Støstadutvalget: et politisk skjevt mandat?

1 month ago 20



Publisert: 08.09.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

29. august leverte Støstadutvalget sin utredning «Kommersielle og ideelle aktørers rolle i fellesskapets velferdstjenester». Kritikken om at mandatet er politisk skjevt lot ikke vente på seg. Kommentator Andreas Slettholm i Aftenposten mener det er 400 sider om hvordan å fase ut kommersielle velferdsaktører.

Det er feil å fremstille dette som det eneste alternativet som er utredet.

Utgangspunktet var et anmodningsvedtak på Stortinget, men mandatet ble behandlet av regjeringen før utvalget ble nedsatt. Det omhandler tre modeller: Drift i offentlig egenregi, offentlig og ideell drift, samt en tredje hvor kommersielle leverandører er strengere og bedre regulert enn i dag.

Ifølge utredningsinstruksen må endringsforslag blant annet vurderes ut fra hva som er problemet og hvilke problemer forslagene vil løse sammenlignet med et nullalternativ.

Vi anbefaler ikke en bestemt modell, men gir et solid kunnskapsgrunnlag. Utredningen er ment som beslutningsstøtte for politikere og offentlig forvaltning. Vår rolle er å bidra til dette, ikke å svare på politiske spørsmål.

Utvalget inkluderer oss tre forskere, to ledere fra offentlig og en fra ideell velferd, to med interessepolitisk bakgrunn fra arbeidstagersiden og to fra arbeidsgiversiden. Ulike ideologiske og interessepolitiske på utredningens hovedbudskap, og at de to sistnevnte medlemmene bidrar med en dissens, er ventet og en del av en god prosess.

Utredningen peker på forhold beslutningstagere bør se på dersom de ønsker å endre sammensetningen av offentlige, ideelle og kommersielle aktører, og hvordan tjenestene kan reguleres bedre for å oppnå samfunnsmandatet velferdstjenestene bygger på – og som det er bred politisk enighet om.

Karl Henrik Sivesind

Dr.polit. i sosiologi, seniorforsker, Institutt for samfunnsforskning

Ingunn Tollisen Ellingsen

Professor, Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Universitetet i Stavanger

Marta Szebehely

Professor emeritus i sosialt arbeid, Stockholms universitet

Alle tre er medlemmer i Støstadutvalget

Read Entire Article