Tidligere gjengleder møtte opp på Stortinget med refs til Vedum: – Hva vet han om gjengmiljøet?

2 hours ago 5



Regjeringen sier at de skal knuse gjengene. Men de kutter støtten til dem som hjelper gjengkriminelle ut av miljøet.

Shahid Rasool fulgte nøye med fra galleriet under spørretimen i Stortinget. Han filmet ordvekslingen mellom Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Mari Holm Lønseth (H). Foto: Olav Olsen
  • Odd Inge Aas

Publisert: 16.10.2024 21:50

Kortversjonen

Shahid Rasool ble en gang beskrevet som en av Norges farligste menn. Nå hjelper han gjengkriminelle med å komme seg ut av kriminalitet.

Men nå står hele prosjektet Forandringshuset Forandringshuset Et konsept drevet av organisasjonen KFUK-KFUM. De driver et avhopperprogram sammen med Oslo kommune. Det har fått støtte over statsbudsjettet.han har drevet i fare. I forslaget til statsbudsjett for neste år har regjeringen kuttet støtten på 2 millioner kroner til prosjektet.

Avhoppere får i programmet hjelp gjennom 18 måneder til å starte et nytt liv.

Onsdag møtte Rasool opp i Stortingets spørretime. Der ble finansminister Trygve Slagsvold Vedum utfordret på temaet av Høyres Mari Holm Lønseth.

Vedum har gjort det til en prioritert sak å knuse gjengene.

– Vi har elleve som står på venteliste for å komme inn i programmet. Dette er folk som er motivert til å komme seg ut av miljøet. De er redd for represalier om de går ut av gjengmiljøet. De har en trussel hengende over seg om de går ut, sier Rasool til Aftenposten.

Han reagerer sterkt på regjeringens forslag.

– Hva vet Vedum om hvordan det er i gjengmiljøet og hvor tøft det er å forlate et miljø som man har vært en del av i flere år? Det er tøft nok at en person ber om hjelp til å forlate miljøet. Da må samfunnet bidra.

– Bruker store ord

Lønseth minner om at Rasool jobber for det eneste nasjonale avhopperprogrammet.

Hun sier at alle som har fullført de tre første månedene av programmet, har kommet seg ut av det kriminelle miljøet.

– Regjeringen bruker store ord og høy stemme på at de skal knuse gjenger, men så kutter de støtten til de som hjelper folk ut av kriminalitet. Her kutter de både tilskuddet til et vellykket exit-program, og de kutter også tilskuddsordningen for kriminalitetsforebyggende tiltak, sier Lønseth.

Hun mener regjeringen prioriterer helt feil med tanke på å løse dagens kriminalitetsbilde.

– På deres vakt er det blitt flere hundre færre politifolk, nedbygging av forebyggende enheter og tilstedeværelse av svenske nettverk i alle politidistrikt, sier Lønseth.

Mari Holm Lønseth og Shahid Rasool på Forandringshuset på Holmlia. Der har Rasool boksetreninger for å gi ungdom positive fritidsaktiviteter. Foto: Stein J. Bjørge

Mehl heier

Vedum er uenig i Høyres fremstilling. Han svarte at regjeringen har økt bevilgningene til forebyggende tiltak mot ungdomskriminalitet med over 400 millioner kroner.

Han sier at regjeringen i budsjettet har styrket blant annet politiet, Økokrim, Finanstilsynet og Tollvesenet i kampen mot gjengene.

– Summen av dette gjør at det er tryggere i Norge og vanskeligere å være kriminell, sa Vedum.

Om avhopperprosjektet henviste han til justisminister Emilie Enger Mehl.

– Jeg heier veldig på det prosjektet, sier Mehl til Aftenposten.

Ifølge henne vil det nå fortsette på Oslo kommunes budsjett.

Hun sier at det har vært et pilotprosjekt, og at det er vanlig at de har øremerkede midler bare i en begrenset periode.

– De kan søke på tilskuddsordninger på vanlig måte.

Vil ikke være Oslo-prosjekt

Ifølge Marianne Brekken stemmer det ikke at prosjektet automatisk fortsetter. Hun er generalsekretær i KFUK-KFUMKFUK-KFUMOrganisasjonen bak Forandringshuset.

Oslo kommune vil kun gi støtte til deltagere fra Oslo, sier hun.

– Det krever høy sakskompetanse og ordentlige rammevilkår å jobbe kvalitetsbevisst med noen av Norges tyngste kriminelle. Det kan vi ikke gjøre bare med base i Oslo, sier Brekken.

Hun sier at de nå må vurdere om de kan ta på seg ansvaret med å hjelpe topper i det kriminelle miljøet til å legge om livet.

Hun håper nå at Justisdepartementet vil sette seg ned sammen med dem og se på saken på nytt.

De ba om mer penger enn de 2 millionene de fikk. Nå endte de i stedet opp med null.

Read Entire Article