Ekspert langer ut: – Problematisk og uansvarlig

1 hour ago 2



På sosiale medier reklamerer influensere for alt mulig. 

Mobildeksler, klesplagg, mat, drikke, kosttilskudd, proteinpulver og nå også boliger. 

Denne uken publiserte den profilerte influenseren Oskar Westerlin flere stories om et boligsalg- og prosjekt i Lillestrøm. 

«Ti minutter tog fra Oslo, treningssenter i bygget, lave felleskostnader og en feit takterrasse», var blant noen av kommentarene til Westerlin om leiligheten til under to millioner kroner.

 Skjermdump Instagram
ANNONSE: Oskar Westerlin publiserte denne annonsen, hvor han lenker rett inn til den spesifikke leiligheten. Han har nærmere 300.000 følgere på Instagram. Foto: Skjermdump Instagram

Slik annonsering får ekspertene til å reagere.

I grenseland 

Spareøkonom i Lendo, Kornelia Minsaas, mener slike annonser er problematiske. 

– Min første reaksjon var at jeg ble bekymret. Å reklamere for eiendommer til flere millioner er noe helt annet enn å reklamere for en pose proteinpulver, sier Minsaas.

Hun mener det er bekymringsverdig at influensere som Westerlin gir investeringsråd. 

– Det er i grenseland. Hadde han tjent penger på bolig, så ja, men det er ikke det han har blitt en vellykket businessmann på; det er underholdning på sosiale medier.

GREIT?: Spareøkonom Kornelia Minsaas mener Westerlin er en kreativ og dyktig influenser, men at hans nylig boligsalg-reklame er problematisk. Foto: Christian Lunde
GREIT?: Spareøkonom Kornelia Minsaas mener Westerlin er en kreativ og dyktig influenser, men at hans nylig boligsalg-reklame er problematisk. Foto: Christian Lunde

– Vi vet at mange unge gutter er stor fan av Oskar og kan lett bli påvirket av hans anbefalinger. Å hive seg på et såpass forpliktende kjøp kan prege økonomien og hverdagen i stor grad.

Minsaas påpeker at det er utrolig viktig at følgerne tenker ekstra kritisk.

– De må gjøre grundig research, se etter eventuelle mangler, tenke på om de vil trives der, om det er økonomisk og om leiligheten vil øke i verdi over tid.

Hun lurer på om Westerlin kan gå god for boligsalget ham selv.

– Jeg synes det er kreativt, men også uansvarlig. Han har ikke kjøpt leilighet der selv, virker det som. Det blir som å lure folk til å flytte til en annen by. Og det er ikke helt riktig. 

Les Oskar Westerlins svar nederst i saken.

Må ikke trå feil

Daglig leder av Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl Geving, kjenner til problematikken som nylig har oppstått.

Han forteller at meglere skal følge markedsføringsloven og deres retningslinjer. Det tilsier at annonseringen skal være tydelige og balansert.

– Det er den største økonomiske investeringen for folk flest og da er det uhyre viktig at markedsføringen er på stell, sier Geving.

– Problemet er at de fleste influenserne har ingen kompetanse på markedsføring. Da er det fare for at en person som bare framsnakker, er overdrevent positiv og dermed bidrar til en ubalansert markedsføring.

 Gorm Roseth / TV 2
MÅ VÆRE TRYGT: Carl Geving mener at meglerne har betydelig ansvar for kjøper og selger og må sørge for at begge parter kommer trygt og godt gjennom handelen. Foto: Gorm Roseth / TV 2

Han mener det er viktig at også negative sider kommer frem.

– Det er egentlig ikke et ansvar man bør påta seg som megler. Hvis man trekker inn en uskolert influenser, så øker risikoen for brudd på loven.

Han sier at megleren vil stå ansvarlig for opplæring av influenseren for å sikre at influenseren ikke opptrer i brudd med markedsføringsloven.

– En megler som engasjerer noe sånt bør kunne reglene og ikke trå feil. Man bør tenke seg om både to og tre ganger.

Må følge loven

Begge ekspertene har fundert på om slik reklamering er lovlig eller ikke. Det kan underdirektør i Forbrukertilsynet, Marit Evensen, svare på. 

Hun forteller at all markedsføring av bolig er underlagt loven, uavhengig av hvilket medium eller hvilken kanal som benyttes. 

– Så lenge influenserne overholder markedsføringslovens regler, så kan influensere også markedsføre boliger, svarer Evensen.

Likevel kan hun ikke svare på enkelthendelser, slik som dette.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
STOR PÅVIRKNING: Oskar Westerlin er en av Norges største influensere og legger daglig ut innhold på sosiale medier. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Bolig er en svært stor investering, det er derfor svært mye å tenke på i markedsføringen av boliger, fortsetter hun.

De har derfor utarbeidet en egen veileder for markedsføring av boliger, og hva man særlig må passe på.

Hun påpeker at det er viktig med en balansert og veiledende markedsføring som gir en korrekt fremstilling av boligen. 

– Dersom en influenser markedsfører en bolig på sosiale medier, så må hen ta hensyn til begrensninger i annonseformatet når hen utformer markedsføringen, slik at det gir et korrekt inntrykk av boligen, uansett annonseformat.

Tas på alvor

Studio 11 er et splitter nytt leilighetskompleks som distribueres av meglerkjeden Privatmegleren. 

TV 2 har sendt både Oskar Westerlin og prosjektmegleren i Studio 11 en henvendelse. 

– Jeg mener ikke det er uansvarlig å reklamere for dette. Annonsene er tydelig merket som reklame, og vi følger selvfølgelig markedsføringsloven, svarer Oskar Westerlin til TV 2.

– Jeg kan selv stå inne for produktet, og hvis jeg kan bidra til å opplyse om, og hjelpe unge med å komme inn på boligmarkedet, ser jeg det som noe positivt, fortsetter han. 

Også eiendomsmegler Steinar Gundersen mener at annonsene er innenfor regelverket.

– Vi forstår bekymringen som har blitt reist, og tar den på alvor. Når vi samarbeider med influensere som Oskar Westerlin via hans management, Max Social, gjør vi det med tydelige rammer og ansvarlighet, svarer Gundersen.

Han forteller at målet er å nå ut til målgruppen av unge voksne som vurderer å kjøpe sin første bolig.

– Vi jobber nøye med å sikre at informasjonen som gis, er korrekt og relevant for dem som faktisk er klare for å gå inn i boligmarkedet. Vi er bevisste på at boligkjøp innebærer store beløp, og at det krever både økonomisk forberedelse og grundig vurdering.

Han mener de er opptatt av å gi et balansert og realistisk bilde av hva det vil si å kjøpe bolig.

– Det er viktig å understreke at influenserne brukes kun som en markedsføringskanal for å skape interesse for Studio 11, og at det er vi som eiendomsmegler som tar hånd om det profesjonelle og tekniske rundt et boligkjøp.

Read Entire Article