10 spørsmål og svar om amerikanske presidentvalgs historie

2 hours ago 4



Foto: Wikimedia Commons

En kort historisk introduksjon til presidentvalg i USA.

Publisert: 07.10.2024 11:19

AFTENPOSTEN HISTORIE: Elefanter og esler, valgmenn og vippestater. Ettersom presidentvalget i USA stadig nærmer seg, svirrer mer eller mindre ukjente begreper i luften.

For å gjøre alt klart til den store dagen tirsdag 5. november, tar Aftenposten historie for seg noen av de viktigste spørsmålene og begrepene.

Og hvem er egentlig USAs verste president gjennom tidene?

Her er 10 spørsmål og om de amerikanske presidentvalgenens historie:

1. Når var det første presidentvalget i USA, og hvor mange presidenter har det vært siden da?

USAs første presidentvalg fant sted i desember 1788 og januar 1789. Datidens kommunikasjoner gjorde at det trengtes tid. Vinneren var general George Washington (bildet over), som hadde ledet amerikanerne gjennom frigjøringskrigen mot Storbritannia.

Han var den første av 46 presidenter som har styrt USA.

2. Hvorfor har USA et topartisystem, og hvordan har det utviklet seg?

Under det første valget i 1788–1789 fantes ingen partier, bare «grupper» som støttet de forskjellige kandidatene. George Washington som vant valget, var oppført som «uavhengig». De flest andre kandidatene var føderalister (tilhengere av en relativt sterk sentralmakt) og anti-føderalister.

Allerede her lå kimen til topartisystemet. Det ble også påvirket av valgsystemet i blant annet Storbritannia. Gjennom årene har partiene hatt forskjellige navn. Først i 1854 ble todelingen slik vi kjenner den i dag, da slaverimotstandere organiserte seg i Det republikanske partiet.

3. Hvorfor avholdes presidentvalget alltid på en tirsdag i november?

Les hele saken med abonnement

Read Entire Article