Telenor legger seg flate etter problemer med nødnumrene

2 hours ago 2



Nkom har varslet en utvidet tilsynssak etter problemer med både 110, 112 og 113 natt til fredag. – Sånt som ikke skal skje, sier Telenor.

 Heiko Junge / NTB
BLÅLYS: Nødnumrene var nede i drøyt tre timer natt til fredag. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert 18.10.2024 09:07 Sist oppdatert 2 minutter siden

Nødnummeret til både brannvesen, politi og ambulanse sluttet å fungere natt til fredag. Det var altså umulig å komme gjennom dersom du forsøkte å ringe 110, 112 eller 113. 

Agder politidistrikt meldte først om problemene, men det viste seg snart at det gjaldt hele landet. 

Feilen oppsto rundt klokken 23 torsdag kveld, og ble rettet litt over klokken 02 om natten – altså drøyt tre timer senere. 

Det er foreløpig ukjent hvor mange anrop som ikke gikk gjennom på grunn av telefonproblemene, eller hva som var årsaken til problemene. 

Utvider tilsyn 

– Dette ser vi alvorlig på. Dette er nummer som folk bruker når de er i nød, og som skal virke, og når det ikke virker så er det alvorlig, sier Svein Sundfør Scheie til TV 2. 

Han er sikkerhetssjef i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), som blant annet regulerer telekommunikasjonssektoren i Norge. 

Dette er heller ikke første gang noe lignende har skjedd. Nkom åpnet nylig et tilsyn etter at det oppsto problemer med nødnummeret 112 i snaut to timer en torsdagskveld i august. 

– Vi utvider nå tilsynet og tar med hendelsen i natt, sier sikkerhetssjefen til TV 2. 

Beklager 

Det er Telenor som tilbyr nødnettet til de forskjellige etatene. Dekningsdirektør Bjørn Amundsen bekrefter til TV 2 at de hadde problemer natt til fredag. 

– Det ser foreløpig ut som det er snakk om en feil på en database, men vi må bruke dagen i dag på å finne rotårsaken, sier Amundsen.

Han understreker at de også ser alvorlig på situasjonen. 

– Vi legger oss helt flate. Dette er det bare å beklage. Dette er sånt som ikke skal skje, sier dekningsdirektøren.

Telenor har ikke fått tilbakemeldinger om at feilen har fått fatale konsekvenser i løpet av natten. 

– De aller fleste som ringte nødnummeret kom gjennom, men de kom gjennom til feil distrikt. Dersom jeg hadde opplevd å ikke komme gjennom på 113, så ville jeg forsøkt et av de andre nødnumrene, for eksempel 112, sier Amundsen

Etter å ha blitt spurt om hva han synes om tilsynssaken, svarer dekningsdirektøren følgende: 

– Nå må vi bruke dagen i dag for å finne årsaken til dette, men jeg kan love alle at vi gjør alt vi kan for at det ikke skal skje igjen.

Venter konklusjon i november

Nkom hadde kommet ganske langt i undersøkelsene av forrige hendelse, ifølge Scheie. 

– Vi er i analysefasen. Planen var å bli ferdig med det i løpet av oktober. Vi tar nå inn i tilsynet hendelsen i natt, og regner med å avslutte tilsynet av alle hendelsene knyttet til nødnummer i løpet av november, sier han. 

– Har dere noen foreløpig konklusjon fra undersøkelsene deres i august?

– Det er litt tidlig, men det er indikasjoner på at det har skjedd feil i forbindelse med planlagt oppgradering av en plattform fra Telenor sin side, svarer sikkerhetssjefen. 

– Er det tenkelig at noe lignende har skjedd også i natt?

– Det er litt tidlig å si, men det er ikke unaturlig å se på det i samme sammenheng som feilen i august. Det er åpenbart en av tingene vi vil undersøke, om det har noe sammenheng.

Read Entire Article