Magnus Brevig (40) jobbet under Alexander Stöckl (50) i 13 år. Nå har han overtatt som sjef for herrehopperne.
Bjørn S. Delebekk (foto), VG
Publisert: 15.10.2024 08:00
Det er første gang siden 2002 at en nordmann er sjef for de norske herrene.
Siden den gang har finnen Mika Kojonkoski og østerrikske Alexander Stöckl feiret store triumfer.
Brevig vil ikke prate om det som skjedde i vår da Stöckl brått og uventet måtte gå etter blant annet å ha ført Norge til første OL-gull i stor bakke siden 1964 og første hoppuke totalseier på 16 år.
Sammen med Clas Brede Bråthen-saken betyr det at norsk hoppsport har hatt to av de mest dramatiske konfliktene i norsk idrett de siste årene.
– Jeg har lagt bak meg konfliktene som har vært der. Alle har gått videre. Derfor gidder jeg ikke å se tilbake på kranglene. Norsk landslagstrener for herrer er en oppgave som jeg tar på høyeste alvor og kjenner på at er en stor utfordring.
– Det blir spennende å se hva Polen får til med Alexander Stöckl som sportssjef.
Magnus Brevig
– Hvordan er det for deg og hopperne å møte Stöckl nå som sportssjef for Polen?
– Det er null problem! Alle parter har som sagt gått videre.
Sjefen til Brevig er Jan-Erik Aalbu, som i sommer overtok som boss for NSF Hopp. Han forteller til VG:
– Før jeg sa ja til jobben, spurte jeg Stine Korsen (leder for hoppkomitteen) om jeg kunne få lov til å ta en prat med Brevig. Jeg visste at kvinnesiden var godt ivaretatt, men var litt mer usikker på herrene. Men jeg ble slått i bakken av praten med Magnus. Jeg likte personligheten hans veldig godt. Og kompetansen både på trening, ledelse, utstyr .... Hvis vi ikke er gode på utstyr, blir vi stående langt bak i køen, mener Aalbu.
Jan-Erik Aalbu
Hoppsjef.
Tidligere topphopper og nå tv-ekspert Anders Jacobsen er ett år yngre enn Brevig og har fulgt hans karriere siden han kom inn som inn som den del av Kojonkoski-teamet som 25-åring:
– Magnus er vanvittig dedikert. Og en rett fram-type. Der er det rene ord for penga. Derfor er han lett å forholde seg til. Dessuten er han fantastisk på utvikling. Han har veldig nysjerrige øyne på sporten, mener Jacobsen.
– Magnus er en rett fram-type.
Anders Jacobsen.
Etter å ha gitt seg tidlig som aktiv, ble Magnus Brevig hopptrener i en alder av 20 år, så under finnen Mika Kojonkoski allerede som 25-åring. Siden har han gått gradene til toppen med 15 sammenhengende år som en del av landslagsapparatet. De siste ukene har hopperne hans hatt oppsiktsvekkende suksess på plast. OL-mesteren Marius Lindvik har stort sett flakset gjennom luften siden den eventyrlige dagen i den kineske fjellheimen. Nå har han slått alle i renn etter renn.
– Vi har hatt en bra sommer. Vi har fått til mye med lite per dags dato. Vi har lite penger, men gode hoppere. Det har vært en innholdsrik sommer med veldig god kontiunitet.
Norsk hoppsport er i økonomisk krise. Før sesongen ble det sagt at de aktive måtte ut med en egenandel på 50.000 kroner. En ny sponsor gjorde at de slapp det. Men situasjonen er fortsatt prekær.
– Vi sparer ikke bare på hver eneste krone, vi sparer på hvert eneste øre, sier Aalbu.
– Er det frustrerene å ha så lite? VG spør Magnus Brevig:
– Jeg kaster ikke bort tiden på det. Nå er vi der at vi har betydelig mindre midler enn i fjor. Vi må bare prøve å få mye ut av det. Det positive er at vi har så gode hoppere; Lindvik, Granerud, Forfang, Robert Johansson, Kristoffer Eriksen Sundal ... Jeg har stor tro på dem. Lindvik har vært best til nå, men det er flere som kan komme opp på hans nivå. Og det er store talenter også bak disse.
– Men lite penger samtidig som det er VM på hjemmebane ...
– Vi har et skyhøyt prestasjonspress de to neste årene med Trondheim-VM og så OL. Men jeg lar meg ikke stresse av det. Jeg tenker bare at vi må gjøre det beste ut av hver eneste dag og se hva det holder til. Det er vanskeligere å satse og mer slitsomt å organisere når du er blakk, men det er likevel mulig å være lykkelig!
PS: Verdenscupen i hopp starter på Lillehammer 22.-24. november.