Tiktok skaper lesetrend: – Det har blitt hot

1 month ago 38



– Det er jo litt kulere å vise at man er intelligent. At man bruker tiden på å lære noe i stedet for å kaste bort tiden på å skrolle på telefonen. 

19-åringene Maja Fjeldberg og Frida Sørli bruker gjerne tiden på biblioteket i Sarpsborg. De forteller at gleden ved å lese bøker er relativt ny. 

Nå jakter de på romantikk, krim og drama i hyllene. 

– Scrolling er stress

– Jeg liker å lese krim. Det blir så spennende at jeg ikke klarer å legge fra meg boka. Det er mye mer spennende enn å sitte å skrolle, sier Fjeldberg.   

– Det er mye stress i hverdagen, og schilling bidrar bare til å gjøre det verre, sier venninnen Frida Sørli. 

 Tommy Storhaug
PÅ JAKT: 19-åringene Maja og Frida jakter på spenning og romantikk i hyllene. Foto: Tommy Storhaug

De to representerer en trend. 

En utvikling som, for de som er litt eldre, nok er ganske så oppsiktsvekkende: Ungdom synes det har blitt kult å lese bøker. 

Sexy

– Da jeg gikk fra jobb i går, tror jeg gjennomsnittsalderen på de som var her var 17 år.

Det sier ungdomsbibliotekar Merethe Næss. Han har registrert at det å lese bøker har blitt status blant unge. 

– Undersøkelser viser jo at nordmenn synes det er mer attraktivt å lese en bok enn å sitte med nesa i mobilen.

– Så bøker har blitt sexy? 

– Ja, det har nok blitt hot, ja, sier hun. 

I en undersøkelse nettbokhandelen AdLibris gjennomførte, svarte hele 73 prosent av de spurte at boklesing gjør en person mer attraktiv. Det gir også flere likes i sosiale medier, ifølge ungdomsbibliotekaren i Sarpsborg.   

 Tommy Storhaug/ TV 2
HOT: Ungdommene har inntatt biblioteket i Sarpsborg, sier ungdomsbibliotekar Merete Næss. Foto: Tommy Storhaug/ TV 2

– Man ser jo de som bruker lesebrett i sosiale medier. Men det gir ikke like mange likes som når du har selve boka. Bokmerker og understrekinger av fine setninger, det gir likes! Det er kjempepopulært, sier Næss.

Dropper Tiktok på Tiktok

Ironisk nok er det nettopp sosiale medier som har bidratt sterkt til at flere unge nå legger vekk mobilen, og åpner en bok i stedet. 

Fenomenet kalles BookTok. 

– Jeg hadde et vikariat her, men da jeg opprettet Tiktok-konto og fikk så mange følgere, fikk jeg fast jobb. 

Det sier Trine Weydahl. Hun er booktoker hos forlaget Cappelen Damm. Det betyr at hun snakker om bøker på Tiktok for å nå nye, unge lesere. Og det gjør hun. 

De korte videoene hennes der hun snakker om bøker hun har lest, kan nå frem til flere hundre tusen på det sosiale mediet. 

 Tommy Storhaug / TV 2
BOOKTOKER: Trine Weydahl er en av stadig flere som skryter av bøker på Tik Tok. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

– Jeg ser jo at gamle klassikere slår an, som for eksempel George Orwells «1984». Den har gått viralt på Tiktok, sier hun. 

– Så unge har begynt å lese gamlisbøker?

– Unge har begynt å lese, tror jeg vi kan si. 

Hun får masse tilbakemeldinger fra sine 11.000 følgere som takker henne for at de har oppdaget gleden ved å lese. 

Historisk rekord

– Jeg liker Erlend Loe, og mange sier jeg har fått dem til å elske Erlend Loe. Det gjør meg veldig glad, sier Trine Weydahl og ler. 

Nå melder biblioteker over hele landet det samme: Mange slår utlånsrekorder fra tidligere år, og det er de unge som driver tallene i taket. 

 Tommy Storhaug / TV 2
HJELP FRA TIK TOK: Maja og Frida tror mange unge får gode tips når de hører sammendrag på BookTok. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

– Vi er til stede på Tiktok, Instagram og skaper et bredt utvalg for ungdom på bibliotekene våre, sier Mariann Youmans på Deichman bibliotek i Oslo. 

Dette er det største folkebiblioteket i Norge, og ungdomssatsingen har sørget for ny utlånsrekord. 

– Aldri før i Deichmans 239 år lange historie har utlånstallet vært så høyt. I 2024 kom tallet for første gang over to millioner. I dette tallet inngår ulike medier, men papirbøker utgjør 75 prosent av det vi låner ut, og det betyr 1,5 millioner bøker, sier biblioteksjef Merete Lie.

Den gryende leselysten blant unge er noe som skaper glede, ikke bare blant leserne, men også i regjeringskontorene. 

– Søker ro

– Jeg tror kanskje folk har begynt å kjenne på hvor gøy og lystbetont det kan være å lese. At det kan være et pusterom for både hjerne og sjel. Det gleder meg at flere oppdager den gleden lesing kan gi, sier kulturminister Lubna Jaffery (Ap). 

 De unges leselyst gleder kulturminister Lubna Jaffery.
GLEDELIG: De unges leselyst gleder kulturminister Lubna Jaffery.

I forsøkene på å finne en forklaring, er det flere som peker på at dette er en motreaksjon mot tempoet i livet. Ikke minst i livet på de digitale plattformene. 

– Jeg tror mange, både voksne og barn, søker ro. De merker nok at det gjør godt å fordype seg i noe, å ta tida tilbake, sier spesialkonsulent Anne-Kari Holm i Deichman bibliotek. 

Ungdomsbibliotekaren i Sarpsborg tror mange føler at det har blitt mye skjerm, og at boka føles som noe mer ekte og utviklende. 

Må være papir

– Det er vel det de kaller skjermtretthet. Det er en generasjon nå som begynner å merke at det blir mye skjerm og mye sosiale medier. Det blir mye tankeløs scrolling. Jeg tror bøkene er et svar på det, sier bibliotekar Næss. 

19-åringene Frida Sørli og Maja Fjeldberg er enige i det. 

 Tommy Storhaug
PAPIR: Boka er å foretrekke fremfor en digital skjerm, synes Frida Sørli og Maja Fjeldberg. Foto: Tommy Storhaug

– Det er så deilig å koble av og kaste seg inn i en bok og fantasere litt. Da kan vi skape bilder i hodet og gå inn i en annen verden, sier Fjeldberg. 

Veksten viser også at de unge vil ha bøker laget av papir. Bøker på nettbrett har ikke den samme appellen.

Dragning mot det fysiske

– Jeg synes det er så mye deiligere å sitte og lese en fysisk bok enn å sitte og lese på pc-en sier Fjeldberg. 

– Jeg tror vi mennesker har behov for å kjenne noe som er ekte, noe som er nært og varmt. Kanskje i motsetning til det mer harde og kalde digitale, sier bibliotekar Næss.

 Tommy Storhaug / TV 2
DIGITALT OM PAPIR: Booktoker i CappelenDamm Trine Weydahl fortrekker å lese på papir. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

Også hun som blir betalt for å være på den digitale plattformen Tiktok for å snakke om bøker av papir, tror det er bedre å ha noe å holde i.

– Jo mer digitale vi har blitt, desto større dragning har folk mot det fysiske. En fysisk bok å holde i, og komme seg vekk fra skjermen. Alt har blitt skjerm nå, folk vil litt tilbake. Det sier meldingene jeg får. De vil ha fysiske bøker, sier booktoker Weydahl.

Read Entire Article