Ta mpox-vaksine? Dette sier ekspertene

1 month ago 26



En mpox-infeksjon kan være smertefull, men det er gode grunner til at norske myndigheter er varsomme med vaksinering.

 En sykepleier fyller opp en dose med mpox-vaksine. Blir dette et kjent syn for nordmenn etter hvert? Foto: Jeenah Moon / AP / NTB
VAKSINE: En sykepleier fyller opp en dose med mpox-vaksine. Blir dette et kjent syn for nordmenn etter hvert? Foto: Jeenah Moon / AP / NTB

Publisert 20.08.2024 16:52

Med covid-pandemien ferskt i minne, er det mange spørsmål som melder seg når nye virus begynner å spre seg.

Akkurat nå pågår det et utbrudd av mpox - tidligere kjent som apekopper - i det afrikanske landet Kongo.

WHO har allerede erklært utbruddet en internasjonal folkehelsekrise, og før helgen ble det påvist et tilfelle i nabolandet vårt, Sverige.

– Vi regner med at det er sannsynlig å få enkelttilfeller både her i Norge og andre europeiske land også, sier avdelingsdirektør Siri Feruglio i FHI til TV 2 mandag.

 Arlette Bashizi / Reuters
UTSLETT: Her kan du se en person med tydelige mpox-utslett, ved et behandlingssenter i det afrikanske landet Kongo. Foto: Arlette Bashizi / Reuters

Det tror også andre eksperter TV 2 har snakket med. Før helgen betegnet professor i medisinsk mikrobiologi, Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø, muligheten som «ikke liten».

Dette er rådet

Et av spørsmålene nå er hvorvidt nordmenn bør vaksinere seg mot mpox-viruset.

Ifølge Feruglio kan sykdommen gi feber, hodepine, muskelsmerter og de karakteristiske utslettene som flere medier har slått stort opp.

– Man kan få smertefulle blemmer i huden, men sykdommen anses likevel som mild, sier hun.

Det finnes en effektiv vaksine mot mpox, men FHI sier folk flest ikke trenger å tenke på vaksinering nå.

– For den generelle befolkningen er det ingen grunn til å vaksinere seg. De som kanskje kan vurdere det er helsepersonell og andre som jobber med smittede.

Her kan du lese utfyllende informasjon fra FHI om mpox-vaksinering.

 Annika Byrde
BEROLIGER: Avdelingsdirektør Siri Feruglio i Folkehelseinstituttet sier det ikke er grunn til å frykte mpox-viruset. Foto: Annika Byrde

Frykter for tilgangen

Til forskjell fra covid og andre luftbårne sykdommer, skal det nemlig ganske mye til å bli smittet av mpox.

– Man trenger ganske nær kontakt for å bli smittet. Ofte blir personer smittet av andre i husholdningen, sier Feruglio.

En annen grunn til at myndighetene er restriktive med vaksiner, er frykten for at man skal gå tom.

– De afrikanske landene som nå rammes av mpox sliter med tilgang på vaksinen. Dette jobber internasjonale organisasjoner med å få løst.

 Christophe Simon / AFP / NTB
IMVANEX: Dette er mpox-vaksinen som flere land nå trenger. Nå jobbes det med å produsere nok. Foto: Christophe Simon / AFP / NTB

– Sårbare barn

Akkurat som med covid-viruset, muterer også mpox. Søndag meldte Leger Uten Grenser via NTB at de var svært bekymret over hvor hurtig den nye mpox-varianten sprer seg i Kongo.

– Uten forbedret tilgang til vaksiner vil tusenvis av mennesker ikke kunne beskytte seg mot infeksjon, inkludert barn under 15 år, sa Justin Eyong, koordinator for organisasjonen i regionen.

I alt 18.737 mistenkte eller bekreftede tilfeller av mpox er rapportert i Afrika siden begynnelsen av året, inkludert 1200 tilfeller i løpet av en uke alene, opplyste Den afrikanske unions (AU) helsebyrå lørdag.

Ifølge Redd Barna smittes nyfødte barn av viruset på Kongos sykehus.

– Det er de mest sårbare barna som kommer dårligst ut av dette, sier Revati Phalkey, global direktør for helse og ernæring i Redd Barna.

 GUERCHOM NDEBO
JOBBER: Ferskt bilde av helsearbeidere som jobber med å holde mpox-utbruddet i sjakk ved et sykehus i den kongolesiske byen Goma. Foto: GUERCHOM NDEBO

Lager vaksiner

Før helgen opplyste den danske vaksineprodusenten Bavarian Nordic at de vil produsere 10 millioner doser vaksiner mot den nye mpox-varianten innen 2025.

Selskapet sier de avventer ordre fra de aktuelle landene før produksjonen starter.

– Vi må se kontraktene, sa visepresident i Bavarian Nordic til AFP.

Per nå har laboratoriet rundt 500.000 doser på lager, ifølge ham.

Read Entire Article