Tidligere FBI-topp: Mulig attentatforsøk fremstår godt planlagt

3 weeks ago 16



Donald Trump bestemte seg i siste liten for å spille golf på søndag, ifølge kilder til CNN. Nå er spørsmålet om, og hvordan, den antatte gjerningsmannen visste hvor han var.

 CHANDAN KHANNA / AFP / NTB
SPERRET AV: Ansatte i FBI sikrer spor fra området hvor den antatte gjerningsmannen befant seg. Foto: CHANDAN KHANNA / AFP / NTB

Publisert 16.09.2024 16:45

Bevismateriale som ble funnet i buskene ved Trump International Golf Club i Florida, tyder på at det som kan være et nytt attentatforsøk mot Trump var godt planlagt. 

Det sier tidligere assisterende politidirektør i FBI, Andrew McCabe, til CNN

I buskene ved golfbanen ble det funnet en AK-47-rifle med kikkertsikte, to ryggsekker og et Gopro-kamera festet på gjerdet etter at den antatte gjerningsmannen ble pågrepet. 

– Hele dette oppsettet tyder på et veldig høyt nivå av planlegging, sier McCabe til kanalen. 

 Palm Beach County Sheriffs Office / Reuters / NTB
VÅPEN OG KAMERA: Politiet fant to sekker og et GoPro-kamera hengende på gjerdet til golfbanen. På bakken sto en AK-47-rifle med kikkertsikte. Foto: Palm Beach County Sheriffs Office / Reuters / NTB

Spontan golfrunde

Da Trump hadde spilt det femte hullet på golfbanen søndag, oppdaget en av livvaktene et våpen som stakk ut gjennom et gjerde. 

Secret Service-agentene åpnet deretter ild mot mannen som var rundt 400 meter unna den tidligere presidenten. 

Han kom seg unna i en bil, men ble senere stanset av store politistyrker og pågrepet. 

Ifølge anonyme kilder til flere amerikanske medier, er den pågrepne 58 år gamle Ryan Wesley Routh.

 - / AFP / NTB
ETTERFORSKES: Ryan Wesley Routh er mistenkt for et attentatforsøk mot Donald Trump. Foto: - / AFP / NTB

Golfrunden var aldri på Trumps opprinnelige timeplan søndag, ifølge to kilder til CNN. Avgjørelsen om å spille en runde skal ha blitt tatt i siste liten. 

Om den mistenkte har visst at Trump skulle spille golf den dagen, er noe etterforskere nå kommer til å undersøke, ifølge McCabe.

– Visste hvor han skulle

Den tidligere FBI-toppen sier at planleggingen og gjennomføringen gjør at den antatte gjerningsmannen fremstår som ressurssterk. 

– Vi må huske at dette er noen som på en eller annen måte visste hvor han skulle, sier han. 

Ikke bare var han ved banen da Trump kom for å spille golf, han hadde også valgt et taktisk lurt sted å oppholde seg, i skjul av buskene. 

– Han hadde trolig kunnskap om utformingen av golfbanen og hvor den tidligere presidenten kom til å bevege seg, sier han. 

Økt sikkerhet

Det er kun to måneder siden attentatforsøket mot Trump på et valgkampmøte i Pennsylvania. 

Secret Service fikk massiv kritikk for å ikke ha avverget angrepet, som resulterte i at Kimberly Cheatle gikk av som sjef. 

Nå stilles det på nytt spørsmål ved Secret Service og deres evner til å beskytte høytstående politikere. 

Siden juli har sikkerheten rundt Trump blitt styrket, noe som kan ha medvirket til at det mulige angrepet ble avverget, skriver The New York Times

Sheriff Ric Bradshaw i Palm Beach County sa på en pressekonferanse søndag at Trump fremdeles har mindre sikkerhet enn man ville gitt en sittende president. 

– Dersom han var det, ville hele golfbanen vært omringet, sier han ifølge avisa.

 JOE RAEDLE / Getty Images via AFP / NTB
TRAFFIKERTE VEIER: Langs Trumps golfbane er det flere traffikerte veier. Disse ble stengt i mange timer etter søndagens hendelser. Foto: JOE RAEDLE / Getty Images via AFP / NTB

En annen utfordring er selve utformingen. Golfbaner – særlig Trumps egne – har lenge skapt bekymring hos Secret Service, ifølge kilder CNN

Med tilstøtende offentlige veier, trær og åser, er det vanskelig å ha full oversikt over alle som oppholder seg i nærheten. 

I tillegg ligger Trumps golfbane i Florida like ved tre svært trafikkerte motorveier, hvor det er mulig å se rett inn på golfbanen. 

– Jeg ser for meg at neste gang Trump kommer til golfbanen, er det trolig litt flere folk rundt han, sa Sheriff Bradshaw på pressekonferansen søndag. 

Read Entire Article