Syltynt om planteoljer og kosthold

1 month ago 17



Er planteolje like skadelig som sigaretter? Som å påstå at Elvis lever, mener Petter Haas Brubakk. Illustrasjonsfoto: Shutterstock, NTB

Aftenposten bidrar til å skape ytterligere forvirring i befolkningen om hva som er et sunt kosthold.

Publisert: 10.09.2024 22:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Helsedirektoratet har lansert nye nasjonale kostråd. Mye av debatten etterpå har dreid seg om hvordan sikre at flest mulig følger kostrådene.

Et råd er: «Velg planteoljer med umettet fett og myk margarin laget av disse fremfor smør, smørblandinger, hard margarin og tropiske oljer som palme- og kokosolje». Denne anbefalingen bygger på de nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR2023), som har konkludert med at det er anbefalt å velge vegetabilske oljer fremfor smør og tropiske oljer.

Aftenposten publiserer imidlertid artikkelen «Robert Grane unngår de fleste planteoljer. Åtte av disse er like skadelige som sigaretter, mener lege». Artikkelen baserer seg i hovedsak på Robert Grane, som ifølge avisen leser forskningsartikler og er opptatt av å utfordre etablerte sannheter. Artikkelen trekker også frem en amerikansk leges hypoteser om planteoljer og mulige helseeffekter. Og selv om Linda Granlund fra Helsedirektoratet og forsker Jacob Juel Christensen fra Universitetet i Oslo får slippe til etter hvert, er skaden selvsagt skjedd.

Det er naturligvis ikke Aftenpostens oppdrag å formidle de offisielle kostrådene. Kritiske spørsmål skal stilles, og alternative stemmer få slippe til. Overskriften som kobler tobakksrøyking til planteoljer, er imidlertid på linje med å gi spalteplass til dem som måtte mene at Neil Armstrong aldri var på månen, eller at Elvis lever.

Den gir muligens mange klikk, men bidrar ikke til en konstruktiv og faktabasert tilnærming til samfunnsdebatten om kosthold og folkehelse.

Isteden velger Aftenposten å føye seg til de mange som på syltynt grunnlag bidrar til ytterligere forvirring i befolkningen om hva som er et sunt kosthold.

Read Entire Article