– Tesla forsøker å knuse meg

1 month ago 40



Den tidligere Tesla-mekanikeren Lukasz Krupski har lagt seg ut mot Tesla, hvor Elon Musk, verdens rikeste mann, er storeier.   

Krupski ble først oppsagt i selskapet før han gikk rettens vei og krevde varslervern. Buskerud tingrett konkluderte med at den polske statsborgeren hadde vært utsatt for gjengjeldelse etter å ha varslet om kritikkverdige forhold. 

Retten vurderer også at Teslas oppfølging av Krupskis varsler er «kritikkverdig» og «ikke forsvarlig».

– Tesla forsøker å knuse meg. Dette har vært en veldig tøff og nesten umenneskelig prosess, sier Tesla-varsleren Krupski til TV 2.

Vanlig strategi

– Det er en vanlig strategi å forsøke å slite ut motparten, sier advokat Birthe Eriksen i Law.no Advokatfirma.

Eriksen har doktorgrad som omhandler arbeidstakers rett til å varsle om kritikkverdige forhold og er en av Norges fremste eksperter på varslingssaker.

Hun har fått med seg de tøffe rettsrundene mellom polskfødte Krupski, for tiden boende i Drammen, og hans tidligere arbeidsgiver Tesla Norge AS.

– Forskning viser at jo mer alvorlig og sensitivt innholdet i et varsel er, desto større er risikoen for å bli utsatt for gjengjeldelse. Styrken på gjengjeldelsen øker også tilsvarende, forklarer Eriksen.

Takket av Musk

Etter at Krupski først fikk en personlig takke-epost fra Elon Musk for sin innsats for selskapet, der han stanset det som kunne blitt en katastrofal brann, har livet til den polskfødte mannen blitt et mareritt.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
TAKKE-MAIL: Lukasz Krupski er tidligere mekaniker hos Tesla. Her viser han frem en mail han fikk fra Elon Musk. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Jeg har ikke følt meg trygg. Jeg har vært deprimert og klarte ofte ikke å komme meg opp av sengen. Konsentrasjonen og fokuset mitt har tidvis vært forferdelig dårlig, sier Krupski.

– Selvutnevnt «dommer»

Nylig konkluderte Buskerud tingrett med at Krupski hadde krav på en erstatning på 150.000 kroner og få dekket alle sine saksomkostninger på rundt to millioner kroner.

Tesla har derimot nektet å betale erstatning og har anket saken til lagmannsretten. I anken beskriver Tesla Krupski som «aggressiv og fiendtlig». 

I ankeskrivet fra Tesla Norge AS til Borgarting lagmannsrett står det følgende om den tidligere varsleren Lukasz Krupski: 

«Han ble oppfattet som aggressiv og fiendtlig, og han synes gradvis å ha tatt på seg en rolle som en slags selvutnevnt «dommer», hvis angivelige oppgave var å ta opp alle forhold han selv mente var av betydning (i stedet for å utføre sine arbeidsoppgaver som tekniker).»

– En maktubalanse

– Når enkelte ansatte ender opp i en rettslig prosess, ser en ofte en maktubalanse, forklarer advokat Birthe Eriksen.

Eriksen er spesialist innen varsling, konflikthåndtering og granskning og har omfattende erfaring fra komplekse konflikter og varslingssaker.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
VARSLER-EKSPERT: Birthe Maria Eriksen, advokatpartner i Law.no Advokatfirma AS, er blant landets fremste eksperter på varsling. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Strategisk spill

– Det er en mulighet for at Tesla er strategisk her. Man kjører på med anke og erstatningskrav slik at man kjører en varsler i senk, forklarer Eriksen.

– Å stå uten arbeid og økonomi, til å ta igjen overfor den dampveivalsen det kan oppleves som, å bli utsatt for Teslas ubegrensede ressurser, kan oppleves brutalt, fortsetter advokaten.

Hun mener at slike situasjoner i mange tilfeller presser frem et forlik før saken skal behandles i lagmannsretten. 

– Forliket kan være akkurat så bra at den ansatte som er i en vanskelig situasjon, nærmest opplever seg tvunget til å inngå forliket. Da kan anken trekkes, og man får et forlik som «pulveriserer» dommen som varsleren vant i tingretten, forklarer Eriksen til TV 2.

Konsekvensen er at Tesla da kan «gjemme» seg bak forliket, og avvise at man noen gang har blitt dømt for å ha utøvd gjengjeldelse overfor en ansatt som har varslet om alvorlige risikoforhold, forklarer advokaten.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
VARSLERKAMP: Lukasz Krupski er tidligere mekaniker hos Tesla. Han har hentet ut data som han mener viser at det er veldig mange feil på Tesla-biler. Tesla tilbakeviser påstandene. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Velkjent strategi

Krupski er samtidig sikker på at det var riktig å varsle. 

– Hvis jeg hadde forholdt meg taus, ville jeg ikke ha kunnet se meg selv i speilet, vel vitende om den alvorlige risikoen for selskapet og samfunnet vårt, sier Krupski.

– Ved å dele min erfaring - både utfordringene og de personlige følgene - kan jeg forhåpentligvis hjelpe andre til å forstå hvorfor varsling noen ganger er det eneste alternativet som gjenstår, forsetter polakken.

Tause Tesla-advokater

I juli 2024 vant Krupski også den første rettssaken mot Tesla, der retten slo fast at han har rett til varslerbeskyttelse og at hans rett til ytringsfrihet er opprettholdt.

I dommen ble Tesla dømt til å betale Krupski mer enn 400.000 kroner i saksomkostninger, men ifølge Krupski har selskapet ennå ikke gjort opp for seg og anket avgjørelsen om saksomkostninger.

TV 2 har gjentatte ganger kontaktet advokatfirmaet Arntzen de Besche som representerer Tesla Norway AS, uten å få svar på henvendelsene. 

Heller ikke denne gang responderer bilprodusentens advokatselskap på henvendelser fra TV 2.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
TESLA-FILES: TV 2s reporter Haakon Eliassen og tidligere Tesla-mekaniger Lukasz Krupski studerer dokumenter som Krupski har lastet ned fra Tesla-servere. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Karakterdrap

Advokat Eriksen forteller at motparten ofte fremsetter alvorlige påstander og karakteriseringer av den tidligere ansatte som kriminell og hans eksterne varsling som kriminalitet. 

– Dette er en velkjent strategi for å undergrave en varslers autoritet og dermed varselets legitimitet, forklarer Eriksen.

– Det kan oppleves som et karakterdrap for en person som mener at han har opptrådt i samsvar med egen overbevisning om hva som er rett, etisk, moralsk og rettslig.

Eriksen påpeker at Tesla har rett til å holde tilbake sine forpliktelser etter dommen i tingretten, så lenge dommen ikke er rettskraftig.

Read Entire Article