– Her har det gått altfor fort i svingene. Vi er for gratis SFO, men man må sikre nok bemanning, sier Marie Sneve Martinussen (Rødt).
Saken om den tøffe hverdagen for mange SFO-ansatte, har fått flere til å reagere.
SFO-leder Anette Rasmussen og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Kongsberg, Hilde Skullestad Stengelsrud, kunne fortelle om mangelfull bemanning, høyt sykefravær og at mange SFO-ansatte kommer gråtende på kontoret.
«Flere barn i SFO, men kvaliteten stuper», sier Fagforbundet som uttrykker bekymring nasjonalt.
Får ikke gjort jobben på en ordentlig måte
– Vi har fått mange bekymringsmeldinger fra mange kommuner om at det er for få folk på jobb til å gjøre en god nok jobb, og til å ta vare på ungene på en ordentlig måte, sier Rødt-leder Martinussen.
– Hva mener dere er løsningen?
– Vi mener at man trenger en statlig bemanningsnorm, sånn som man har i barnehage og på skole, svarer Martinussen.
Hun understreker viktigheten med at barn som har særskilt tilrettelegging på skolen, også får den tilretteleggingen med seg på SFO.
– Ofte betyr jo det en assistent eller ekstra ansatt-ressurser. Og i dag så forsvinner de på minuttet når man går fra skole til SFO. Det tærer veldig på ressursene til dem som er ansatt på SFO.
Mener det ikke er gitt nok penger til gratis SFO
Regjeringen Støre legger frem sitt forslag til statsbudsjett for 2025 mandag 7. oktober.
– Hva tenker Rødt hvis det ikke kommer mer penger til økt bemanning på SFO?
– Som vi forstår det, så er det ikke gitt nok penger til å finansiere gratis SFO. Spesielt når man åpner tilbudet for flere, så er det også flere unger med spesielle behov. Det holder ikke å gange opp med dagens bemanning, som regjeringen har gjort. Det må nye penger på bordet for å sikre at kvaliteten på SFO er høy, også nå når flere unger bruker SFO. Flere penger er løsningen, slår Martinussen fast.
Skal ikke gi kommunene inntektstap
Rødtlederen sier at det de ansatte og de tillitsvalgte i Kongsberg gjør, er veldig viktig. Det å si ifra.
– Ofte sitter man på storting og i regjering og vedtar gode ting, for eksempel gratis SFO. Men det er på arbeidsplasser man ser hvordan dette treffer virkeligheten. Den beskjeden som kommer fra Kongsberg, og fra flere kommuner nå, er at regnestykket rett og slett ikke går opp.
Kongsbergordfører Line Spiten (H) uttalte til NRK at «gratistid i SFO har gitt et inntektstap i kommunen».
– Regjeringen står for ordningen, og dette blir finansiert over rammetilskuddet. Men finansieringen har ikke gått nøye inn og sett på hva en SFO-plass koster for Kongsberg, sa Spiten.
Martinussen sier det er en forutsetning at når staten utvider kommunale tilbud, så må staten også finansiere kostnadsøkningen.
– Hvis ikke ender jo kommunene opp med å ta regningen. Det er og blir et statlig ansvar. Når man vedtar nye velferdsgoder, som gratis SFO, så skal det ikke bli en ekstrakostnad for kommunene.
SFO må være mer enn bare «oppbevaring»
Lucie Katrine Eidem (V) er byråd for oppvekst i Trondheim. Hun mener staten må gi reell kompensasjon til skolene.
– Vi har en regjering som prioriterer gratis SFO foran kvalitet i innholdet. Intensjonen er god, men jeg er misfornøyd med at løsningen regjeringen har valgt, har gitt kommunen trangere økonomi i skolen.
Eidem mener gratis SFO ikke blir fullt ut kompensert, og at dette går utover kvaliteten og det tilbudet de ønsker å gi.
– Venstres standpunkt er at barn av foreldre med lav inntekt, skal få tilbudet gratis, slik at alle barn får mulighet til å delta. Mange har evne og vilje til å betale!
Eidem mener SFO må være mer enn oppbevaring.
– Vi har ansatte på jobb i SFO som har kompetanse og ønske om å gi kvalitet, men når skolen mister midler på grunn av at flere velger halv gratisplass, og at det ikke er kompensasjon i ferien, går det ut over innholdet.
Publisert 26.09.2024, kl. 11.07