Thorir Hergeirsson om sin arvtager: – Det er rett mann

6 days ago 6



Flere av Norges største håndball-navn applauderer ansettelsen av Ole Gustav Gjekstad som ny landslagstrener.

 Gjekstad under pressekonferansen tirsdag morgen. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Publisert: 01.10.2024 11:02 | Oppdatert: 01.10.2024 11:29

– Det er et veldig bra valg. Det er rett mann, sier avtroppende landslagssjef Thorir Hergeirsson til VG bastant.

– Oles erfaring og reise innen håndballen og næringslivet kvalifiserer han helt klart til den jobben. Det er et meget bra valg for spillerne, teamet og Norges Håndballforbund. Jeg er glad for at han tok utfordringen.

Hergeirsson leder håndballjentene for siste gang når EM arrangeres i desember.

– Det er en delt situasjon for min del. Jeg mister klubbtreneren for en landslagstrener. Men først og fremst er jeg veldig glad for han tar over Norge. Han er rett mann etter Thorir, sier Maren Aardahl. OL-vinneren har Gjekstad som trener i Odense.

– Han er den rette mannen til å videreføre kulturen og også sette sitt eget preg på det, mener Aardahl. Odense-troppen, med fem spillere med landskamper for Norge, fikk beskjeden mandag.

Thorir Hergeirsson

Landslagssjef for håndballjentene ut året. Islendingen har ledet håndballjentene til blant annet to OL-gull, tre VM-gull og fem EM-gull de siste 15 årene. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG.

Tirsdag ble det bekreftet at nåværende Odense-trener Ole Gustav Gjekstad (56) overtar som norsk landslagssjef for håndballjentene.

– Det er store sko å fylle. Jeg har vært heldig å ha hatt et godt samarbeid med Thorir, sa Gjekstad under pressekonferansen.

Fra nyttår og frem til sommeren 2025 skal Gjekstad kombinere landslagsjobben med å være klubbtrener i Odense. Kontrakten som norsk landslagssjef er signert til sommeren 2029.

Se hele pressekonferansen her:

– Har du anbefalt ham som din arvtager?

– Som jeg sa, det er rett mann, gjentar islendingen.

– Vi snakket sammen i den prosessen da jeg bestemte meg for å gi meg etter nyttår. Etter mitt ståsted har han vært høyt i mine tanker i forhold til kvalifikasjoner, legger han til.

– Tror du at han klarer å fylle dine sko?

– Jeg tenker ikke sånn. Jeg fikk det spørsmålet da jeg tok over etter Marit (Breivik, landslagssjef fra 1994–2009) og svarte omtrent det samme som Ole svarte i dag – «det ville vært veldig feigt å ikke ta muligheten.»

– Jeg føler meg rimelig trygg på at det skal gå bra. Det er mange spillere som vil fortsette i lang tid. Han får med seg kontinuiteten videre, og MatsMatsSvenske Mats Olsson har vært keepertrener for håndballjentene i en årrekke., TonjeTonjeHåndball-legenden Tonje Larsen har vært assistenttrener under Hergeirsson de siste årene. og JoarJoarJoar Gjerde er rekruttlandslagstrener og hadde ansvar for angrepsspillet da Norge vant OL-gull i sommer. videre.

Også Thorir Hergeirssons forgjenger har tro på den nye landslagssjefen.

– Jeg har bare gode følelser for det. Han er en ekstremt rutinert trener som har jobbet systematisk og godt faglig i utrolig mange år. Har han trent mange landslagsspillere som har gjort det bra i landslaget, og vært med å utvikle et godt samspill mellom klubb og landslag gjennom disse årene, sier Marit Breivik til VG.

Marit Breivik

Norsk landslagssjef fra 1994–2009. Ledet håndballjentene til blant annet OL-gull, VM-gull og fire EM-gull. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG.

– Tror du han klarer å fylle skoene til Hergeirsson?

– Det gjenstår å se. Han har gjort en ekstremt god jobb over mange år. Om det er noen som skal ha forutsetninget for å klare det uten å ha ledet et landslag før, så er det Ole Gustav som er best kvalifisert.

– Ser du for deg noen utfordringer han kan møte på i startfasen som landslagssjef?

– Han trenger å trene seg på at det er i løpet av to uker at hele resultatet skal synliggjøres. I klubb har du perioder over lengre tid, men i mesterskap skal alt arbeidet som er blitt gjort vises på 16–17 dager.

Gro Hammerseng-Edin

Håndballekspert i TV 2 og tidligere landslagskaptein for Norge. 167 landskamper mellom 2000 og 2010. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG.

– Jeg tenker at han er en mann som er veldig godt «kledd på» til å ha det ansvaret og lede den jobben, med sin erfaring og resultater over mange år. Jeg tror det er et ganske trygt valg, sier Gro Hammerseng-Edin til VG.

– Og jeg er veldig glad når jeg hører at han signaliserer å ha med seg Mats og Tonje videre, og ikke minst at de er positive til det. Det er en nøkkel slik jeg ser det – å få med seg kontinuitet i teamet.

Den tidligere landslagskapteinen hadde Gjekstad som klubbtrener i Larvik.

 Ole Gustav Gjekstad, Gro Hammerseng-Edin, Anja Hammerseng-Edin og Nora Mørk under en Champions League-kamp i 2015. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Hva får håndballjentene med Gjekstad som trener?

– Først og fremst en mann som vet hva som skal til for å skape gode resultater. Han er god til å velge og sette sammen lag og er åpenbart veldig faglig sterk.

– Noe av den store styrken er at han er flink til å få spillere til å strekke seg. Han stiller krav og har høye forventninger, og han har selvtillit og troen på at han selv har det som skal til, legger hun til.

Read Entire Article