Oppdatert: Akkurat nå
Du leser nå et leserinnlegg. Det uttrykker innsenderens mening.
Strøm er et gode for alle, og ikke en eksportvare til land lenger sør i Europa. Strømmen skal først og fremst tjene landets innbyggere, enheter og bedrifter. Nå vil EU kapre enda mer av norsk kraft. Skal vi bare stå og se på dette? Nei, Norge må nedlegge veto mot fornybardirektivet!
Alle forsøk på å gradvis innlemme regelverket i EØS-avtalen må vi gå imot. Nei til EU samarbeider med mange folkelige organisasjoner som ønsker kontroll på krafta. Bli med i en folkebevegelse for natur, levelige strømpriser og demokrati! Det haster!
I dag har Norge nærmere 75 prosent fornybar energi, i hovedsak vannkraft. Målet for EU-landene er at de skal ha 42,5 prosent fornybar energi innen 2030. EU vil at Norge skal bygge ut enormt mye grønn kraft. Strømmen skal i stor grad gå ned på kontinentet. Dette vil gå ut over kraftforedlende industri, som Alcoa og andre bedrifter som er i stort behov av strøm på Lister. Dette fordi deres konkurransefordel nettopp er lave strømpriser. Det vil også øke de historisk høye strømprisene for folk flest.
I tillegg vil dette føre til svekket lokaldemokrati på grunn av nye bestemmelser om urimelig korte behandlingstider for konsesjoner. EU vil ikke utrede konsekvenser for miljøet ved alle utbyggingsprosjekter. Saksbehandlingstida skal i tillegg være svært kort. I dag er vanlig behandlingstid sju år. EU legger opp til ett år i viktige områder og to år i andre.
Naturen er ikke en vare som kan kjøpes og selges
Slikt undergraver lokaldemokratiet i kommunene der utbygginga vil skje. I dag må kommunene vedta utbygging etter plan- og bygningsloven før konsesjon til utbygging kan gis. Dette er ikke lenger mulig om fornybardirektivet vedtas. Prosjekter med store ødeleggende konsekvenser for natur blir gjennomført for å tjene penger. Naturen er ikke en vare som kan kjøpes og selges. Vi kan ikke stå og se på at norsk natur raseres.
Turid Qvale
Publisert: torsdag 13. februar 2025 kl. 08:05 Oppdatert: Akkurat nå