Tilsynssak mot «prinsesse-gin»: Brudd med alkoholloven

1 month ago 10



Helsedirektoratet har konkludert i tilsynssaken om ginen produsert for prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts bryllup.

Bruk av prinsessetittel og eget monogram gjorde at «Pink Gin» ble svært omdiskutert. Foto: Charlotte Førde Skomsøy, Aftenposten.

Publisert: 29.08.2024 14:30 | Oppdatert: 29.08.2024 14:48

Kortversjonen

Helsedirektoratet åpnet i sommer tilsyn av den omstridte «Pink Gin» etter at Vinmonopolet mente ginen brøt med alkoholreklameforbudet og fjernet flaskene midlertidig fra butikkhyllene.

Den spesiallagede ginen ble produsert som en del av forberedelsene til det bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett.

Et sentralt spørsmål i saken har vært hvorvidt parets spesiallagede monogram, som har vært på flaskens etikett, er innenfor lovverket.

Nå har juristene i direktoratet konkludert:

I konklusjonen står det at Oslo Håndverksdistilleri AS har brutt bestemmelser om reklameforbud i alkoholloven. De har også brutt alkohollovens § 8-6, som handler om bruk av alkoholholdig drikk som gevinst eller premie. Vedtaket får imidlertid ingen direkte rettslige følger.

Ginen var en del av forberedelsene til bryllupet i Geiranger. Foto: Frederik Ringnes, NTB.

Ifølge produsenten av ginen, Oslo Håndverksdestilleri, var paret «svært delaktige» i utformingen av produktet, både selve innholdet og etiketten.

Produsenten sendte ikke inn riktig etikett til Vinmonopolet før produktet ble klargjort for salg. Denne etiketten var uten prinsessetittelen, navnene og parets monogram.

Vinmonopolet ble ikke varslet om endringene før produktet gikk ut i butikkhyllene. Da de oppdaget det, mente det var mulig at produktet brøt med alkoholloven. Derfor trakk de produktet fra hyllene midlertidig.

Slik ser parets spesiallagede monogram ut. Foto: David V. Krekling

Bruk av prinsessetittel

Det er ikke bare bruken av monogrammet som gjør at ginen har vært omstridt. På etiketten som først gikk ut i butikkene var også prinsessetittelen brukt.

Hverken Märtha Louise eller Durek Verrett får bruke tittelen i noen kommersiell sammenheng, ifølge en pressemelding Slottet sendte ut november 2022.

Aftenposten har tidligere skrevet om hvordan paret var involvert i utforming av tekst til etiketten underveis i prosessen.

Märtha Louises talsperson, Carina Scheele Carlsen, har sagt at det hele var «en glipp».

Etiketten der prinsessetittelen ble brukt. Foto: Charlotte Førde Skomsøy, Aftenposten
  • Monarkiet er eldre enn skrivekunsten, men fortsatt sverger vi til denne styreformen. Hvorfor? Kan en narhval sitte på svaret? Hør podkasten Dypdykk:
Read Entire Article