Sverige: Partileder hadde MC-leder som gjest i bryllupet

2 hours ago 4



Kortversjonen

  • Jimmie Åkesson, lederen for Sverigedemokraterna, står i en kritikkstorm for sin forbindelse med MC-leder Robert Hedarv.
  • Hedarv skal ha en fortid i den kriminelle MC-gjengen Bandidos og har vært gjest på Åkessons private fester.
  • Åkesson hevder å ikke ha kjent til Hedarvs koblinger til klubbene.
  • Hedarv avviser han at han er kriminell eller del av en kriminell organisasjon.

Jimmie Åkesson (45), lederen for Sverigedemokraterna (SD), hevder han bare kjenner MC-leder Robert Hedarv overfladisk.

Men en granskning gjort av Aftonbladet viser at Hedarv – med en fortid i Bandidos – har vært fast gjest på Åkessons private fester siden 2016.

I slutten av september var Hedarv, leder i motorsykkelklubben Comanches, gjest i bryllupet til Åkesson.

Åkesson har hevdet at han ikke kjenner til at Hedarv er leder av en motorsykkelklubb, skriver avisen.

Men koblingen har skapt bekymring for koblinger mellom Sverigedemokraterna og kriminelle nettverk, siden Hedarv har deltatt på flere viktige SD-arrangementer.

 Johan Nilsson/TT / TT Nyhetsbyrån / NTBRobert Hedarv i bryllupet til Jimmie Åkesson. Foto: Johan Nilsson/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

– Hans stadige svar «jeg visste ikke» fungerer jo ikke i dette tilfellet, han har jo full kontroll, sier en SD-kilde, som flere ganger har vært invitert på festene, til Aftonbladet.

I bryllupet deltok en rekke politikere, deriblant energi- og næringsministeren og visestatsminister Ebba Busch (KD), skriver Expressen. Det var rundt 500 gjester i bryllupet, som fant sted i Sölvesborg helt sørøst i Sverige.

– Jeg har min mening og politiet har sin, sier Robert Hedarv til avisen Expressen.

I et Facebook-innlegg avviser han at han er kriminell eller del av en kriminell organisasjon, melder Aftenposten. Han føler seg urettmessig uthengt.

«Glitterfest»

Tirsdag ble partileder Åkesson intervjuet for første gang etter kritikkstormen.

– Det var uheldig, hadde jeg visst om forbindelsene, ville han ikke ha vært der, sa han til Sveriges Radio.

På spørsmål om hvorfor Åkesson ikke visste om koblingene, svarer han at partiets pressekontor ble informert om dette, men at det ikke ble ansett som relevant for ham å vite.

 Fredrik Sandberg/TT / TT Nyhetsbyrån / NTBJimmie Åkesson under et pressetreff i september. Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Sommeren 2018 ble Hedarv invitert til «glitterfesten» i Sölvesborg, den årlige privatfesten som Jimmie Åkesson arrangerer sammen med sin ekskone Louise Erixon, skriver avisen. Festen har blitt holdt flere ganger på Folkets Hus i Sölvesborg.

Bilder fra festen viser Hedarv på dansegulvet i glittrende jakke.

– Når Hedarv har vært i Sölvesborg har han bodd hjemme hos nære slektninger av Jimmie. Han har vært tett på familien i mange år, hevder en av Aftonbladets anonyme kilder.

Bandidos

Hedarv er tidligere dømt for en rekke trafikklovbrudd og økonomisk kriminalitet, og har en fortid i den grovt kriminelle MC-gjengen Bandidos, ifølge en ekspert.

– Han var medlem av Bandidos rundt 2010-2011, men ble utvist da han ikke lenger var velkommen der, sier Ola Fredriksson, tidligere politimann og nå ekspert på motorsykkelkriminalitet ved Acta Publica.

 Roberto Pfeil / AP / NTBBandidos Foto: Roberto Pfeil / AP / NTB

Flere av medlemmene i Sverige er dømt for narkotika- og våpenkriminalitet, og i en rapport fra Acta Publica advares det om tette bånd mellom Hedarv og flere riksdagsmedlemmer, melder Aftonbladet.

Mats Karlsson, leder for etterretningsenheten i politiregion Sør, synes det er oppsiktsvekkende at det han omtaler som en gjengleder får lov til å omgås politiske ledere.

– Enhver tilnærming mellom organisert kriminalitet og, i dette tilfellet, lovgivere er bekymringsfull, enten den er utilsiktet eller ikke, sier han til Expressen.

Jimmie Åkesson tok over som partileder i Sveridedemokraterna i 2005.

Da Åkesson inntok roret hadde Sverigedemokraterna en oppslutning på 1,4 prosent. Siden har partiet kommet seg over sperregrensen og inn i Riksdagen. Det er et av de største partiene i Sverige.

Read Entire Article