Solbakken slår tilbake: – Det går på min integritet

2 hours ago 4



Etter flere år med kritikk, mener Ståle Solbakken at det meste preller av. Noen ganger må han ta til motmæle.

 En engasjert Ståle Solbakken møtte VG i sitt hjem på Hamar. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Publisert: 07.10.2024 11:19

– Jo mer det stormer og jo mer det blåser, dess bedre føler jeg meg som leder. Jo mer blir jeg klar over at det er veldig bra jeg har den jobben. Jeg kan stå imot orkaner. Så blir jeg heller ikke høy på meg selv når det går bra, sier Ståle Solbakken.

I den jobben han har nå, har det blitt mest bruk for den første delen.

VG sitter i stua til den norske landslagssjefen på Hamar. Over et glass Solo Super snakker 56-åringen seg gjennom sine snart fire år som landslagssjef.

Fasiten vet alle om. Null mesterskap. Fem minutter mot Skottland som er blitt snakket om siden – spesielt av Solbakken for å forklare hva som har gått galt.

Derfor tok vi turen til Solbakkens hjemsted uken før møtet med Slovenia og Østerrike.

Solbakken viser frem det nye huset han og kona har kjøpt. Der flytter de inn i slutten av året. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Nå svarer Solbakken om kritikken, om valgene han har tatt og spørsmålene som gjør ham provosert.

Vi begynner med det siste.

– Det kan være ting som jeg vet er ekstremt feil. Som provoserer meg.

Solbakken snakker spesielt om spørsmålene som har kommet de gangene Erling Braut Haaland har meldt forfall.

Spørsmålene om hvorvidt Pep Guardiola, Citys manager, har påvirket avgjørelsen dukker da opp. Solbakken mener det også insinueres at Haaland ikke ønsker å spille for landslaget.

– Da føler jeg at dere spør på vegne av hundre synsere på sosiale medier. Da blir det en mistenksomhet. Det blir alt jeg ikke står for. For jeg er veldig ærlig hele tiden. Jeg lyver aldri eller prøver å dekke over. Da går det på min integritet. Sånne ting irriterer meg. Det er urettferdig overfor både spilleren og laget og den kulturen vi har skapt, sier Solbakken.

Han mener det at «ingen flyr til media» etter en EM-kvalik som ble en fiasko, tyder på akkurat det.

Solbakkens Norge har misset i to kvaliker – til VM i 2022 og EM i 2024. Da vi ber ham evaluere sine år som landslagssjef, peker han igjen på ting som mange nok har hørt før:

  • Fem minutter mot Skottland.Fem minutter mot Skottland.Skottland scoret to sene mål i kval-kampen på Ullevaal. Det 1-2-nederlaget kan ha kostet Norge EM-plassen.
  • En bra VM-kvalik før Qatar, som blir noe ødelagt av å måtte spille hjemmekampen mot Tyrkia på bortebane, på grunn av pandemien.
  • Mange skader høsten 2021, blant andre Haaland.
  • En solid Nations League hvor Norge blir nummer to i gruppen.
  • En EM-kvalik Solbakken mener de må ta selvkritikk på. Men igjen: Små marginer.

– Føler du at folk er med på den forklaringen med fem minutter mot Skottland?

– Det er små marginer i dette gamet. Men landslaget har fått enormt mye goodwill. Det er derfor den Skottland-kampen kommer tilbake, for det var der det snudde litt. Vi er mye bedre enn Skottland i den kampen, men der snur opinionen litt. Det skjønner jeg. Det må vi leve med. For så lenge vi ikke får marginene på vår side, så er det jo en grunn til det. Men da skal vi også belastes med de 23 årene før, sier Solbakken.

Han viser til Norges famøse mesterskapshistorie, hvor EM i Belgia og Nederland i 2000 fortsatt er det siste vi har deltatt i.

Solbakken tror også det svir ekstra fordi det var EM i Tyskland, et land tett på Norge kjent for folkefest.

– Tror du det svir ekstra fordi folket føler nå at man har spillerne til å klare det?

– Ja, men så føler jeg mange tar det ut av konteksten. Hvem er det som har presentert Nusa? Bobb? Det er oss. Vi har hentet dem frem før de har slått gjennom på klubblaget. Nusa har vel nesten flere landslagsminutter enn klubbminutter.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Han peker på at Julian Ryerson har slått til de siste årene og at Haaland «ikke spilte en bortekamp for oss» i forrige VM-kvalik.

– Så legger jeg meg helt flat for den EM-kvaliken som vi burde ha greid «no matter what».

– For Norge har vel hatt et godt nok lag til å komme til mesterskap i din tid?

– Ja, til EM. Jeg tror ikke vi kan si at vi var helt der i VM-kvaliken.

– De er ikke nødvendigvis helt representative, men avstemninger i både VG og i NRK viste ved forrige samling at 70–80 prosent er fornøyd med at du har signalisert at du gir deg.

– Det blir en massesuggesjon det der. Det blir ikke 70–80 prosent hvis vi vinner de neste to-tre kampene. Sånn er det jo og det må vi leve med. Det er jo ikke noe spesielt for min type jobb. Det er jo bare sånn det er og det er ikke noe vi kan bruke tid på.

– Men kanskje er det vanskeligere å være landslagssjef hvis du ikke har folket med deg?

– Ja, men jeg har ikke den følelsen.

– Hvilke tilbakemeldinger får du?

– Jeg får jo mest fra fagmiljøet. Det er sikkert ikke mange som går bort til meg og sier at «faen, nå må du slutte!». Det blir ofte motsatt. Men vi fyller hvert fall opp Ullevaal ennå. Så er det viktigste at vi har tro på dette. Jeg tror ikke du finner én spiller som ikke har tro på dette.

– Tenkte du etter Kasakhstan-kampen at jobben kunne ryke?

– Nei.

– Aldri kjent på den?

– Nei, og da er jeg helt ærlig. Jeg har fått en enorm oppbakking av både spillere, støtteapparat og ledelse.

– Hvordan opplever du det som kommer fra oss i media og eksperter?

– «Overall» så mener jeg det er helt fair. Det er heller ikke min jobb å evaluere det. Jeg svarer på de spørsmålene jeg får, men jeg legger meg ikke ned og dør når det blir usaklighet. Det er noe jeg synes er mer venstrehåndsarbeid enn andre ting. Jeg er egentlig ganske overbærende med alt det også, men det er ikke sånn at jeg tar imot alt.

– Tilbake til det vi åpnet med. Mange vil mene at det er naturlig å lure på hvor mye makt klubbene har opp mot landslagene med tanke på spillerne.

– Da har jeg sagt hver gang at det er ingen i Manchester City eller Arsenal som har prøvd å påvirke. Det har jeg svart på mange ganger. Så nå provoserer du meg, sier Solbakken.

Så smiler han.

Norge møter Slovenia på Ullevaal torsdag og Østerrike i Linz søndag.

  • Her kan du høre hele VGs prat med Ståle Solbakken:
Read Entire Article