Tom Cruise tok OL-flagget. Neste stopp Hollywood. Der er festen allerede i gang.

1 month ago 27



OL i Paris er en vakker historie som er over. De fem ringene blir nå overlevert vertsbyen Los Angeles. Der venter noen utfordringer.

Ryktene florerte om skuespilleren Tom Cruise skulle rappellere ned på scenen under åpningsseremonien. Det viste seg til slutt å stemme. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB

Publisert: 11.08.2024 23:55

Kortversjonen

Tom Cruise rappellerte ned fra taket på tribunen under avslutingssermonien og markerte slutten på festen i Paris.

Med OL-flagget i hånden flyttet han festen direkte over til stranden i Los Angeles.

Under palmene er de amerikanske superstjerne på plass. Under en strålende sol og lett havbris dukket de opp én etter én: Red Hot Chili Petters. Billie Eilish. Snoop Dogg. Dr. Dre.

Alle var de der for å peke i retning OL i Los Angeles 2028.

Los Angeles kan fest.

De er godt vant med å arrangere store arrangementer. Fra Oscar-utdelinger til Super Bowl. Men nå kommer verdens største arrangement til byen i det sørlige California på vestkysten av USA.
Om amerikansk glamour er nok til å matche Paris-OL, gjenstår selvsagt å se. Men i Frankrike har det meste gått på skinner – som transporten. Det blir en stor utfordring i LA.

BBC skriver om at LA er kjent for en av den verste trafikken i USA. Byen vil bli tvunget til å fikse noen av transportutfordringene. Men planene om å utvide tognettet er foreløpig utsatt, ifølge Los Angeles Times.

Det lover ikke godt for de millioner av turister som OL trekker til seg.

– Det er allerede mye trafikk hver dag, sier Cory, en LA-innbygger som BBC har snakket med.

– Under OL kommer det folk hit som ikke vet hvor de skal ...

Los Angeles har også en av de høyeste konsentrasjonene av hjemløshet. Én tredjedel av USAs hjemløse holder til i California.

LA-beboer Elisha sier til BBC at hun håper 2028-lekene kan ta tak i hjemløshet-problemet i byen og finne en langsiktig løsning.

Men selv om Los Angeles kanskje ikke tilbyr ikoniske steder som Eiffeltårnet eller Versailles-palasset, har byen sin egen sjarm, understreker Elisha.

– Det er ikke Paris, men LA har Hollywood – og vi kan få alt til å skje her.

Tom Cruise tar med flagget til USA og det neste sommer-OL i 2028. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB

Vil ikke bygge nye gigantanlegg

Under søknaden til OL har arrangøren lagt vekt på at ingen nye, permanente gigantanlegg skal bygges.

Både hjemmestadionet til fotballaget LA Galaxy og LA Memorial Coliseum skal huse friidrettsarrangementene – som da LA også var OL-arrangør i 1932 og 1984.
Sandvolleyball vil bli arrangert på en ekte strand – noe som ikke var mulig i Paris i år.

Men noen arenaer må utbedres.

Som Sofi Stadium.

Den ligger i forstaden Inglewood, og vil bli vertskap for svømming med et nytt basseng.

Studentboliger ved University of California, Los Angeles (Ucla) vil bli omgjort til idrettsutøvernes landsby med treningsfasiliteter.
OL i Los Angeles blir uansett ikke billig. Det siste budsjettet anslår utgifter på nesten 7 milliarder dollar på selve lekene.

Read Entire Article