«Strålende Elling i traust stykke»

1 month ago 17



Prøv å skille Marve Fleksnes fra Rolv Wesenlund. Flode fra Trond-Viggo Torgersen. Eller Elling fra Per Christian Ellefsen. Det går ikke. De er liksom vevd sammen.

Derfor er det nærmest en selvfølge at Riksteatret har fått med seg Ellefsen på laget når Ingvar Ambjørnsens kjente roman­karakter gjør sin siste reise i teateret.

Elling sitter og fikler med en liten svart kasettspiller. Han ser sint og irritert ut.

ARKIVAREN: Per Christian Ellefsen spiller igjen den folkekjære, nevrotiske Elling. På scenen jobber han videre med et prosjekt mange i publikum kan kjenne igjen fra tidligere.

Foto: JONATHAN VIVAAS KISE

Uunnværlige Ellefsen

Det er ingen liten reise det er snakk om. Forestillingen «Bare Elling» skal spilles på over seksti spille­steder frem til jul, og våren 2025 lander den på Centralteatret ved Oslo Nye Teater, der Ellefsens eventyr med Elling startet for 25 år siden.

Siden har det blitt tre filmer, en av dem Oscar-nominert. Og stykkene om Elling er spilt i flere land – selv om Broadway-produksjonen ble tatt av plakaten etter bare en uke.

Nå er Elling altså tilbake på teaterscenen, med samme mannskap på manus og regi som før: Axel Hellstenius og Petter Næss.

Og uunnværlige Ellefsen i hovedrollen.

Elling, med masse plakater rundt seg, ser sint ut.

ELLEFSEN BÆRER: Men det er mye hovedkarakteren skal rekke over i løpet av en drøy halvannen time.

Foto: Jonathan Vivaas Kise

Tamt og ufokusert

Forestillingens manus er skrevet fritt etter romanen «Ekko av en venn» i tillegg til utvalgte Elling-blogger av Ambjørnsen.

I «Bare Elling» flytter Elling inn i sokkel­leiligheten til enke­fru Annelore Frimann-Clausen på Grefsen i Oslo. Her er planen å bo fredelig den siste delen av livet og ferdigstille sitt store arkiv­prosjekt om Gro Harlem Brundtland.

Men ting går ikke helt etter planen. Elling blir utsatt for stadige forstyrrelser, og arkiv­arbeidet går heller ikke slik han hadde sett for seg.

 Masse papir/avispapir flyr i sirkel rundt ham i kaos.

KAOS, ELLING! Ellings prosjekt går ikke helt etter planen.

Foto: Jonathan Vivaas Kise

Den eldre Elling er mindre ensom, mindre nevrotisk og mer avklart enn i yngre utgaver.

I forestillingen gis han heller ikke tid til å bli særlig nevrotisk, angstfylt og ensom.

Det er så mye han skal rekke: Turer til legen, turer på butikken, så kommer naboer på besøk – og enke­fruen er ganske så ofte innom.

Det er mange som vil ha en bit av Elling i denne forestillingen. Det gir bikarakterene et karikert preg samtidig som publikum aldri får forståelsen av hva som egentlig står på spill.

Elling ser alltid skeptisk ut.

NY I ELLING-UNIVERSET: Annelore Frimann-Clausen (Anne Marie Ottersen).

Foto: Jonathan Vivaas Kise

Historien er klassisk bygd opp, men mangler likevel et slags driv. Det gjør «Bare Elling» ufokusert og tam.

Scenografi, lys- og videodesign bidrar til det noe ufokuserte preget.

På scenen er det mange rom (flere enn det er bruk for), og når Elling skifter miljø, er det ikke så lett å følge med som publikummer. Video­projisering av natur inn i sokkel­leiligheten gir liten følelse av forflytning.

Elling og enkefru Annelore Frimann-Clausen sitter og spiser middag og drikker vin.

Enkefruen er stadig innom.

Scene fra forestillingen "Bare Elling". Elling bærer på det som ser ut som en stor potte.

Elling og enkefruen. Og Gro da, til venstre.

Fra forestillingen "Bare Elling". Anne Regine Ellingsæter og Thomas Bipin Olsen er kledd i rødt og bærer store pappesker.

FLERE FOLK: Stadig nye å forholde seg til, ikke minst når Elling skal flytte.

Melankoli

Men i alt dette står Per Christian Ellefsen og gjør en strålende rolle. Han bærer hele forestillingen, og hvert ord, hver gest er gjennomtenkt og har mening.

Der medspillerne kan virke stive og oppstyltede, hever Ellefsen inntrykket. Kanskje ikke så rart: Han har jo Elling under huden – det er jo han som er Elling.

En forestilling om Ambjørnsens aldrende Elling er nok aldri ment å være en thriller. Ifølge Petter Næss er dette en melankolsk opplevelse.

Og forestillingen frir nok mest til dem som husker Elling fra filmer og teater på tidlig 2000-tall, selv om hans engasjement for Gro Harlem Brundtland kanskje kunne ha appellert til de som har sett «Makta».

Bare Elling sitter på kasser fulle av papir og med en BH rundt halsen.

STRÅLENDE: Per Christian Ellefsen har Elling under huden, skriver NRKs kritiker.

Foto: Jonathan Vivaas Kise

«Bare Elling» gir en opplevelse av å sveipe innom et univers som er mye dypere enn teater­forestillingen kan få til innenfor rammen på en time og 40 minutter.

Likevel: Å oppleve Ellefsen som Elling i teateret er en ordentlig fin opplevelse.

Kanskje er det slik som forfatter Tore Renberg har sagt, at karakteren Elling er blitt større enn verket: nesten som en vi tror fins på ekte og som vi kjenner.

Karakteren Elling er i hvert fall større enn teater­stykket som er skrevet om ham denne gangen.

Se anmelder Karen Frøsland Nystøyl i NRK Nyhetsmorgen:

Traust «Bare Elling», men spilles glitrende. Sier anmelder Karen Frøsland Nystøyl om den omreisende forestillinga til Riksteatret.

Hei!

Jeg anmelder teater, scenekunst og dans for NRK som frilanser. Les også anmeldelsene mine av «Det mørke fortet» av Riksteatret, «Vildanden» av Nasjonalballetten i Operaen, eller «Moby Dick» ved Det Norske Teatret. 

Publisert 30.08.2024, kl. 15.05

Read Entire Article