Tar nytt grep: – Bør gå en alarmklokke

3 hours ago 3



Ny meldeordning:

Etter TV 2s avsløringer i høst, mener helseminister Jan Christian Vestre det haster. Nå tar han et nytt grep, og kommer samtidig med et stikk til Høyre.

 Thomas Evensen / TV 2
TRAVELT: Helse- og omsorgsministeren er en travel mann. Nå har han det også travelt med å få bedre oversikt over alvorlige hendelser som skjer på sykehusene. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Publisert 25.11.2024 18:37 Sist oppdatert 19 minutter siden

TV 2 har i en serie saker i høst avslørt hvordan nesten 1000 personer har mistet livet i uønskede hendelser på norske sykehus de siste fem årene. 

I alle dødsfallene var kommunikasjonssvikt en medvirkende årsak til at pasienten døde. 

Men dette var tall myndighetene selv ikke var klar over. Til tross for flere advarsler, la Solberg-regjeringen ned meldeordningen for alvorlige hendelser og dødsfall i helsevesenet i 2019. 

En konsekvens av dette, var at man mistet en nasjonal oversikt over feil som skjer på norske sykehus.

– Sterkt uenig 

 Nå tar statsråd Jan Christian Vestre (Ap) grep for å rydde opp. 

– Vi var sterkt uenig i Solberg-regjeringen og Høies forslag. Vi advarte mot det da, og dessverre ser det ut som at advarslene ikke var ubegrunnede, sier Vestre til TV 2. 

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
VIL HA FORTGANG: Helseministeren lover at så lenge han er sjef, vil departementet jobbe raskt med å forbedre pasientsikkerheten. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Derfor sender helseministeren og regjeringen nå ut forslag om en ny meldeordning. 

– Med den nye meldeordningen blir det lettere å melde fra om alvorlige hendelser. Det blir også lettere å lære av dem, og det vil forhåpentligvis bidra til at feil ikke gjentas, sier han. 

– Bør gå en alarmklokke

Statsråden sier de nå skal samle alt på et sted, og at det vil gjøre det enklere å varsle. 

– Dette er en del av et større arbeid hvor vi også vil få en nasjonal oversikt. Slik at hvis vi ser at den samme feilen gjentas mange ulike steder, så bør det gå en liten alarmklokke. 

Vestre understreker at han er utålmodig med å få dette på plass. 

– Jeg mener at sakene vi har sett gjennom høsten, viser at det er behov for handling. Derfor har vi jobbet intenst med å få dette på plass. 

Høyre-stikk

Men hvis dagens meningsmålinger står seg, mister Vestre og Arbeiderpartiet makta til neste år. Da tar partiet som la ned meldeordningen over. 

– Er du redd for at den jobben dere gjør nå, skal være forgjeves?

– Det er velgerne som bestemmer da. Og jeg har tenkt at vi skal vinne dette valget.

Helse- og omsorgsministeren kommer samtidig med et stikk til Høyre. 

– Jeg tror alle politiske partier lærer av sine feil, og jeg håper derfor at opposisjonen, og Høyre spesielt, også ser at det er behov for denne ordningen og at de derfor vil støtte dette arbeidet fremover. 

Fakta om den nye meldeordningen

Regjeringen foreslår å oppheve lov om Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom), samt endringer i helsetilsynsloven, tjenestelovene og pasient- og brukerrettighetsloven.

Lovforslaget innebærer at Ukom slås sammen med Statens helsetilsyn og at dagens to varselordninger for alvorlige hendelser reduseres til én.

I ny meldeordning skal meldinger om alvorlige hendelser sendes til statsforvalterne.

Kilde: Regjeringen

– Feil

Høyres helsepolitiske talsperson Tone Wilhelmsen Trøen sier til TV 2 at det viktigste for Høyre, er at pasientsikkerheten bedres, at feil rettes opp og at de som opplever det verst tenkelige får hjelp og oppfølging i etterkant. 

– Fremstillingen av at det ikke har vært oversikt over alvorlige hendelser og dødsfall er feil. Det er riktig at Helsedirektoratet ikke lenger har ført en samlet oversikt for landets sykehus, men til gjengjeld har Statens helsetilsyn ført en oversikt for alle helseinstitusjoner, ikke bare sykehus.

 Jan Helge Rambjor/TV2
MÅ BLI BEDRE: Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen, er tydelig på at pasientsikkerheten må bedres. Foto: Jan Helge Rambjor/TV2

Både Helsedirektoratet og Statens Helsetilsyn har imidlertid vært tydelig på at oversikten har vært mangelfull

– TV 2s tall viser at vi har ufullstendige data om ting som går galt. Det er ikke bra at vi ikke gjør denne typen analyser selv, har direktør Sjur Lehmann uttalt.

Og mens vi venter på den nye meldeordningen kommer statsråden med et tydelig krav til sykehusene. 

– Det aller viktigste sykehusene gjør, er å være opptatt av pasientsikkerhet hver eneste dag. Alle kan gjøre feil, men da er det desto viktigere at vi lærer av de feilene. 

Read Entire Article