Ti tegn på at du lever i et voldelig forhold

1 month ago 18



Partneren din forteller deg hvor ubrukelig du er, og truer med å forlate deg dersom du ikke gjør som vedkommende sier.

Familien din og vennene dine trygler deg om å avslutte forholdet, men det føles umulig. 

– Man kan bli like avhengig av en voldsutøver som man blir av rus, forteller Jeanette Breivik, veileder i Link Bergen, en organisasjon som driver med selvhjelp i samtalegrupper. 

Hun har selv vært utsatt for vold i et tidligere forhold.

– Personen er skuddet ditt. Alle rusavhengige vet at rusen ikke er sunn for dem, men likevel setter de det skuddet, for akkurat der og da føles det godt. 

Nå jobber hun med å hjelpe andre i samme situasjon. Og er det ett spørsmål som går igjen, så er det:

– Er det vold jeg er utsatt for? 

 Privat
VEILEDER: Jeanette Breivik snakker med mange kvinner som er utsatt for vold av partneren sin. Foto: Privat

Tegnene du må se etter

I Norge blir hver tiende kvinne utsatt for alvorlig vold fra sin partner. Tre prosent av menn opplever det samme.

Det viser tall fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Selv om man gjerne forbinder vold med slag, er det mange måter å utøve vold på. Både fysisk og psykisk. 

Elli Graf, seksjonsleder ved Risikoanalyse og kriminalitetsforebygging av vold i nære relasjoner i Oslo-politiet, sier det er vanskelig å forstå at man lever i et voldelig forhold, særlig når det gjelder psykisk vold. 

– Vold i nære relasjoner er komplekst, også fordi en voldsutsatt kan bli vant til at grensene for hva man finner seg i gradvis forflytter seg, forteller Graf.

 Privat
POLITI: Elli Graff er seksjonsleder ved Risikoanalyse og kriminalitetsforebygging av vold i nære relasjoner i Oslo politidistrikt. Foto: Privat

Så hvordan kan du vite om det er vold partneren din utsetter deg for?

Ifølge Jeanette Breivik er dette tegnene du bør se etter:

1. Partneren din kontrollerer deg og bestemmer over deg

– Partneren din skal vite hvor du er til alle døgnets tider, kontrollere hvem du er sammen med, hva du går med og hvordan du oppfører deg. Personen vil ha mest mulig bestemmelsesrett over deg som person på alle områder av livet.

2. Partneren din er sjalu og beskylder deg for å gjøre ting du ikke har gjort. 

– Partneren din kan for eksempel be deg om å ta på FaceTime for å vise at du er alene i rommet for å forsikre seg om at du ikke er utro.

3. Du må trå på tærne, for du vet aldri hvilket humør partneren din er i. 

– Den ene dagen blir du fortalt at du ikke er god nok, den andre dagen kan du være den fineste i hele verden. Du vet ikke hvem du kommer hjem til. Er han sur i dag? Må jeg endre min atferd for at han skal være fornøyd? Denne psykiske og latente volden manipulerer den voldsutsatte.

4. Partneren din bruker fysisk makt. 

– Det trenger ikke være fysiske blåmerker for at det skal være vold. Det kan også være at ting blir kastet på deg, eller etter deg. Det kan være at du blir holdt igjen i armen. Du kan bli skubbet inn i veggen eller fysisk holdt igjen av vedkommende.

5. Du blir isolert fra venner og familie. 

– Noen har ikke venner igjen, fordi de har blitt så isolert at de har mistet kontakt med alle rundt seg. Partneren din kan prøve å lage en splid mellom deg og den du er glad i. For eksempel ved å si at «de er ikke bra nok for deg» eller «de vil ikke ditt beste». Det kan gjøre at du begynner å tvile på den relasjonen.

 Aleksander Myklebust / TV 2
ISOLERT: Et tegn på at man lever i et voldelig forhold er at man blir isolert fra venner og familie. Foto: Aleksander Myklebust / TV 2

6. Du blir presset eller tvunget til å ha sex.

– Man kan bli utsatt for overgrep og voldtekt av kjæresten sin. Man kan bli presset eller tvunget til å ha sex eller gjøre noe man ikke føler seg komfortabel med.

7. Partneren din kritiserer og ydmyker deg.

– Partneren skal bestemme hvordan du gjør ting, for det er aldri godt nok. Du lager mat på feil måte, vasker på feil måte, kler deg feil. De kan også kritisere utseende. Sier at du er stygg. Partneren din kan kritisere deg for at du er en dårlig mamma, en dårlig venn, en dårlig kjæreste. Uansett vil vedkommende snu det til at det er deg det er noe galt med. Man tror til slutt på det. Du har ingen steder lenger der du er verdifull. 

8. Du er redd for partneren din.

– Du endrer atferd og blir isolert. Du kan bli angstfull og skvetten. Du er på telefonen hele tiden, for å følge med på om partneren sier at du må komme hjem. Man står hele tiden til tjeneste for partneren sin.

9. Du forsvarer partneren din og tar ansvar for alt som går galt.

– «Jeg gjorde at han ble sint. Jeg provoserte han». Man vil nesten alltid forsvare partneren sin. Man er kanskje redd for at det skal bli oppdaget, eller så tror man at det er ens egen feil at man blir utsatt for vold. Også skjønner man ikke alltid at det er vold heller.  

10. Du er helt avhengig av partneren din.

– Man er livredd for å i miste partneren sin, selv om man vet hvor forferdelig personen har oppført seg. Partneren er som en rus man blir avhengig av.

Her kan du få hjelp:

  • Er du i akutt fare, ring politiet på 112.
  • Hos Vold- og overgrepslinjen kan du ringe hver eneste dag, hele døgnet, på 116 006. Mange kan synes det er skummelt å ringe, derfor kan du også chatte med tjenesten på volinjen.no. VO-linjen betjenes av fagpersonell som lytter, gir råd og veiledning til deg og din situasjon. Her kan du være helt anonym når du tar kontakt.
  • Alle kommuner er tilknyttet et krisesenter som du kan ta kontakt med hele døgnet. De har et gratis og uforpliktende samtaletilbud for alle som blir utsatt for vold i nære relasjoner. De har også et akutt beskyttet botilbud, for de som trenger det. Du trenger verken å bo på krisesenteret eller å være i akutt krise for å få hjelp her. Du trenger ingen henvisning, og krisesentertilbudet er helt gratis. VO-linjen kan gi deg informasjon om ditt nærmeste krisesenter.

Kilde: Julie Haatuft, leder for Vold- og overgrepslinjen (VO-linjen)

Slik kommer du deg ut

Å forlate partneren sin, er enklere sagt enn gjort. 

Breivik forklarer at mange sliter med å komme seg ut fordi de rett og slett er glad i og avhengig av partneren sin. Og for mange som er utsatt for vold, kan det være en farlig handling å forlate partneren sin.

 Privat
VÆR FORSIKTIG: Jeanette Breivik råder alle voldsutsatte som ikke er i akutt fare til å planlegget bruddet godt. Foto: Privat

– Når man er i bruddfasen, kan det være veldig farlig med tanke på partnerdrap, forteller Breivik. 

Derfor anbefaler hun å bruke tid på å planlegge bruddet. Med mindre man er i akutt fare, så klart. 

– Er det fysisk vold og man er i fare, må man selvfølgelig ringe politiet, sier hun.

Dersom man har tid til å planlegge, er dette hennes beste råd til hvordan man kan forlate en voldelig partner: 

1. Si ifra til en venn

– Mitt beste råd er å ta kontakt med noen man er trygg på. Si det til én person, sånn at du ikke er alene når du går ut av forholdet. Om man ikke klarer si det høyt til noen, kan man skrive det i en melding, en e-post eller et brev. 

2. Kontakt en bistandsadvokat

– Man har rett på tre timer gratis samtale med bistandsadvokat. Jeg anbefaler alle å ta kontakt med en bistandsadvokat og fortelle hva som har skjedd, uavhengig om man vil anmelde. Da har du det dokumentert. Advokaten anmelder ikke på vegne av deg med mindre du ber om det. 

3. Sikring av bevis

– Uansett om man ønsker å anmelde eller ikke må man sikre bevis. Ta bilder av blåmerker og skjermdump av meldinger. Den utsatte bør sende dette til en person man er trygg på eller til en bistandsadvokat, slik at voldsutøveren ikke kan få tilgang til det.

4. Ha noen i nærheten 

– Ha en venn i en bil utenfor huset eller i nærheten når du gjør det slutt. 

5. Kan gjøre det slutt over melding

– Man må ikke sitte i samme rommet og gjøre det slutt med vedkommende. Man kan sende melding eller gjøre det over telefon.

6. Bo hos noen andre 

– Når man går fra vedkommende er det kaos i hodet ditt. Jeg anbefaler at man bor hos noen andre i bruddfasen dersom man har mulighet til det. Da har man noen rundt seg så man ikke er alene. Det er når man er alene at det er lett å gå tilbake og oppsøke vedkommende. 

Read Entire Article