– Drittmat

3 hours ago 4



– Det er ikke tvil om hva folk får. Det er en grønn guffe som ikke smaker noe godt. Vi får kalle en spade en spade – det er drittmat, sier matinfluenser Kristoffer Gregersen.

Saken oppsummert

  • Kristoffer Gregersen kritiserer ferdigdippene med oste- og guacamolesmak for å inneholde lite ost og avokado, og kaller dem «drittmat».
  • Santa Maria og Coop bruker betegnelsene «style» for å antyde smak, men innholdet av hovedingrediensene er lavt.
  • Noen ferske guacamolevarianter inneholder opptil 96 prosent avokado, i motsetning til de kritiserte ferdigdippene.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

På bordet har TV 2 hjelper deg ni forskjellige «oste»- og «guacamole»-dipper til fredagstacoen. 

Spørsmålet er hvor mye ost og avokado det er i disse ferdigdippene.

– Hårreisende

Gregersen har instagramkontoen @Styrunna, hvor han tipser nesten 60.000 følgere om hvilke matvarer de ikke bør kjøpe. 

Hans konklusjon er at du må styre unna disse dippene.

– Det er helt hårreisende. De lurer folk, sier han. 

Den velkjente «Santa Maria Dip Tex MEX Style», som på forsiden har en liten skål med noe som ser ut som guacamole, har lenge irritert ham. 

– De har bevisst laget et produkt som fremstår som guacamole, men ikke er det, sier Gregersen. 

 Privat
LURER FOLK: Matinfluenser Kristoffer Gregersen er irritert. Foto: Privat

Dippen består av masse vann, løk, tomat, solsikkeolje og stivelse. Det finnes bare 1,5 prosent avokado i blandingen.

Den nye dippen til Coop går enda lenger i sin antydning om at dette er skikkelig saker. Dippen heter «Guacamole Style Dip» med ordet «style» i mindre bokstaver. 

Her er riktignok mengden avokado på seks prosent, men vann er fortsatt hovedingrediensen. 

Med nok stivelse og aromastoffer, skal disse produktene gi publikum en følelse av å spise ekte guacamole. 

Er cheesy ost?

«Oste»-sausene er ikke bedre. På Kiwi og Meny selger de sin egen merkevare, «Eldorado Cheesy Cheddar Style». 

Siden de bruker ordene «cheesy» og «style», mener produsenten at det er greit at dippen inneholder absolutt null cheddar, bare cheddar-aroma. 

Det finnes riktignok én prosent ostepulver i blandingen.

 Ståle Winterkjær/TV 2 hjelper deg
OSTETE: «Cheesy Cheddar Style» inneholder null cheddar, bare aroma. Foto: Ståle Winterkjær/TV 2 hjelper deg

– Siden produktet har smak av cheddar, har vi ønsket å fremheve dette på emballasjen, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen.

Hun legger til at de ikke har mottatt klager på produktet.

 Per Haugen / TV  2
NULL KLAGER: Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen forsvarer produktet. Foto: Per Haugen / TV 2

Men i TV 2 hjelper degs uhøytidelige smakstest får flere av «oste»-dippene hard medfart.

– Nei, fysj a'meg, utbryter smakstester Thea.

– Dette skulle ikke vært lov å selge, sier hun.

Se hvilken dipp som er verst og best i videoen:

Er én prosent nok?

Santa Maria satser nok en gang på lite av de originale råvarene i sin «Dip Nacho Cheese Style». Én prosent cheddar har produsenten fått plass til.

– Produktnavnene «Dip Nacho Cheese Style» og «Dip Tex MEX Style» er navngitt for å tydelig kommunisere deres smaksprofil. 

– Begrepet «stil» brukes på tvers av bransjen for å beskrive en smak, og innebærer ikke nødvendigvis at smaksretning og hovedingrediens er én og samme ting, sier administrerende direktør Stian Hvaal Møller i Retail Paulig Norway AS, som representerer amerikanske Santa Maria i Norge.

– Maksimerer profitt

Coops «Tex MEX Cheese Sauce» inneholder ti prosent ost. Dette imponerer ikke matinfluenser Gregersen.

– Det skulle ikke være lov å kalle det ostesaus når man bare har ti prosent ost i produktet, og det er enda verre når dette er fremstilt av ostepulver. Vi må få en lovendring som gjør at presentasjonen til matvareindustrien blir mer ærlig. Det de gjør nå er bare å maksimere profitt. Her er det ikke yrkesstolthet, men bare profitt, profitt, profitt, sier han.

Forbrukerrådet er enig:

– Vi mener at det bør komme tydelig frem på forsiden av produktet hva det inneholder. Man skal slippe å lese innholdsfortegnelsen på alt man kjøper, sier ernæringsfysiolog og seniorrådgiver Aysha Grönberg i Forbrukerrådet.

 Helen Mehammer / Forbrukerrådet
TYDELIG MERKET: Ernæringsfysiolog og seniorrådgiver Aysha Grönberg vil ha tydelig merking. Foto: Helen Mehammer / Forbrukerrådet

Men det er Mattilsynet som til slutt avgjør om produktet er lovlig merket eller ikke. 

– Som forbruker skal det være lett å sammenligne ulike produkter, og det skal god og riktig merking hjelpe deg med, sier Margrethe Hovda Røed, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet hos Mattilsynet. 

– Helhetsvurdering

Hvor mye ost skal man ha for å kalle det ostesaus? 

Det har ikke Mattilsynet en grense på. Men et ufravikelig krav er at det må være angitt mengde ost i ingredienslisten på produktet. Noe alle produsentene følger. 

Hva med navn som «Cheesy» og «Guacamole Style»? Er det lovlige navn på noe som bare har noen få prosent med ost og avokado? Svaret er ikke entydig:

– Betegnelsen skal ikke villede forbrukeren, men hva som regnes som villedende, vil være en helhetsvurdering av merkingen, sier Røed og tilføyer:

– Dersom mengdene av en ingrediens er altfor lave, vil dette kunne være villedende fordi produktet fremstår som noe det ikke er.

Dermed får man først svar på om dette er lovlig når det blir gjort et tilsyn av varen. 

– Mye dritt

Blant guacamole-variantene er innholdet av avokado jevnt over høyere. Men Kristoffer Gregersen blir ikke imponert over Old El Paso og Taco Town som kaller produktene guacamole selv om de bare inneholder 14,5 prosent avokado.

– Det skulle ikke vært lov å kalle det guacamole når det er så mye dritt i produktet. Hvis dette er lovlig, må det gjøres noe med lovverket. 95 prosent avokado er nærmere en typisk guacamole, sier matinfluenceren. 

Kvalitetsansvarlig Pernille Hjemli i Oluf Lorentzen AS, som står bak merkevaren Taco Town, forsvarer at de bruker navnene «Cool Guacamole» (14 prosent avokado) og «Double Dip Cheese Salsa» (10,5 prosent ost) og følger reglene til Mattilsynet om å gi korrekt og ikke villedende informasjon.

– Avokado og ost er eksempler på dyrere råvarer, ved å bruke mindre av disse i toppingene, kan vi tilby et rimeligere produkt som forbedrer fredagstacoen uten å gjøre måltidet betydelig dyrere, sier Hjemli.

Old El Paso har ikke besvart våre henvendelser.

– 96 prosent avokado

Alle matvarekjedene har i tillegg mange ferske guacamolevarianter i kjølereolene i frukt- og grøntavdelingen.

 Ståle Winterkjær / TV 2 hjelper deg
FERSKT: Hos Extra, Kiwi og Rema 1000 kan du få varianter med over 90 prosent guacamole. Foto: Ståle Winterkjær / TV 2 hjelper deg

Rema 1000 har sin egen ferske guacamole med 96 prosent avokado. Men selger også de kunstige «oste»- og «guacamole»-dippene. Rema 1000 er ikke fornøyd med disse produktene: 

– Kundene våre skal få produkter til lav pris og høy kvalitet, og foreløpig har vi ikke lyktes med å finne en leverandør som leverer på våre krav, sier produkt- og innkjøpssjef Astrid Stærkebye i Rema 1000. 

– Tydelig

Coop-kjedene har sine egne merkevarer når det gjelder både de gule og grønne dippene, med henholdsvis ti prosent ost og seks prosent avokado.

 Espen Solli
FØLGER REGELVERKET: Simen Kjønnås Thorsen i Coop sier de merker tydelig. Foto: Espen Solli

– Vi merker innholdet i våre produkter tydelig på pakken og i henhold til regelverket, sier kommunikasjonsrådgiver Simen Kjønnås Thorsen i Coop. 

Read Entire Article