne, slår USA-kjenner og Civita-rådgiver Eirik Løkke fast overfor TV 2 bare timer før landsmøtet sparkes i gang natt til tirsdag norsk tid.

 Erlend A. Sørbø / TV 2
USA-EKSPERT: Civita-rådgiver Eirik Løkke skal følge spent med under Demokratenes landsmøte. Foto: Erlend A. Sørbø / TV 2

Også i fem av sju viktige vippestater, som kan avgjøre hvem som blir landets neste president, leder Harris.

– Det er stort sett dødt løp i vippestatene, og hun er ett poeng eller to foran i Solbeltet, sier CNN-kommentator og tidligere Obama-rådgiver David Axelrod til The Guardian og legger til:

– Gitt hvor vi var for noen få uker siden, er dette et fantastisk sted å være.

Presidentmateriale? 

Samtidig er mange velgere fremdeles usikre på hva Harris egentlig står for, viser en fersk undersøkelse gjort av YouGov for CBS News.

Og nettopp det må hun og partiet klare å kommunisere i løpet av det fire dager lange landsmøtet. 

Løkke lister opp hva han mener vil være viktigst under Demokratenes landsmøte

  1. Politisk: tydelig formidle at de er på middel- og arbeiderklassens side.
  2. Klistre Trump til en merkelapp som en aktør for de rike.
  3. At Harris får presentert seg for det amerikanske folket på nytt under sin tale.

Den holder hun som hovedtaler under landsmøtets siste dag torsdag.

– Da er det viktigste at hun fremstår presidential, altså som en person som er klar til å lede USA, sier Løkke.

 Kamala Harris fotografert under et valgmøte i Glendale i Arizona 9. august.
ER I VINDEN: Kamala Harris fotografert under et valgmøte i Glendale i Arizona 9. august. Foto: Julia Nikhinson / Reuters

Et annet element han trekker frem som avgjørende, er at partiet fremstår like samlet som de har gjort siden Harris overtok som kandidat.

– Med den samme energien og entusiasmen.

CNN-kommentator Axelrod advarer mot selvtilfredshet over fremgangen på meningsmålingene. Overfor The Hill utdyper han hva tror vil være viktigst for Harris å formidle under landsmøtet:

– Du må forvandle entusiasme til handling for å vinne valget. Jeg tror at det kommer til å være en del av det vi hører her.

– Hun har blod på hendene 

Men for å klare dette står de overfor et potensielt stort hinder. Nemlig de planlagte og store demonstrasjonene mot partiets Gaza-politikk.

 Seth Herald / Reuters
PROTEST: I forkant av landsmøtet har mange møtt opp for å delta i demonstrasjonen «March on the DNC». Foto: Seth Herald / Reuters

Det er ventet titusener av demonstranter til Chicago, hvor landsmøtet avholdes. De og noen landsmøtedelegater krever at Demokratene går inn for å avslutte våpenhjelpen til Israel mens krigen på Gazastripen pågår.

Men dette tas det ikke til orde for i den 92 sider lange politiske plattformen som Demokratene avduket søndag, skriver The Guardian.

– Vi vil sørge for at de høres oss høyt og tydelig, sier Nazek Sankari til TV 2. 

Hun er styreleder i organisasjonen The U.S. Palestinian Community Network (USPCN) Chicago og blant dem som har møtt opp for å demonstrere mandag.

– Det er uakseptabelt at Det demokratiske partiet fortsetter å støtte et folkemord og de fortsetter å finansiere og bevæpne Israel, sier Sankari. 

 Frode Hoff / TV 2
VIL BLI HØRT: Nazek Sankari håper at demonstrasjonene får konsekvenser. Foto: Frode Hoff / TV 2

For henne er det vanskelig å stemme på Demokratene så lenge partiet fører den samme Gaza-politikken. Det forandret seg ikke med skiftet av presidentkandidat.

– Harris er like medskyldig i dette folkemordet. Hun er like ansvarlig som Joe Biden. Hun har blod på hendene. 

– Hva skal til for at du endrer mening?

– Det er vanskelig å endre mening hos noen som har vært vitne til at folket sitt har blitt massakrert hver dag i de siste ti månedene. Det er vanskelig å unnskylde. De må jobbe veldig hardt for å gjenvinne tilliten, sier Sankari.

«En skjønnhetskonkurranse»

Like i nærheten står Aaron med et palestinaskjerf rundt halsen mens han veiver det palestinske flagget. 

– De siste ti månedene har jeg vært vitne til grusomhetene mot det palestinske folket. Jeg vil aldri bli den samme igjen, og derfor er jeg her i dag, sier han. 

 Frode Hoff / TV 2
I SOLIDARITET: Aaron forteller at han deltar i demonstrasjonene i solidaritet med det palestinske folket. Foto: Frode Hoff / TV 2

På innsiden av møtesalen er det ventet at demokratiske delegater kan komme til å avbryte talerne for å presse frem en endring i Gaza-politikken.

– Vi kommer til å la stemmene våre bli hørt, sier delegat Liano Sharon til Reuters.

– De ønsker at landsmøtet skal gå smertefritt for seg. De ønsker ikke noen som helst forstyrrelser eller uttalelser. Jeg beklager, fortsetter Sharon og sier at hvis delegater som ham ikke bruker ytringsfriheten sin der, vil landsmøtet «bare være en skjønnhetskonkurranse».

– Kan bli Harris-triumf

Løkke er også spent på hvordan Gaza-demonstrasjonene vil påvirke stemningen på landsmøtet og Harris-kampanjen.

– Det er den største utfordringen. Hvordan vil talerne og Harris takle det her om det oppstår et problem mens de snakker? Det kan skape riper i lakken om å fremstå samlet, sier han.

 Christian Monterrosa / AFP
KREVER ENDRING: En kvinnelig demonstrant holder opp en plakat som sier «stopp folkemordet» på Gazastripen mandag. Foto: Christian Monterrosa / AFP

Hvis de ikke klarer det, vil det være mat for Trump-kampanjen påpeker Løkke.

Men om demonstrasjonene håndteres på en god måte, tror han det kan bli utslagsgivende for Harris.

– Om de ikke evner å ødelegge, så tror jeg det blir en gigantisk triumf for Harris og partiet.

Likevel mener han at man skal passe seg for å undervurdere Trump og støtten han har. Løkke spår også at det kan komme sprelske angrep fra den kanten under landsmøtet.

 Jim Urquhart / Reuters
IKKE TAUS: USA-kjenner Eirik Løkke tror Trump-leiren vil rette flere angrep mot Demokratene under landsmøtet. Foto: Jim Urquhart / Reuters

– Trump kommer til å bli drevet til vanvidd av ikke å få oppmerksomhet, så her kan det komme mye.

Fakte om landsmøtet

  • USAs to største partier, Det demokratiske partiet og Det republikanske partiet, holder begge landsmøte året det skal avholdes presidentvalg. Der nominerer partiene offisielt sin presidentkandidat og visepresidentkandidat, samt vedtar et partiprogram for valgkampen.
  • Demokratenes landsmøte (DNC) går av stabelen i Chicago i Illinois fra 19. august til 22. august. Møtet finner sted i Chicagos United Center. De viktigste begivenhetene fra møtet kringkastes, deriblant de viktigste talene, som vises på TV i beste sendetid.

  • President Joe Biden er hovedtaler mandag kveld. Det blir en bittersøt tale som vil tjene som et slags farvel fra en politiker som for bare noen uker siden selv forventet å komme til Chicago for å akseptere gjenvalg som partiets presidentkandidat. Biden trakk seg som presidentkandidat 21. juli, etter omfattende press fra partifeller etter en dårlig debatt mot Donald Trump som sådde tvil om hans alder og helse.

  • Tidligere presidentkandidat Hillary Clinton og ekspresidentene Barack Obama og Bill Clinton skal også holde åpningstaler. Onsdag kveld skal visepresidentkandidat og Minnesota-guvernør Walz tale.

  • Harris avslutter landsmøtet på torsdag med det som omtales som den viktigste talen i hennes politiske karriere.

Kilde: NTB og CBS

Read Entire Article