Sverige setter ned renten: – Legger press på Norges Bank

2 weeks ago 9



Riksbanken i Sverige setter ned renten til 3,25 prosent og varsler ytterligere kutt før nyttår.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
FORETREKKER «NORSKE TILSTANDER»: Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR Bank påpeker at rentekuttene i Sverige i realiteten er et svakhetstegn. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Publisert 25.09.2024 10:06 Sist oppdatert nå

Riksbanken setter ned Sveriges styringsrente med 0,25 prosentpoeng til 3,25 prosent.

– Dette bereder grunnen for rentekutt også i Norge. De siste to ukene har vi fått rentekutt hos våre tre viktigste handelspartnere – Europa, USA og Sverige. Dette legger press på Norges Bank, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen hos Sparebank 1 SR-Bank.

Bra for den norske kronen

Hans navnebror Nils Kristian Knudsen, som er rente- og valutastrateg i Handelsbanken, ser litt annerledes på dette.

– Jeg vil ikke si at det legger press på Norges Bank i dagens situasjon, men det gjør at Norges Bank kan få litt større handlingsrom. Ikke i dag, men på litt sikt, sier Nils Kristian Knudsen til TV 2.

Han mener at rentekuttet i Sverige kan slå bra ut for den norske kronen.

– Ja, jeg vil si det. Men det betinger at ikke veksten i norsk økonomi blir for mye rammet av dagens rentenivå. Så lenge realøkonomien tillater det, kan kronekursen bli sterkere, noe som vil dra oss nærmere inflasjonsmålet, sier Handelsbanken-Knudsen.

Varsler flere kutt

Da den svenske sentralbanken satt renten ned i august varslet de også ytterligere tre rentekutt i år. 

Riksbanksjef Erik Thedéen gjentar dette nå, og sier ifølge Aftonbladet at det kan komme to rentekutt til innen 2024 er over. I så fall ender svenskene året med en styringsrente på under tre prosent.

 Anders Wiklund / TT / NTB
VARSLER FLERE KUTT: Riksbanksjef Erik Thedéen Foto: Anders Wiklund / TT / NTB

Riksbanken påpeker at prisveksten er på et lavt, stabilt nivå, og at rentekuttene så langt har bidratt til å få økonomien på rett kjøl.

– Det svenskene gjør i dag, er for å understøtte realøkonomien. De ser for seg å sette ned renten helt frem til sommeren neste år. At de også i pressemeldingen gir uttrykk for at det kan komme dobbeltkutt fremover, kan tolkes i retning av at de synes det er en risiko for at utviklingen i realøkonomien fremover kan bli svakere enn de ønsker, sier Nils Kristian Knudsen.

I Norge ligger styringsrenten på 4,5 prosent.

– Trolig holder vi renten på 4,5 prosent ut året, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache i forrige uke.

Svakhetstegn

Kyrre M. Knudsen mener at det er påfallende at to naboland som Norge og Sverige kan ende på så forskjellige steder når det gjelder rentekutt. 

– I tillegg til forskjellene i inflasjon, er en viktig årsak at svenskene har dobbelt så høy arbeidsledighet som i Norge, påpeker Knudsen.

– Selv om Sverige kan fremstå som heldige som får rentekutt på rentekutt, er det viktig å huske at det er svakhetstegn som fører til dette. Hvis vi skulle valgt, ville jeg nok valgt «norske tilstander» fremfor slik det er i Sverige, fordi mange i jobb og lav arbeidsledighet bidrar til å støtte privatøkonomien, sier Knudsen.

Read Entire Article