– Tok russerne på senga

1 month ago 41



Utenriksminister Espen Barth Eide hyller Ukrainas overraskende bakkeoffensiv.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
BERØMMER: Utenriksminister Espen Barth Eide hyller Ukrainas bakkeoffensiv inne i Russland. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Publisert 20.08.2024 19:40

– Her snakker vi om styrker på bakken. Det er ikke missiler som skytes inn mot Russland.

To uker etter at ukrainske styrker rykket inn i Kursk, berømmer utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) bakkeoffensiven som tok russerne på senga.

 Thomas Peter / Reuters / NTB
OFFENSIV: Ukrainske styrker rykket inn på russisk jord etter en overraskende offensiv. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB

Holdt tett

– Dette er en type initiativ som smarte krigsherrer tar, og her har Ukraina gjort et kreativt grep, sier Eide til TV 2.

Kursk-offensiven har skapt et overraskelseselement som kan tvinge frem dilemmaer på russisk side, der de kanskje må flytte soldater vekk fra fronten ved Donbas, sier han. 

– Dette mener jeg var et kreativt og klokt grep fra Ukrainas side, mener utenriksministeren.

Med Kursk-offensiven er det første gang Ukraina har flyttet krigen til russisk territorium, da de raskt tok kontroll over flere hundre kvadratkilometer land.

– Zelenskyj har selv sagt at ingen allierte var informert på forhånd, sier utenriksministeren om overraskelsesangrepet 6. august.

Espen Barth Eide sier at krigens gang følges svært tett på norsk side.

– Dette er en krig som angår oss direkte, sier han.

Kursk-offensiven har vist at Russlands forsvar av egne grenser i dette området ved Kursk var svakere og dårligere forberedt enn forventet, påpeker han. 

 Viacheslav Ratynskyi / Reuters / NTB
MÅ TVINGES: Ukraina mener at Russland må tvinges til fredsforhandlinger. Foto: Viacheslav Ratynskyi / Reuters / NTB

Snudde spillet

De ukrainske styrkene klarer fortsatt å holde deler av det vestrussiske fylket Kursk, forteller utenriksministeren.

– Så skal vi huske på at det meste av kamphandlingene fortsatt skjer i Ukraina. Det er harde kamper i Donbas-området, men det er ingen tvil om at dette overrasket Russland, og skapte en viss forvirring i den russiske ledelsen. Det minner Russland og Russlands ledelse om at de også har noe å tape på å fortsette denne krigen, sier utenriksministeren.

– Det var svært smart av Ukraina å snu spillet. Det er jo slik at når man har blitt angrepet, har man rett til å slå tilbake. Det kan man også gjøre mot angripers territorium, sier Eide. 

– Vi er veldig opptatt av at det er folkeretten som definerer hva Ukraina har rett til. Det er krystallklart at hvis du er den angrepne part, har du lov til å forsvare deg. Det kan du gjøre på eget territorium, men også på angripers territorium, så lenge det er relevant for forsvaret av landet ditt.  

Satt under press

Ifølge utenriksminister Sergej Lavrov utelukker Russlands president Vladimir Putin forhandlinger med Ukraina i lys av Kursk-offensiven. 

Men på vestlig side sies det at Ukraina har satt Russland under press etter bakkeoffensiven. 

Mandag ble det kjent at Ukraina har ødelagt nok en strategisk bro i Kursk-regionen, noe som rammer Russlands forsyningslinjer.

– Mange er positivt overrasket over at man kom så langt inn, og at motstanden ikke var sterkere. Det at man nå ødelegger sentrale broer, kan tyde på at man ikke nødvendigvis ønsker å gå mye lengre, men å holde dette territoriet, kanskje som en brikke i et fremtidig spill, sier utenriksminister Espen Barth Eide til TV 2.

Read Entire Article