Tar nytt grep: – Trussel­nivået er veldig høyt

1 month ago 27



STAVANGER (TV 2): Landene rundt Nordsjøen er alvorlig bekymret, ifølge PST.

 Robin Jensen / TV 2
BESKYTTES: Norske olje- og gassinstallasjoner beskyttes etter at Nord Stream ble sprengt i Østersjøen. Foto: Robin Jensen / TV 2

Publisert 26.08.2024 22:19

– Trusselnivået er veldig høyt i alle landene våre, sier nestleder Sinan Selen i den tyske sikkerhetstjenesten BfV.

– Hvor kommer trusselen fra?

– Russland er en av hovedaktørene. Men vi ser også etterretningsaktivitet fra andre aktører som Kina. Når det gjelder sabotasje, har vi fokus på Russland, sier den tyske BfV-toppen til TV 2.

 Kristian Myhre / TV 2
Sinan Selen er nestleder i den tyske, føderale sikkerhetstjenesten BfV. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Etter at Nord Stream i Østersjøen ble utsatt for sabotasje i 2022, ble beredskapen mot norsk sokkel skjerpet. Tyskland var et av landene som sa ja til å bidra med overvåking av olje- og gassinstallasjoner i Nordsjøen.

Nå styrker Norge, Tyskland og de andre landene som grenser til Nordsjøen samarbeidet for å møte den økte sabotasjetrusselen i Europa.

Mandag arrangerte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) et møte om trusselen mot energisektoren, under oljemessen ONS i Stavanger.

Det var PST som tok initiativet til mandagens møte, der representanter for næringslivet og flere lands sikkerhetstjenester deltok.

– Man bruker nye metoder og digital rekruttering for å nå frem til folk. Vi er opptatt av å forberede oss på og beskytte oss mot sabotasjetrusselen, sier PST-sjef Beate Gangås til TV 2.

– Økt risiko

Bakteppet er at flere europeiske land nylig har opplevd at det har blitt utført sabotasjehandlinger mot kritisk infrastruktur, eller at de er alvorlig bekymret for at sabotasje kan øke og utvides i nær fremtid. 

PST og E-tjenesten mener at Russland kan se seg tjent med å gjennomføre fysiske eller digitale sabotasjeaksjoner mot mål i Norge.

En sabotasjeaksjon vil mest sannsynlig bli utført på en måte som gjør det utfordrende å bevise hvem som står bak, fordi Russland ønsker å unngå en situasjon som kan utløse Natos artikkel 5 om kollektivt forsvar.

Natt til fredag oppdaget vakter droner i lufta over teknologiparken som blant annet huser våpenprodusenten Kongsberg Gruppen.

I forrige uke gikk alarmen ved en Nato-base i Tyskland som er hjem for overvåkingsfly. Som et sikkerhetstiltak ble alt ikke-kritisk personell sendt hjem.

Ifølge tyske sikkerhetskilder forelå det etterretningsopplysninger som tydet på at Russland planla sabotasje i form av et droneangrep mot AWACS-basen i Geilenkirchen.

 Christoph Reichwein / DPA / AP / NTB
Sikkerheten ble skjerpet ved Nato-basen i Geilenkirchen. Foto: Christoph Reichwein / DPA / AP / NTB

I april ble det oppdaget at en kommunikasjonskabel ved Forsvarets flystasjon på Evenes var kuttet. Saken ble anmeldt som skadeverk på infrastruktur.

PST-sjefen sier at samtalene de har med aktørene i energibransjen dreier seg om å beskytte leveransene av olje, elektrisitet og gass til Europa. 

– Det pågår en krig i Europa, og det har vært en økning i den generelle risikoen rettet mot energisektoren. Etter Ukraina-invasjonen har det skjedd endringer, også på dette området. Derfor er vi opptatt av at det er et godt samarbeid og god dialog med tjenestene og sektoren, sier Gangås.

– Kontakt og nært samarbeid med privat sektor er veldig nyttig. Det er et lurt og nyttig tiltak, sier Sinan Selen i den føderale sikkerhetstjenesten BfV om samarbeidet.

Har advart

I vår advarte flere etterretnings- og sikkerhetstjenester mot russisk sabotasje i Europa, i avisen Financial Times

Bombeangrep og brannstiftelser var blant sabotasjeaksjonene som det ble advart mot.

I en oppdatert vurdering skjerpet PST og Etterretningstjenesten sabotasjetrusselen mot aktører involvert i norske våpenleveranser til Ukraina.

Da ble sabotasjetrusselen mot norsk olje- og gassektor vurdert som uendret, og fortsatt som beskrevet i PSTs trusselvurdering fra februar.

– En russisk sabotasjeaksjon mot mål tilknyttet norsk gasseksport kan ha til hensikt å utløse eller forsterke en energikrise i Europa, heter det i vurderingen.

PST har tidligere i år avdekket russisk etterretning i Vestland, hvor flere agenter er avslørt, og mener det har vært snakk om forberedelser til sabotasje mot kritisk infrastruktur.

PST har sett russiske agenter om bord på fordekte maritime fartøy utenfor Bergen, sa PST-sjefen i Vestland til Bergens Tidende.

Read Entire Article