Strammer inn på innvandring

2 hours ago 3



 Ditlev Eidsmo / TV 2

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) slipper inn TV 2 i det aller helligste i finansdepartementet dagen før dagen. Der snakker han om innvandring og lommeboka.

Publisert 06.10.2024 20:37 Sist oppdatert 9 minutter siden

Det er stille i korridorene i den gamle granittbygningen der finansministeren holder til. 

Men ned trappene stiger Vedum etter en siste gjennomgang av statsbudsjettet for 2025.

En hær av gode hjelpere i departementet, 12 til sammen, har jobbet intenst med å finpusse talen han skal holde på Stortinget klokken 10.00 mandag.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
INNERSTE SIRKEL: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gjør de siste forberedelser på statsbudsjettet for 2025, med blant andre politisk rådgiver Erlend Kvittum Nytrøen og statssekretær Skjalg Fjellheim Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

De har studert Vedums fremføring med skjerpet blikk og tatt ut det som ikke funker så godt, gitt råd om hvor han skal legge inn mer trykk.

Et viktig punkt i morgen blir å huske matpakke og sjokolade, forteller Ingrid på forværelset, som sørger for dette.

– En opplagt svakhet, og det er at jeg kan bli mutt hvis jeg ikke får i meg mat. Og det å være mutt, er ikke en god kombinasjon med å være mye på TV, forklarer finansministeren.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
MUTT: Sinna er bedre enn mutt, mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum, som må ha påfyll av mat og sjokolade gjennom en lang budsjettdag. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Han sier det går mot lysere tider, og at han ikke er stresset i det hele tatt.

– Det veldig gode i budsjettet er at vi ser prisveksten er på vei ned, og ledigheten er lav. Vi er på vei igjennom, og ser at vi er på et helt annet sted enn i fjor. 

– Da blir det alvor av at folk skal få det bedre? 

– Det har det vært hele veien, men det har vært en veldig tøff periode. Det som var hovedfrykten vår i 2022 var at ledigheten skulle bli veldig høy, men det vi ser er at det blir reallønnsvekst i år, og det ligger det an til at det blir også neste år. Det er klart at det blir en helt annen situasjon.

Det er allerede lekket ut at det blir skatte- og avgiftslettelser, som går rett på lommeboka, og mer kommer mandag, varsler han.

– Det kommer masse flere grep på inntektsskatt i morgen, som gjør at summen i løpet av denne fireårsperioden er ganske kraftig, sier Vedum.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
GUL BOK: Finansministeren viser TV 2 fronten av «gul bok » for 2025, som statsbudsjettet kalles. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Ett av grepene regjeringen tar i budsjettet er å holde antallet kvoteflyktninger til Norge nede. 

Etter at Emilie Mehl overtok som justisminister i 2021 er antallet FN-flyktninger blitt kuttet kraftig, skryter han.

Sp og Ap i regjering gjør også andre av «den typen grep for å dempe innvandringspresset», røper han.

– Listhaug må være glad for at det ikke er hun, men Emilie Enger Mehl som styrer den politikken, for Mehl har strammet inn hvert eneste år etter at hun overtok. 

Da Listhaug hadde ansvaret tok Norge imot et rekordhøyt antall på 3170 kvoteflyktninger, og det er grunn til at det er så mye familieinnvandring nå, påstår Vedum.

– Listhaug var flink til å brøle, og åpnet opp, men Emilie har ikke snakket så høyt, men fått tilbake mye mer ansvarlige rammer, og justisministeren kommer til å legge fram enda mer ansvarlige rammer i morgen, som er et helt annet sted enn når Venstre og Frp styrte den politikken.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
REFSER LISTHAUG: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier innvandringspolitikken er blitt strammere med Emilie Enger Mehl (Sp) som justisminister. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Mange kommuner sliter med dårlig økonomi blant annet på grunn av prisvekst og den store strømmen av ukrainske flyktninger.

Vedum forsikrer at det er lagt opp til at kommunene kan opprettholde aktiviteten neste år. 

– Ja, det er det. Og det er lagt opp til at det også skal være en aktivitetsvekst i kommunene i 2025. 

Han sier samtidig at kommunalministeren må se på krisen mange kommuner er etter en stram økonomi i fjor.

– Men for 2025 legges det opp til et kommunebudsjett der man skal kunne opprettholde og styrke aktiviteten. Det som er viktig med kommunene er at det handler om skole og sykehjem og de grunnleggende tingene. Så det er et solid kommuneopplegg, sier han.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
TRYGGHET: Trygve Slagsvold Vedum går igjennom presentasjonen av statsbudsjettet med sammen med statssekretær Erlend Trygve Grimstad (t.v.) og politisk rådgiver Erling Kvittum Nytrøen Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Tre hovedverdier ligger til bunn i budsjettet, sier finansministeren, og vi får en forsmak på morgendagens plakater, med Vedums forklaring. 

Trygget for land, handler om en fortsatt veldig tung satsing på Forsvaret.

Trygghet for folk handler om privatøkonomien, holde folk i arbeid og gjøre nye skatte- og avgiftsgrep som letter trykket. 

Og så skal det være en politikk som utvikler hele Norge. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
UFORMELL: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum i joggesko og flanellskjorte på kontoret i Finansdepartementet. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Vedums stab passer på den tilmålte tiden. Han har noe finpuss igjen, så skal han skal hjem og få en god natts søvn før maratondagen. 

En joggesko ligger slengt ved skrivepulten. Den andre ligger i en pose han hadde med hjemmefra. Det kan gå litt fort i svingene på slike dager.

Men han skal være godt forberedt, og mandag blir det høytid i Stortinget med dress og slips.

Følg budsjettdagen på tv2.no, TV 2 Nyheter og TV 2 Direkte. 

Read Entire Article