Syria-søstrene: Kom med nye opplysninger før rettssaken

2 hours ago 3



 Privat / PRIVATDe to søstrene var unge da de dro til Syria. Ti år senere skal saken deres opp i retten. Foto: Privat / PRIVAT

Forsvarer Geir Lippestad mener nye avhør kaster lys over hvorfor søstrene dro til Syria.

onsdag 9. oktober kl. 15:52

De to søstrene reiste til Syria i 2013. De var da 16 og 19 år. De var i Syria i 10 år før de i mars i fjor ble de hentet tilbake til Norge av Utenriksdepartementet fra leiren Roj i Syria.

I Norge ble de siktet og pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Senere ble de tiltalt for terrordeltagelse. Påtalemyndigheten mener de to frivillig deltok i en terrororganisasjon ved å reise ned, gifte seg, bo i IS-kontrollerte områder og utføre husarbeid.

De to søstrene er også tiltalt for å ha deltatt på shariakurs i regi av IS og for at de «forsøkte å få kvinner til å reise til Syria og gifte seg med mannlige IS-deltagere».

Hvorfor dro de?

Rettssaken mot de to søstrene skulle egentlig ha startet forrige uke, men ble utsatt med en uke på grunn av nye avhør.

– Det var politiet, som ba om et nytt avhør, etter at vi fremla nye opplysninger i saken, som vi mener kaster lys over det valget, som ble tatt om å reise fra Norge, sier Geir Lippestad.

Aftenposten har også de nye opplysningene.

 Alf Simensen / NTBHer er forsvarerne til jentene avbildet på Oslo Lufthavn, dagen søstrene landet i Norge. Til venstre: Hilde Firman Fjellså og til høyre Geir Lippestad. Foto: Alf Simensen / NTB

Lippestad er forsvarer til den eldste av søsteren. Det var hun som var i avhøret.

Han mener opplysningene kaster lys over hvorfor søstrene i utgangspunktet dro til Syria.

– Det store spørsmålet er hvorfor man gjør et sånt valg. Å reise fra trygge Norge til et så usikkert land som Syria. Hva man reiste fra, er relevant for å forstå det, sier Lippestad.

– Jeg tror det er lett å forstå når man får vite hva dette dreier seg om, men nå kan jeg ikke gå inn det, sier han.

Statsadvokat, Marit Formo, er klar over at det har vært nye avhør i saken.

– Om disse opplysningene har betydning i saken og i hvilken grad disse opplysningene kaster lys over hvorfor søstrene reiste til Syria, vil vi komme nærmere tilbake til i rettssaken, sier hun.

Skal forklare seg

Rettssaken mot de to søstrene starter tirsdag neste uke. Det er forventet at de vil forklare seg i saken.

Mange har hørt om de to søstrenes liv gjennom boken til Åsne Seierstad « To søstre», men nå er det første gang man hører hvorfor de dro til Syria fra dem selv og hvordan livet der var.

– Hun ser frem til å forklare seg, sier Lippestad om sin klient.

– Min klient har forklart seg i avhør i over ett år og ser frem til å fortelle sin historie i rettssaken, sier Hilde Firman Fjellså, forsvarer til den yngste av søstrene.

Read Entire Article