Vil endre loven om trossamfunn

2 hours ago 3



De lukkede menighetene

Dokumentarserien «Under Guds øye» har gjort inntrykk på Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp). Nå vil hun endre loven for å åpne opp de lukkede menighetene.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
KREVER MER ÅPENHET: Barne- og familieministeren har også ansvaret for livssynsfeltet. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Publisert 25.11.2024 20:46

– Jeg reagerer på det jeg ser. Det er ikke slik at et trossamfunn skal være et fristed for lovbrudd eller brudd på barns rettigheter. 

Det sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp). Hun har også politisk ansvar for tros- og livssynssamfunn i Norge. Nå tar hun grep for å åpne opp de lukkede, religiøse samfunnene for å hindre en usunn og skadelig praksis. 

Spesielt er hun bekymret for barna i disse menighetene. 

– Vi må være tydelige på at lover og regler som omhandler barn i Norge, de må vi forvente at alle skal rette seg etter, og ikke lage særordninger for dette i for eksempel tro- og livssynssamfunn, sier Toppe. 

 Sven-Erling Brusletto/ TV 2
BARN: Flere titalls barn har hatt sin oppvekst i Sannhetens ord bibelsenter i Slemmestad. Foto: Sven-Erling Brusletto/ TV 2

Det er spesielt det som fortelles om hvordan det har vært å vokse opp som barn i menigheten Sannhetens ord bibelsenter som har rystet statsråden.

Sak til Stortinget 

Det å skape frykt hos barn med et sterkt fokus på Satan og trusselen fra demoner, og sosial kontroll ved at barn ikke får delta i normal lek og sosial omgang med andre, kan være brudd på Barneloven, Straffeloven, Grunnloven og FNs barnekonvensjon.   

Nå har hun sendt inn sak til Stortinget, der hun vil endre lov om trossamfunn. 

– Vi har nettopp levert inn sak til Stortinget om endring i trossamfunnsloven, der vi foreslår en rekke ting for å få en tettere dialog mellom myndighetene og trossamfunnene. Det kan for eksempel være nasjonale konferanser, noe jeg vil ha mer av, sier Toppe. 

– Grusomt

Etter at dokumentarserien har blitt publisert, har TV 2 mottatt en rekke henvendelser fra medlemmer og tidligere medlemmer i ulike menigheter som forteller det samme. Mange sliter med selvforakt, skam og frykt etter år med det de beskriver som manipulasjon, kontroll og krav om underkastelse. 

 Petter Sorum-Johansen / TV2
GRUSOMT: Generalsekretæren i Norges kristne råd, Erhard Hermansen, mener kristen-Norge trenger en åpenhetsprosess. Foto: Petter Sorum-Johansen / TV2

–Jeg tenker det er helt forferdelig. For barn å vokse opp i dette er helt grusomt.

Det sier generalsekretæren i Norges kristne råd.  Erhard Hermansen har 25 kirkesamfunn under seg, men sier det er vanskelig å få øye på det som skjer i de lukkede miljøene. 

Nødvendig prosess

– Utfordringen er jo at disse menighetene er så lukket av vi vet veldig lite om de. Vi vet ikke om de, sier han. 

Nå ønsker han, og håper på, at beretningene fra utbryterne fra Sannhetens ord bibelsenter kan være starten på en åpenhetsprosess i disse delene av kristen-Norge. 

– Det gjør utrolig dypt inntrykk, et sterkt inntrykk. Det er viktig at disse historiene kommer frem slik at vi kan gjøre noe med det.

– Kan det være starten på en god prosess? 

– Jeg tror det er en helt nødvendig prosess, og en viktig prosess. At vi har en plikt til å si i fra er jo helt opplagt når det kommer til å trygge barn, sier Hermansen. 

Ser starten på noe

En av de med lengst erfaring som kristen leder i Den norske kirke, er Solveig Fiske. Hun var biskop i Hamar i 18 år, frem til 2022. Hun sier hun har sett lignende forhold før, når vonde ting har begynt å komme for en dag. 

 Petter Sorum-Johansen / TV2
BEGYNNELSEN PÅ NOE: Biskop emerita Solveig Fiske tror vi ser starten på mer åpenhet om de lukkede menighetene. Hun har sett lignende før. Foto: Petter Sorum-Johansen / TV2

– Når dette nå har fått søkelyset på seg, så kan det være flere som våger å fortelle. Dette har vi jo sett i historier om misjonærbarn, og vi så det om vold og seksuelle overgrep. Først var det mostand, forbauselse, forskrekkelse og vegring. Men i dag er det mange som våger å fortelle. Jeg tror dette vil være en lignende prosess, sier Fiske. 

Barne- og familieministeren understreker at det er vanskelig å vedta åpenhet, og fastholder at at en åpenhetskultur må bygges gjennom bedre dialog. 

– Det er vanskelig når det er så lukket, så noe av det viktigste vi kan gjøre er å sette krav til åpenhet og innsyn i trossamfunnene. Det er krav i trossamfunnsloven om at det skal rapportere hva slags praksis man har og at dette ikke er i strid med grunnleggende rettigheter. 

– Jeg ønsker nå at vi tar initiativ til en bredere dialog mellom myndighetene og trossamfunnene slik at vi i fellesskap kan arbeide for mer åpenhet og innsyn, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe.     

Read Entire Article