Streiken fortsetter: – SAS må skjerpe seg

1 month ago 18



Før helgen ble det brudd i meklingen mellom SAS og kabinpersonalet. Siden fredag har medlemmer i Fellesforbundet og Parat streiket.

Mandag er over 40 SAS-flyvninger kansellert.

Fellesforbundet og Parat har varslet en kraftig opptrapping i streiken fra onsdag.

Mandag formiddag kan ikke pressesjef Øystein Schmidt i SAS bekrefte at det blir et nytt møte mellom partene i ettermiddag, men:

– Vi registrerer at Parat har ytret at skal være et møte, men vi forholder oss til Riksmekleren. Han holder kortene tett til brystet, sier Schmidt til TV 2.

Han sier SAS vil strekke seg så langt som mulig for å avslutte konflikten.

– Ingen dans på roser

Kabinansatte streiker for bedre lønn- og arbeidsvilkår. Blant annet har de krav på kun én frihelg i måneden, og de får ikke tillegg for kveld-, natt- og helgearbeid.

Dersom det ikke blir enighet har Fellesforbundet og Parat varslet at de skal ta ut til sammen 650 kabinansatte fra onsdag, noe som trolig vil bety at alle SAS-fly i Norge settes på bakken. 

– Å jobbe som kabinansatt er ingen dans på roser, selv om det kanskje virker sånn på sosiale medier.

Det sier Martin Heggem Vik, som er styremedlem i Norsk kabinforening. Mandag morgen står han utenfor terminalen på Gardermoen i gul streikevest. 

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
STREIKEVAKT: Martin Heggem Vik forteller om en tøff arbeidshverdag. Her står han ved siden av LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

– Det er ofte sånn at man er borte store deler av måneden. Vi sliter med balansen mellom jobb og fritid, forteller han. 

Han sier at kabinpersonell er unntatt flere bestemmelser i arbeidsmiljøloven.

– Det gjør at vi kan ende opp med 60 timers arbeidsuke på det verste, hvis det oppstår forsinkelser. Og så har vi kun krav på én frihelg, som er noe mange andre yrkesgrupper ikke hadde akseptert Norge, sier Vik.

Sammen med sine kollegaer deler han ut brosjyrer med informasjon om streiken. Han forteller om god respons fra de reisende.

– Det er overveldende positiv respons fra reisende, noe som har mye å si for oss. Vi sier tusen takk til den støtten.

Disse rettighetene har du om du rammes av flystreiken

Dersom en flygning står i fare for å rammes av streik, bør du ikke avbestille reisen selv. Da har du ikke krav på refusjon, noe du har om du venter til flyet blir innstilt.

  • Blir flyet innstilt eller forsinket i mer enn fem timer, har du tre valg:

* ombooking snarest mulig

* ombooking til senere tidspunkt

* pengene tilbake for reisen

  • I tillegg til refusjon eller ombooking, har du krav på en standardisert økonomisk erstatning.
  • Dersom det er ansatte på flyplassen eller andre leverandører som streiker, kan disse rettighetene påvirkes.
  • Passasjerer med økonomisk tap utover de standardiserte satsene kan etter en konkret vurdering få dekket det overskytende.
  • Om du og flyselskapet ikke blir enige, kan du klage til Transportklagenemnda.
  • Blir du stående på flyplassen og vente på ny reise, skal flyselskapet sørge for mat og drikke, og eventuelt hotellopphold dersom det blir nødvendig.
  • Dersom du ikke får direkte beskjed fra flyselskapet om at flyet er innstilt, må du regne med at det går som vanlig. Møt opp på flyplassen i god tid.
  • Kilde: Forbrukerrådet

– Må skjerpe seg

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er også til stede på Gardermoen. 

– Mitt viktigste budskap i dag, er at de har hele den store LO-familien bak seg når de går ut i den tøffe kampen som de nå har gjort.

– Det å gå ut i en streik for å forsvare lønn- og arbeidsvilkår er tøft, men nå var det nok. De har full støtte fra LO.

Hun sier kabinpersonell fortjener bedre arbeidsvilkår. Begynnerlønnen for en kabinansatt i SAS er i dag 27.500 kroner i måneden.

– Kabinpersonell har dessverre blitt en lavlønnsgruppe etter hvert. Når de bare får én frihelg i måneden og forholdene om bord er så tøffe, er dette en gruppe som fortjener bedre enn som så.

 Lise Åserud / NTB
STREIK: LO-leder Peggy Hessen Følsvik møter streikevakter som står ved Gardermoen lufthavn etter SAS-streiken trappes kraftig opp. Foto: Lise Åserud / NTB

Hessen mener derfor at det var nødvendig å sette ned foten.

– Streik var neste alternativ, så får vi håpe SAS raskt kommer tilbake til forhandlingsbordet, sier hun.

– SAS sier de konkurrerer i et internasjonalt marked, og snakker om bransjestandarder. Kan du forstå at de er presset økonomisk?

– Det er ikke ansatte som skal være forsvarlig for det. SAS må drifte selskapet sitt slik at de kan konkurrere. Det er ikke sånn at konkurranse i Norge skal drive på ansatte sine lønn- og arbeidsvilkår.

– Vi ser at selskaper som blir naturlig å sammenligne seg med, ligger med høyere lønn enn SAS-ansatte i dag. Det må være levelige vilkår også for folk i luftfarten, så her må SAS rett og slett skjerpe seg.

Advarte mot å hente inn utenlandsk personell

SAS har informert sine ansatte om at de vil benytte kabinansatte fra Sverige og Danmark som ikke er medlemmer i SAS Norge Kabinforening i Parat eller Fellesforbundet samtidig som streiken pågår. 

Parat omtaler dette som streikebryteri, noe SAS avviser kontant.

– Beskyldninger om streikebryteri avviser vi kontant. Dette er hjemlet i tariffen der det fremgår at vi kan hente inn kabinansatte fra våre naboland når vi trenger å fylle hull i besetningsbemanningen. Dette er helt normalt og vi benytter oss ikke av dette mer nå enn det som er vanlig ellers, sier pressesjef Schmidt i SAS.

Før helgen sa Erik Lahnstein i NHO luftfart, som representerer arbeidsgiver, at SAS har strukket seg langt både når det gjelder lønn og arbeidstimer.

– Men det var ikke nok og vi har dessverre fått streik. Her har det vært reelle forhandlinger om lønn og arbeidstid.

Read Entire Article