Dronning Margrethes «glasspølse»-sarkofag kostet 40 millioner. Men det var ikke prisen som stjal overskriftene.

1 month ago 44



I Norge er vi plutselig blitt opptatt av sarkofager. I Danmark har de drevet på i årevis.

Under denne sarkofagen skal Dronning Magrethe begraves. Alene. Foto: Keld Navntoft/Kongehuset / Ritzau Scanpix

Publisert: 12.10.2024 17:37

Kortversjonen

Tidligere denne uken la regjeringen frem forslag til statsbudsjett. Der fikk en ganske liten utgiftspost (i denne sammenhengen) stor oppmerksomhet:

Regjeringen foreslår å bevilge 20 millioner kroner til det som skal bli kong Harald og dronning Sonjas siste hvilested – en sarkofagsarkofagSarkofag er en monumental kiste. Kisten har ofte utsmykninger og inskripsjoner. .

Rødt-politiker Roald Arendtz mener det er latterlig. Aftenposten-kommentator Therese Sollien mener det er en selvfølge at vi bruker 20 millioner på den kongelige sarkofagen, som Snøhetta skal lage.

Hun mener at 20 millioner heller ikke er særlig dyrt i våre dager, og peker mot Danmark.

Også der har de hatt et slags sarkofag-prosjekt. Det pågikk i 15 år. Det var ferdig i 2018 og hadde kostet drøye 40 millioner norske kroner.

Men det var ikke prisen som stjal overskriftene i Danmark.

 Prins Henrik og dronning Margrethe under dronningens 77-års fødselsdag i 2017. Prinsen døde i februar 2018. Foto: Henning Bagger / NTB

Ikke sammen i døden

Det danske regentparets sarkofag er designet av Bjørn Nørgaard og står i dag tildekket i Roskilde domkirke.

Planen var at dette skulle bli endelig hvilested for dronning Margrethe og hennes avdøde ektemann prins Henrik.

Slik blir det ikke. I 2017 gjorde prinsen det klart at han ikke ville begraves sammen med dronningen i Roskilde domkirke. Begrunnelsen var at han var utilfreds med sin rolle i kongehuset.

– Det er ingen hemmelighet at prinsen i mange år har vært utilfreds med sin rolle og den tittel han er blitt tildelt i det danske monarkiet. Den utilfredsheten har de senere årene tiltatt, sa kommunikasjonssjef Lene Balleby i et intervju med Berlingske Tidende den gang.

De norske regentparene begraves sammen i doble sarkofager i det kongelige mausoleum på Akershus slott. I dag er dette siste hvilested for kong Haakon VII og dronning Maud og kong Olav V og kronprinsesse Märtha. Foto: Morten Hvaal / NTB

Prinsen ønsket å bli kremert. Halvparten av asken ble spredt i havet. Resten ble begravet i en urne i slottshagen ved Fredensborg slott.

Prinsen vil med andre ord ikke tilbringe evigheten side om side med sin dronning og kone, selv om begges silhuetter er inngravert i sarkofagen som står der og venter.

Danske regentpar er siden 1400-tallet blitt begravet sammen i Roskilde domkirke. Nå blir tradisjonen brutt.

«Glasspølse»

I Norge plasseres levningene fra de kongelige i sarkofagene. Slik blir det ikke for dronning Margrethe.

Hennes levninger skal balsameres og plasseres i en krypt under sarkofagen, som da egentlig ikke er en sarkofag, men et monument.

Et monument ikke alle har latt seg begeistre av. Blant dem som ikke liker «glassigaren», er den danske forfatteren Harald Voetmann.

Dronning Margrethe skal begraves i krypten under denne glass-sarkofagen, hvor både hun og prins Henrik er inngravert i glasset. Foto: Keld Navntoft/Kongehuset / Ritzau Scanpix

«Bjørn Nørgaard har laget dronningens sarkofag, som ikke egentlig er en sarkofag. Og han har valgt å dekke glasspølsen med en tykk remuladekant av forgylte allegorier, symboler og heraldikk.» skrev Voetmann i danske Information.

Han mente videre at verket blir «mer spesielt enn pent».

Det danske kongehuset opplyste raskt om at sarkofagen ikke kom til å bli endret, selv om prinsen ikke begraves under den.

– Kunstverket avspeiler regentparets felles virke gjennom 50 år, uansett om prinsen ligger der eller ikke, sa Balleby.

Read Entire Article